Στα βάθη της Αφρικής, 300 χιλιόμετρα από τον Ατλαντικό Ωκεανό και κάτω από τη μύτη των ισλαμιστών της Μπόκο Χαράμ που δρα στη βόρεια Νιγηρία, μια ομάδα «τρελών παπάδων» ανασταίνει, αλλά κυρίως ζει, αγκαλιά με τους ιθαγενείς.

Το meaculpa επικοινώνησε με τους ελληνορθόδοξους αυτούς Λίβινγκστον και μεταφέρει την αγάπη τους, που είναι και το κύριο καύσιμο αυτής της πεφωτισμένης «ταρζανιάς» τους.  «Εδώ στο Καμερούν και το Τσαντ είμαστε η ορθόδοξη εκκλησία που παροικεί σ αυτές τις χώρες και ονομάζεται Ιερά Μητρόπολις Καμερούν,» μας εξηγεί ο πατήρ Ευάγγελος, που εκτός από ιερέας είναι και γιατρός. «Ανήκουμε στο ιεραποστολικό Πατριαρχείο Αλεξανδρείας υπό τον Πατριάρχη Θεόδωρο, με τις ευλογίες του οποίου στεκόμαστε και αγωνιζόμαστε εδώ.

Ο κόπος μας είναι διττός: Πρώτον, να ανακουφίσουμε τον πόνο, τις ασθένειες, τις ανάγκες σε καθαρό νερό και τις σπουδές χιλιάδων ανθρώπων ανεξάρτητα από το θρήσκευμα τους. Δεύτερον, με τον τρόπο της ζωής μας να μπολιάσουμε όσους το επιθυμούν στην ορθόδοξη πίστη.» Οι Έλληνες ιερείς στο Καμερούν ηγούνται μιας αξιοσημείωτης εκστρατείας προσφοράς. Με τη μέριμνα της ιεραποστολής έχουν ανοιχτεί περίπου 50 πηγάδια εξασφαλίζοντας νερό μεταξύ άλλων για τα ιατρεία, πέντε τον αριθμό, όπου εξετάζονται και λαμβάνουν τα φάρμακά τους δωρεάν χιλιάδες άνθρωποι.

Επίσης, σε καιρό λιμού έχουν μοιραστεί τόνοι ρυζιού. Ταυτόχρονα, έχουν χτιστεί τέσσερα σχολεία, όπου οι μαθητές παρακολουθούν τα μαθήματα δωρεάν. Μέσα από αυτή τη δράση η ελληνορθόδοξη παρουσία στα βάθη του Καμερούν έχει προσελκύσει χιλιάδες νέων πιστών, που πρώτα διστακτικά, αλλά κατόπιν με μεγαλύτερο θάρρος προσεγγίζουν την κοινότητα, ζουν στους κόλπου της, κατηχούνται, βαπτίζονται. Ίσως, πάντως, το κυριότερο χαρακτηριστικό της αυτής της ιεραποστολής να είναι η χαρά και η όρεξη με την οποία λειτουργεί και λειτουργείται.

Τα βίντεο που παρουσιάζει το meaculpa είναι χαρακτηριστικά: Όταν η ορθοδοξία συνομιλεί με τα βάθη της Αφρικής, ο ήχος πλάγιος του τετάρτου παντρεύεται με τις ρίζες των γκόσπελ. «Είμαστε τέσσερις τρελοί που φοράμε τη φανέλα του Ελληνισμού και στέκουμε στη ζέστη, τη βροχή, τη βρώμα για να διακονήσουμε τους αδελφούς του Χριστού,» μας λέει αφοπλιστικά ο ίδιος ο πατήρ Ευάγγελος – και μάλιστα με χαρά που εντυπωσιάζει.

Καθώς εμείς εδώ στην επικράτεια της Ελληνικής Δημοκρατίας παλεύουμε να χωνέψουμε μαζί με τον οβελία την κακοδαιμονία μας, το παράδειγμα αυτών των ιερέων, που ενσαρκώνουν την ευγενέστερη εκπροσώπηση του Ελληνισμού στα βάθη της πραγματικής ζούγκλας, αξίζει να μας βάλει σε σκέψεις.

ΥΓ – Η ιεραποστολή δεν απολαμβάνει την παραμικρή στήριξη εκ μέρους του ελληνικού κράτους. Για το λόγο αυτό – αν και με συστολή – οι πατέρες καλωσορίζουν κάθε διάθεση προσφοράς με ευγνωμοσύνη.

411/621347-24 ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΜΕΡΟΥΝ GR2201104110000041162134724

meaculpa kameroun 1

meaculpa kameroun 2

meaculpa kameroun 3

meaculpa kameroun 5

meaculpa kameroun 6

meaculpa kameroun 9

ΠΗΓΗ: meaculpa.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here