Τρεις δομές για τη φιλοξενία ανήλικων ασυνόδευτων προσφύγων και μεταναστών υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Δύο στην Αιανή και στον Πεντάλοφο Κοζάνης και μία στην Κορησό Καστοριάς, σε ένα μικρό ξενοδοχείο στο κέντρο της Κορησού, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν 35 παιδιά (μέχρι στιγμής έχουν έρθει 31).
Η δομή στην Κορησό ξεκίνησε πρόσφατα την λειτουργία της. Στην τοπική κοινωνία υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, σχετικά με την παρουσία των ανηλίκων στο χωριό. Το τοπικό συμβούλιο μάλιστα εξέδωσε ψήφισμα για να δηλώσει την αντίθεσή του.Σήμερα όμως, οι περισσότεροι από τους κατοίκους της Κορησού και της γύρω περιοχής έχουν φιλικές σχέσεις με τα παιδιά, προσφέρουν ρούχα και κεράσματα και δεν ενοχλούνται από την παρουσία τους.
Υπάρχουν εθελοντές που βοηθούν την ένταξη των ανηλίκων φιλοξενούμενων σε αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, ώστε να περνούν δημιουργικά το χρόνο τους. Έτσι, τα παιδιά στην Κορησό παίζουν ποδόσφαιρο και ασχολούνται με τα εικαστικά και τη φωτογραφία.
Η ΜΚΟ « Κοινωνικό ΕΚΑΒ» που λειτουργεί τη δομή φιλοξενίας, πραγματοποιεί ενέργειες για να φοιτήσουν σε σχολεία οι ανήλικοι, για όσο διάστημα βρίσκονται στην περιοχή.
Η σύνθεση των φιλοξενούμενων στη δομή αλλάζει, καθώς το διάστημα που θα παραμείνουν οι ανήλικοι στην περιοχή, διαφέρει για τον καθέναν από αυτούς. Όσοι έχουν συγγενείς που βρίσκονται ήδη σε ευρωπαϊκές χώρες, θα φύγουν συντομότερα για να επανενωθούν με τις οικογένειές τους.

www.ert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here