Δείτε τις παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Καστοριάς στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 13/11/2019 για τα θέματα: Για την επιβολή τελών από τη ΔΕΥΑΚ, για τη μεταφορά ταμειακών διαθέσιμων στην Τράπεζα της Ελλάδος και για τον ΤΑΡ.

ΤΑΡ

Ο αγωγός ΤΑΡ είναι ένα έργο ενταγμένο στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου για μετατροπή της χώρας μας σε ενεργειακό κόμβο, στο πλαίσιο της “γεωστρατηγικής της αναβάθμισης”. Πρόκειται για τη στρατηγική του κεφαλαίου που όπως αποδεικνύουν και οι τελευταίες εξελίξεις (όξυνση του αλυτρωτισμού, τουρκική επιθετικότητα, νατοϊκές ασκήσεις και βάσεις κ.ά.) μόνο δεινά και κινδύνους θα φέρουν για το λαό μας και τους λαούς της περιοχής.

Τα πανηγύρια για φθηνή ενέργεια από φυσικό αέριο σε Καστοριά, Γρεβενά, Άργος Ορεστικό προσπαθούν να κρύψουν την πραγματικότητα ότι το δίκτυο διανομής έχει κατασκευαστεί με χρήματα του ΕΣΠΑ της κάθε Περιφέρειας, δηλαδή χρήματα του λαού, ενώ τα υπόλοιπα κεφάλαια η ΔΕΔΑ (θυγατρική της ΔΕΠΑ) τα έχει αντλήσει από δανεισμό. Δηλαδή οι υποδομές που θα αξιοποιήσουν οι βιομηχανίες και ιδιώτες επενδυτές (η ΔΕΠΑ είναι προς ιδιωτικοποίηση) για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, θα κατασκευαστούν με χρήματα του λαού. Αυτό είναι το κριτήριο των υποψήφιων επενδυτών και όχι η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των εργατικών – λαϊκών νοικοκυριών. Τη μείωση του ενεργειακού κόστους θα την καρπωθούν οι ιδιώτες επενδυτές.

Κυβέρνηση, εταιρεία, Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι όλοι θα βγουν ωφελημένοι από την κατασκευή του αγωγού, αφού λέγανε ότι θα “δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας”, ο λαός θα έχει πρόσβαση σε φθηνή θέρμανση από φυσικό αέριο. Τα περί θέσεων εργασίας και φθηνής ενέργειας ανατρέπονται από την εμπειρία που ήρθε από τις περιοχές που πέρασε ο ΤΑΡ. Αποδείχτηκε ότι οι όποιες θέσεις εργασίας ήταν ολιγόμηνες και κακοπληρωμένες (το μεροκάματο κοντά στα 30 ευρώ, χωρίς ένσημα ειδικότητας, με εντατικοποίηση της εργασίας κ.ά.).

Έρχεται τώρα ο ΤΑΡ στη λογική των “αντισταθμιστικών” έργων να ρίξει και κάνα ψίχουλο στην περιοχή μας (αφού πλέον έχει κάνει τη δουλειά του). Και χρηματοδοτεί αυτές τις 4 μελέτες για τα δάση Κλεισούρας, Οξιάς, Λιθιάς, Αυγής. Το γεγονός ότι αυτά τα έργα δεν έχουν γίνει εδώ και πολλά χρόνια βαραίνει τις κυβερνήσεις και τις τοπικές αρχές (Δήμο, Περιφέρεια) που δεν εξασφαλίζουν χρηματοδότηση για έργα που αφορούν την ποιότητα ζωής των λαϊκών στρωμάτων.

Εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση Καστοριάς δε συμφωνούμε και καταψηφίζουμε τη χρηματοδότηση των μελετών από τον ΤΑΡ. Σήμερα υπάρχουν οι δυνατότητες να χρηματοδοτούνται τέτοιες μελέτες από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατ’ επέκταση από τους προϋπολογισμούς των Δήμων.

Επίσης, υπάρχουν οι δυνατότητες να μειωθεί δραστικά το κόστος πρόσβασης σε Ενέργεια για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά, αν φύγει από τη μέση το κριτήριο του κέρδους και η εμπορευματοποίηση του αγαθού της θέρμανσης.

 

Μεταφορά ταμειακών διαθέσιμων στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΘΕΜΑ 18)

Η Λαϊκή Συσπείρωση Καστοριάς καταψηφίζει τη μεταφορά, από τους λογαριασμούς του Δήμου στην Εθνική Τράπεζα, ταμειακών διαθέσιμων ύψους 500.000€ στο λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ με υπουργική απόφαση, που έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχης απόφασης της προηγούμενης Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ της 1/7/2019, προχωράει σε ωμό εκβιασμό στους Δήμους ,απειλώντας τους ότι «ή ανοίγετε λογαριασμό στη Τράπεζα Ελλάδας όπου βάζετε τα αποθεματικά σας ή κλείνω την στρόφιγγα των χρηματοδοτήσεων…»

Πρόκειται για μία καθαρά προκλητική ενέργεια, η οποία χρησιμοποιεί ως όμηρο τις λαϊκές ανάγκες και την μισθοδοσία των εργαζομένων στους Δήμους που καλύπτονται από τις επιχορηγήσεις του Κρατικού Προϋπολογισμού δηλαδή από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. Η Κυβέρνηση απειλεί έτσι με λουκέτο τις Υπηρεσίες του Δήμου και το σταμάτημα πληρωμής των εργαζομένων.

Η Υπουργική απόφαση ουσιαστικά μας λέει ότι τα ταμειακά αποθέματα των Δήμων που σε ποσοστό 62% προέρχονται από την πρόσθετη φορολόγηση των λαϊκών οικογενειών (δημοτικά τέλη, φόροι κλπ) μπορούν να χρησιμοποιούνται από το αστικό κράτος όταν δεν έχει ρευστότητα πληρωμής των δανειστών, εξασφαλίζοντας παράλληλα τις ανάγκες των Τραπεζών.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Καστοριάς καταγγέλλει την υπουργική απόφαση της Κυβέρνησης. Τα χρήματα του Δήμου είναι για το λαό και τις ανάγκες του και όχι για τις Τράπεζες και τους δανειστές.

Αναρωτιόμαστε ποια είναι η στάση της ΚΕΔΕ σήμερα που άλλοτε τάσσονταν κατά της μεταφοράς των αποθεματικών και πανηγύριζε ως νίκη την παράταση έναρξης εφαρμογής της μεταφοράς τους.

Η ΝΔ που το 2016 μίλαγε για «ριφιφί» της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ για την αρπαγή των ταμειακών διαθέσιμων τώρα υλοποιεί την Υπουργική απόφαση της 1/7/2019 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και με την από 29/8/2019 απόφαση του Υφυπουργού της των Οικονομικών απλά μετάφερε την έναρξη από 1/9/2019 στις 1/10/2019.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Καστοριάς διεκδικεί την κατάργηση της συγκεκριμένης νομοθεσίας και την πλήρη χρηματοδότηση των Δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να καλύπτουν πλήρως τις λαϊκές ανάγκες και τους εργαζόμενους σε αυτούς.

Θεωρεί ότι ορθώς ανοίχθηκε λογαριασμός στην Τράπεζα της Ελλάδας μπροστά στον κίνδυνο να μην κατατεθούν οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι στο Δήμο. Προτείνει όμως την μεταφορά ενός ελάχιστου μόνο ποσού των ταμειακών διαθέσιμων του Δήμου (π.χ. 1.000€) στον λογαριασμό αυτό.

 

Επιβολή τελών Ύδρευσης & Αποχέτευσης 2020 της ΔΕΥΑ Καστοριάς (ΘΕΜΑ 8)

Η Λαϊκή Συσπείρωση Καστοριάς καταψηφίζει την πρόταση για το τιμολόγιο της ΔΕΥΑΚ για το 2020.

Το νέο τιμολόγιο προβλέπει α) αύξηση του τέλους σύνδεσης νέων υδρόμετρων από 15€ σε 20€, β) αύξηση της εγγύησης υδρομετρητή από 75€ σε 90€, γ) η εγγύηση υδρομετρητή για τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος (σε αυτοαπασχολούμενους δηλαδή όπως π.χ. καφετέριες, εστιατόρια, καφενεία κτλ) ανεβαίνει από 150€ στα 200€.

Επίσης, για ανεξήγητο λόγο, ένα σπίτι στην πόλη της Καστοριάς αν καταναλώσει πάνω από 50 m3 πληρώνει 0,80€/m3 ενώ στη ΒΙΠΑ (Βιομηχανικό Πάρκο) η τιμή παραμένει στα 0,50€/m3 όσο νερό κι αν καταναλωθεί.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο ειπώθηκε ότι έγιναν προσπάθειες ώστε να μη γίνουν περεταίρω αυξήσεις κι ότι η Δημοτική Αρχή παλεύει για να διατηρήσει αυτές τις τιμές. Και εμείς ρωτάμε πως πάλεψε και προς ποια κατεύθυνση;

Αντέδρασε απέναντι στη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και στις προηγούμενες όταν νομοθετούσαν και επέβαλλαν κανόνες τιμολόγησης του νερού μετατρέποντας πλήρως τις ΔΕΥΑ σε ανταποδοτικές επιχειρήσεις; Διεκδίκησε ποτέ τα χρήματα που της όφειλε το κεντρικό κράτος από τη βαριά φορολόγηση του λαού;    Αμφισβήτησε την πολιτική της Ε.Ε. για τη διαχείριση και μετατροπή του νερού από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα, όπου το νερό παραμένει ακριβό για το λαό και πολύ φθηνό για τους επιχειρηματικούς ομίλους;

Η Δημοτική Αρχή του Δήμου μας όχι μόνο δεν αντιτάχτηκε απέναντι σε όλα αυτά αλλά συμμετέχει στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση τους. Συμβάλλει στο να καλλιεργηθεί στη συνείδηση του κόσμου η αντίληψη ότι το νερό είναι εμπόρευμα και πρέπει να πωλείται με βάση τη λογική κόστους-οφέλους. Ότι τα βάρη της συντήρησης και του εκσυγχρονισμού του δικτύου πρέπει να τα σηκώνουν σχεδόν αποκλειστικά οι λαϊκές οικογένειες του Δήμου μας.

Όχι μόνο συμφωνεί με αυτήν την πολιτική, αλλά τώρα για να βγάλει τις υποχρεώσεις της, φορτώνει τους δημότες με πρόσθετους φόρους, τέλη και πρόστιμα. Συνεχίζει να διατηρεί πανάκριβα τιμολόγια σε ύδρευση-άρδευση-αποχέτευση.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Καστοριάς δεν αντιμετωπίζει την ικανοποίηση των αναγκών των πολιτών ως «ευχής έργον». Καταθέτει ολοκληρωμένη πρόταση για το νερό προς όφελος των λαϊκών αναγκών.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • τη δραστική μείωση των τιμολογίων νερού και αποχέτευσης σε όλα τα λαϊκά νοικοκυριά και την αύξησή τους στα ξενοδοχεία, Τράπεζες, μεγάλες επιχειρήσεις.
  • τη μείωση άνω του 50% σε όλες τις ειδικές κατηγορίες εργαζόμενων
  • μείωση του τιμολογίου άρδευσης στο 60%
  • να μην κόβεται η παροχή νερού σε κανένα λαϊκό νοικοκυριό

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here