Χρειάστηκαν πέντε και πλέον έτη για να ολοκληρωθεί επιτέλους η πολυετής ακροαματική διαδικασίας στη δίκη της Χρυσής Αυγής και πλέον όλοι είναι έτοιμοι να ακούσουν την απόφαση. Η οποία, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, θα εκδοθεί στις 7 Οκτωβρίου 2020.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η δίκη ξεκίνησε στις 20 Απριλίου 2015 στο Α’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού και το 2016 μεταφέρθηκε στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών. Τον Ιανουάριο του 2016, και αφού είχαν ήδη γίνει 43 συνεδριάσεις, η δίκη πρακτικά διακόπηκε λόγω της αποχής των δικηγόρων, ενώ συνεχίστηκε μετά από 4,5 μήνες απραγίας στις 25 Μαΐου 2016, καθώς οι συνήγοροι έλαβαν κατάλληλες άδειες από τους δικηγορικούς συλλόγους.

Ποιοι δικάζονται

Δικάζονται 69 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων μέλη τοπικών οργανώσεων, στελέχη και ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος. Είναι κατηγορούμενοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με βάση το άρθρο 187 του ελληνικού Ποινικού Κώδικα. Οι 18 από τους κατηγορούμενους είχαν εκλεγεί βουλευτές με τη Χρυσή Αυγή τον Ιούνιο του 2012 και κατηγορούνται επιπλέον για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.  

 Όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν αποφυλακιστεί μοιραία λόγω λήξεως του 18μηνου της προσωρινής κράτησης μαζί και ο χρυσαυγίτης Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος δικάζεται και για την δολοφονία του 34χρονου μουσικού Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι τον Σεπτέμβριο του 2013.

Γιατί δικάζονται

Στο πλαίσιο της δίκης για εγκληματική οργάνωση, συνεκδικάζονται τρία κακουργήματα: η ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα (18 Σεπτεμβρίου 2013), η απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ (12 Ιουνίου 2012) και η απόπειρα ανθρωποκτονίας των στελεχών του ΚΚΕ και μελών του ΠΑΜΕ (12 Σεπτεμβρίου 2013), ενώ συνεξετάζονται και άλλες 60 υποθέσεις που έχουν ήδη δικαστεί ή δικάζονται παράλληλα σε άλλα δικαστήρια και αφορούν εγκλήματα για τα οποία έχουν καταδικαστεί ή κατηγορούνται τα μέλη της Χρυσής Αυγής που δικάζονται για ένταξη ή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Στις 1109 σελίδες του βουλεύματος περιγράφονται όλα τα αδικήματα που διαπράχτηκαν από στελέχη και μέλη της οργάνωσης της Χρυσής Αυγής από το 2008.

Τραγική φιγούρα στο ακροατήριο η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα.  

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here