Με ολοήμερο εικαστικό πάρτι -που περιλαμβάνει δωρεάν είσοδο για το κοινό σε όλους τους χώρους του, ξεναγήσεις στις τρέχουσες εκθέσεις, βιωματικά εργαστήρια που συνδυάζουν τη δημιουργική συνεργασία των τεχνών και του πολιτισμού με την υγεία, μουσική, θέατρο και ειδικές τιμές στις εκδόσεις του σε όλα τα μουσεία που τον συναποτελούν, στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα-, ο Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus) εγκαινιάζει απόψε εκ νέου τη λειτουργία του, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, Μυρσίνης Ζορμπά.

Το MOMus συναποτελούν τέσσερα μουσεία στη Θεσσαλονίκη (το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, το Πειραματικό Κέντρο Τεχνών) και ένα στην Αθήνα (Μουσείο ‘Αλεξ Μυλωνά). Μετά από πολυετείς διαπραγματεύσεις, τελετές και πράξεις συνένωσης που ολοκληρώθηκαν και επίσημα τον Νοέμβριο του 2018, τα πέντε μουσεία συναποτελούν πλέον έναν μεγάλο, ενιαίο, δημόσιο φορέα πολιτισμού, φιλοδοξώντας να δώσουν διεθνώς το στίγμα τους στη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη, τη φωτογραφία, τις πειραματικές τέχνες και τη γλυπτική.

 

Το πρόγραμμα της ολοήμερης εναρκτήριας γιορτής του MOMus ξεκίνησε σήμερα, στις 11 το πρωί, απο το MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α, Προβλήτα Α, λιμάνι Θεσσαλονίκης), με την προτελευταία ανοιχτή για το κοινό ξενάγηση στην κεντρική έκθεση της Thessaloniki Photobiennale 2018 με τον εμβληματικό τίτλο “Capitalist Realism” (Καπιταλιστικός ρεαλισμός), κορυφώνεται στις 20.00 με τα επίσημα εγκαίνια από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (κτίριο του πρώην Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, εντός της ΔΕΘ-Helexpo, Εγνατίας 154) και κλείνει στον ίδιο χώρο με το περιπατητικό θεατρικό δρώμενο του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με τίτλο «ΙΟΛΑΣ… τις νεκρές ώρες να φοβάσαι». Το δρώμενο παρουσιάζεται ξανά στο κοινό σε σκηνοθετική επιμέλεια Πολυξένης Σπυροπούλου, με αφορμή την έκθεση «Αλέξανδρος Ιόλας: Η κληρονομιά» και με το μουσικό συγκρότημα Guacamole να “ντύνει” μουσικά τη βραδιά, με ήχους που συνομιλούν με ήχους της Καραϊβικής και της Λατινικής Αμερικής.

 

Στη διάρκεια της ημέρας σε ολα τα μουσεία που συναποτελούν το MOMus σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιούνται δωρεάν ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και πώληση των εκδόσεων σε μειωμένες τιμές σε όλα τα πωλητήρια του MOMus, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

 

«Δεν είναι όλα εφήμερα»

 

«Δεν είναι όλα εφήμερα, καθώς κάθε χρονιά αφήνει πίσω της ορισμένες σημαντικές στιγμές, που διαρκούν στο χρόνο και επανέρχονται για να επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες μας και να μας κρατούν αισιόδοξους. Πρόκειται για στιγμές που αποδεικνύουν ότι το όραμα, οι στόχοι, η γνώση, η συλλογική προσπάθεια, η συστηματική δουλειά και ο σχεδιασμός αξίζουν για να δει κανείς το νέο και το διαφορετικό και αποτελούν την απαραίτητη προϋπόθεση για να μετατραπεί μία στιγμή σε γεγονός. Η στιγμή της καλλιτεχνικής δημιουργίας, της ανακάλυψης ενός αρχαιολογικού ευρήματος, της ολοκλήρωσης ενός έργου αναστήλωσης ή η στιγμή της θεσμικής αναδιάρθρωσης της λειτουργίας των φορέων είναι μερικά μόνο παραδείγματα πολιτισμικών γεγονότων που έχουν τη δυναμική να ενταχθούν σε μια μακροχρόνια και σταθερή πορεία πολιτισμικής ανάπτυξης», τονίζει στο μήνυμα της για τη δεύτερη μεγάλη “γιορτή” του πολιτισμού στην πόλη και ευρύτερα την περιφέρεια της Μακεδονίας, η Μυρσίνη Ζορμπά, που το πρωί της Κυριακής θα παραστεί και θα συνεορτάσει με τους εκπροσώπους των Πολιτιστικών Οργανισμών και των Αρχαιολογικών Εφορειών της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας τις σημαντικές στιγμές των δραστηριοτήτων τους για το 2018.

 

Το μήνυμά της καταλήγει: «Είναι σημαντικό να μοιραζόμαστε τέτοιες στιγμές, να τις επιλέγουμε, να τις ξαναζούμε. Γιατί είναι αυτές που μας επιτρέπουν να παρατηρούμε τα βήματα που συνθέτουν την πορεία προς ένα σύγχρονο μοντέλο δημόσιας πολιτικής για τον πολιτισμό. Κάθε βήμα προς την κατεύθυνση της ανασυγκρότησης της ταυτότητας, της ανάδειξης και οικονομικής αναζωογόνησης των πόλεων και των περιφερειών, κάθε βήμα προς την κατεύθυνση της συμπερίληψης, της συμμετοχικότητας, της καταπολέμησης των ανισοτήτων και διακρίσεων και της κοινωνικής συνοχής είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση της πολιτισμικής και πολιτικής δημοκρατίας. Είναι σημαντικό να βλέπουμε τι καταφέραμε, σε ποιο σημείο βρισκόμαστε και πού θέλουμε και μπορούμε να φτάσουμε με αποφάσεις και πράξεις που δεν είναι εφήμερες αλλά έχουν διάρκεια και νόημα».

 

Η εκδήλωση του ΥΠ.ΠΟ.Α με τίτλο «Δεν είναι όλα εφήμερα» θα πραγματοποιηθεί στις 11:30 π.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ, κτίριο Μ2). Τις στιγμές που ξεχώρισαν το 2018 επέλεξαν οι ίδιοι οι πολιτιστικοί οργανισμοί, οι διευθύνσεις και οι εφορείες του Υπουργείου και θα παρουσιαστούν με τη μορφή μικρών βίντεο και σύντομου σχολιασμού.

 

Στην εκδήλωση συμμετέχουν: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Museum of Byzantine Culture | Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο, οι Εφορείες Αρχαιοτήτων Έβρου, Ημαθίας, Καβάλας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Πέλλας, Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Πόλης Θεσσαλονίκης, Σερρών και Φλώρινας. Επίσης η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας, η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης / Thessaloniki Concert Hall, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης – Thessaloniki State Symphony Orchestra και το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης/State Conservatory Thessaloniki, το MOMus – Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης,το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, και ο Πολιτιστικό Οργανισμός Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας.

ΠΗΓΗ: www.amna.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here