Η παραγωγή γούνας είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα», δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, εκφράζοντας την υποστήριξή του προς την εγχώρια γουνοπαραγωγή, για να προσθέσει ενώπιον του Δημήτρη Κοσμίδη, προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας: «Οι γουνοποιοί συμβάλλουν καίρια στην ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών, στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος και καταξιώνουν ένα ελληνικό προϊόν στις πλέον ανταγωνιστικές διεθνείς αγορές». Την ίδια μέρα, ο κ. Κοσμίδης χαρακτήρισε τον κ. Γεωργιάδη «φίλο της ελληνικής γούνας».

Οι παραπάνω δηλώσεις δεν αποτυπώνουν το γεγονός ότι η παραγωγή φυσικής γούνας στην Ελλάδα περνάει μία δύσκολη περίοδο κάμψης, αν όχι παρακμής. Καταρχάς, πολλές χώρες πανευρωπαϊκά και διεθνώς έχουν απαγορεύσει ή περιορίσει την παραγωγή φυσικής γούνας, στην προσπάθεια να βάλουν τέλος σε μία διαδικασία που οδηγεί σε εκμετάλλευση ζώων. Αυτό αυξάνει τη ζήτηση για την οικολογική γούνα και αντίστοιχα μειώνει τη ζήτηση –και άρα πιέζει και τις τιμές– για τη φυσική γούνα.

Την ίδια ώρα, όπως προκύπτει από το σημερινό ρεπορτάζ του inside story, επιβάλλεται σημαντικός αριθμός προστίμων σε επιχειρήσεις γουναρικών και δερμάτων στην περιοχή της Καστοριάς, ιδιαίτερα την τελευταία διετία, για παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και πλημμελή αντιμετώπιση επικίνδυνων αποβλήτων.

ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here