Με τη Δυτική Μακεδονία να απέχει από τις συζητήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης, ξεκίνησε η κουβέντα για τις νέες δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε όλη τη χώρα.

Βουλευτές, περιφερειάρχες και Δήμαρχοι απ’ όλη την Ελλάδα πέρασαν από τα αρμόδια υπουργεία των κυβερνητικών στελεχών που χειρίζονται το μεταναστευτικό, σε αυτούς όμως δεν υπήρχε κανείς από τη Δυτική Μακεδονία.

Την πόρτα των αρμόδιων Υπουργών πέρασαν παράγοντες των Περιφερειών Βόρειου και Νότιου Αιγαίου, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Θεσσαλίας και Κρήτης.

Το σχέδιο που παρουσιάστηκε προβλέπει:
– Καμία μόνιμη παραμονή μεταναστών-προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου και σταδιακή αποσυμφόρησή τους.
– Διασφάλιση των συνόρων της χώρας (πρόσληψη συνοριοφυλάκων, ενίσχυση των μέσων επιτήρησης, εξέταση επέκτασης του φράχτη σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων, μικτές περιπολίες, αλλαγή νομοθετικού πλαισίου για τους διακινητές).
– Ενεργή συμμετοχή της ΕΕ με διεθνοποίηση του προβλήματος.
– Αλλαγή κουλτούρας-προσέγγισης του προβλήματος από την ελληνική κοινωνία.
– Διάκριση μεταξύ μεταναστών-προσφύγων.

Στο κομβικό σημείο των νέων δομών φιλοξενίας, πάντως, έγιναν γνωστοί ορισμένοι σχεδιασμοί για περιοχές στην Αιτωλοακαρνανία (Αμφιλοχία), Αρτα, Ηλεία (Πύργος), Λάρισα (Κυψελοχώρι), Φθιώτιδα (Μαυρομανδήλα), Ρέθυμνο (Αρμένοι) και Ηράκλειο (Τυμπάκι).

Υπενθυμίζεται πως στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας το συγκεκριμένο ζήτημα έχει τεθεί ως «κόκκινη γραμμή» από τον Περιφερειάρχη, Γιώργο Κασαπίδη, ο οποίος έχει διαμηνύσει στον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς πως η περιοχή βρίσκεται σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και δεν μπορεί να διαχειριστεί το μεταναστευτικό.

Σε όλο αυτό ήρθε να προστεθεί και η αποκάλυψη, δια στόματος του Αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών, Γιάννη Γιάτσιου, πως ο Γιώργος Κασαπίδης δεν αποτελεί συνομιλητή της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο ζήτημα, δήλωση που δεν έχει διαψευστεί από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας.

Πληροφορίες του «Π» αναφέρουν πως όντως ο δίαυλος επικοινωνίας για το μεταναστευτικό, δεν υπάρχει μεταξύ κυβέρνησης- Περιφέρειας, ενώ όποιες επαφές γίνονται για τη Δυτική Μακεδονία είναι μετά από πρωτοβουλίες ιδιωτών που έχουν ενημερώσει για τη φιλοξενία σε τουριστικές μονάδες.

Προς το παρών δεν έχουν κληθεί ούτε βουλευτές της περιοχής για ανάλογες συζητήσεις, ενώ και όσοι Δήμαρχοι έχουν ενημερωθεί στο παρελθόν, είναι για τη φιλοξενία προσφύγων- μεταναστών εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων τους, αλλά σε ιδιωτικούς χώρους φιλοξενίας.

Πηγή: e-ptolemeos.gr / Ζήσης Πιτσιάβας με πληροφορίες από την εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here