Η Αντιδημαρχία Τουρισμού – Πολιτισμού και Διεθνών Σχέσεων και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς στην προσπάθεια ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς και σε συνέχεια προηγούμενων ανάλογων δράσεων, οργανώνουν ενόψει της Εορταστικής Περιόδου τις παρακάτω θεματικές διαδρομές:

 

Σάββατο 28  Δεκεμβρίου 2019  και  Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020

ώρα 12:00 μεσημβρινή – Στο κέντρο της παλιάς Καστοριάς

Διάρκεια διαδρομής: 1 και 15 λεπτά

Με αφετηρία την πλατεία Ομονοίας η περιήγηση περιλαμβάνει τους βυζαντινούς ναούς της  Παναγίας Κουμπελίδικη (11ος αι.),  ο οποίος είναι χτισμένος στην ακρόπολη της πόλης και αποτελεί σύμβολό της ενώ στο εσωτερικό του υπάρχει η σπάνια απεικόνιση  της  Αγίας Τριάδας.

Στη συνέχεια επισκεπτόμαστε  τον  βυζαντινό ναό του  Αγίου Νικολάου του Κασνίτζη (12ος αι.) και τον Ταξιάρχη Μητροπόλεως (10ος αι.) όπου βρίσκεται και ο τάφος του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά και της γυναίκας του Ναταλίας Δραγούμη.

Η διαδρομή κλείνει με επίσκεψη στο αρχοντικό Βέργου όπου βρίσκεται η έκθεση φωτογραφίας του Καστοριανού φωτογράφου Λεωνίδα Παπάζογλου. Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν ένα κομμάτι της τοπικής ιστορίας, κατά την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα και μετέπειτα, και αποτελούνται από σκηνές από την κοινωνική ζωή της Καστοριάς  καθώς και με πορτρέτα ανθρώπων. Οι επισκέπτες θα ενημερωθούν για τη δράση και τις τεχνικές του φωτογράφου μέσω εικοσάλεπτου βίντεο.

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019  και Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020

ώρα 12:00 μεσημβρινή – Από το Ντολτσό στο Απόζαρι

Διάρκεια διαδρομής: 1 και 20 λεπτά

Με αφετηρία την πλατεία Ντολτσό διασχίζουμε την παραδοσιακή γειτονιά και τα σοκάκια της περιοχής ανηφορίζοντας προς την  Παναγιά την Ρασιώτισσα (15ος αι.).

Στη συνέχεια περνώντας μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Μηνά, πολιούχου της πόλης, καταλήγουμε  στην παλιά συνοικία της Ελεούσης από την  είσοδο της οποίας γίνεται ορατή τόσο η νότια, όσο και βόρεια  πλευρά της λίμνης.

Λίγα μέτρα πιο κάτω επισκεπτόμαστε το βυζαντινό ναό των Αγίων Αναργύρων (10ος αι.) με τις εξαιρετικές τοιχογραφίες.

Τέλος, η περιήγηση καταλήγει  στο μεταβυζαντινό ναό των Εισοδιών  της Θεοτόκου (17ος αι.) ο οποίος βρίσκεται πίσω από το αρχοντικό Τσιατσιαπά και δίπλα από την πλατεία του Απόζαρι. Ο ναός πιθανότατα αποτελούσε μετόχη της Μονής  Σινά, λόγω της σπάνιας απεικόνισης στο δυτικό τοίχο του νάρθηκα  υπάρχει του όρους Σινά.

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020 ώρα 12:00 μεσημβρινή

Ξενάγηση στο Βυζαντινό μουσείο Καστοριάς  με ελεύθερη είσοδο από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς για περιορισμένο αριθμό ατόμων. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Τηλέφωνο επικοινωνίας  2467026781
(Καθημερινά 8:30- 15:30  εκτός Τρίτης και επίσημων αργιών)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here