Οι απαραίτητες διευκρινήσεις του Δημάρχου Καστοριάς, Γιάννη Κορεντσίδη για την Απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Έπειτα από τις Αποφάσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με τις οποίες λαμβάνονται επιπλέον περιοριστικά μέτρα στην περιοχή μας, ο Δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης κρίνει σκόπιμο να δοθούν οι εξής απαραίτητες διευκρινήσεις:

Και οι τρεις Δήμαρχοι της Π.Ε. Καστοριάς είμαστε αντίθετοι με την επιβολή Καραντίνας, όπως και με κάποια άλλα ακραίως περιοριστικά μέτρα. Είναι κάτι που ούτε προτείναμε εμείς. Ούτε αποφασίσαμε εμείς.

Η Κατάσταση Καραντίνας ή  Έκτακτης Ανάγκης για μία περιοχή προϋποθέτει και πρέπει να υπάρχουν προηγουμένως και εγκαίρως οι κατάλληλες οδηγίες όπως επίσης και η ανάλογη βοήθεια και υποστήριξη.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι Δήμοι έχουν έτοιμα σχέδια Πολιτικής Προστασίας και την ανάλογη οργάνωση και ετοιμότητα για να τα εφαρμόσουν και να αντιμετωπίσουν έκτακτες καταστάσεις των γνωστών σε όλους φαινομένων.

Στη συγκεκριμένη πρωτόγνωρη περίπτωση όμως, που δοκιμάζεται ολόκληρος ο πλανήτης, έχουμε να κάνουμε με μία επιδημιολογική πανδημία κι ένα πρωτοφανές γεγονός, όπου διαπιστωμένα κανένα κράτος και κανένας σχεδιασμός δεν υπήρχε για την αντιμετώπισή του.

Η Κοινότητα Μεσοποταμία, βάση των επιστημονικών ενδείξεων και των αριθμητικών στοιχείων που καταγράφονται και αναλύονται με ειδικό αλγόριθμο από τα αρμόδια όργανα και υπηρεσίες σε κεντρικό επίπεδο, έδειξε ότι βρίσκεται σε πορτοκαλί συναγερμό.

 

Ο σχεδιασμός, η οργάνωση και ο έλεγχος της Κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης ανήκει στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία.

 

Εμείς, ως Δήμος Καστοριάς έχουμε άμεση και άριστη συνεργασία με όλους και θα συνδράμουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων και των αρμοδιοτήτων μας για να προσφέρουμε κάθε δυνατή βοήθεια στους συμπολίτες μας και ειδικά στους συνδημότες μας της Μεσοποταμίας.

Από αύριο το πρωί θα βρίσκονται στην Μεσοποταμία 12 στελέχη του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» για να εξυπηρετήσουν ανάγκες των πολιτών και των ευπαθών ομάδων, ενώ υπενθυμίζεται ότι λειτουργούν καθημερινά οι τηλεφωνικές γραμμές εξυπηρέτησης πολιτών του Δήμου Καστοριάς.

 

Παράλληλα κι ενώ προς το παρόν έχουμε στα χέρια μας μόνο τις σχετικές Αποφάσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, σε πανελλήνια μετάδοση, αναμένουμε την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και φυσικά όλες τις αναγκαίες οδηγίες και καθοδηγήσεις, καθώς επίσης και όλες τις απαραίτητες επεξηγήσεις και διευκρινήσεις, για την διευκόλυνση των πολιτών, οι οποίοι εύλογα αυτές τις ώρες περιμένουν, όπως κι εμείς, τις αντίστοιχες απαντήσεις από τους αρμόδιους φορείς.

 

Συνιστάται ψυχραιμία και υπομονή. Η εξάπλωση της διασποράς είχε αρχίσει να γίνεται ανεξέλεγκτη. Τα μέτρα και οι κανόνες είναι για να τηρούνται. Θα πρέπει να δείξουμε υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση.

Ο Δήμος Καστοριάς βρίσκεται διαρκώς δίπλα στους πολίτες και τις ανάγκες του. Με την αδιάλειπτη λειτουργία των υπηρεσιών και των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης. Με συνεχή ενημέρωση και πληροφόρηση.

Με την προσπάθεια και τη συνεισφορά όλων θα τα καταφέρουμε. Οι πολίτες δεν είναι μόνοι τους. Αυτόν τον αγώνα τον δίνουμε όλοι μαζί. Είμαι αισιόδοξος. Θεωρώ ότι τα καλά αποτελέσματα των επόμενων ημερών θα μας απαλλάξουν σύντομα από αυτή την κατάσταση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here