Η έρευνα διενεργήθηκε αυτοπροσώπως από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, με αφορμή δηλώσεις του Βασίλη Στίγκα για μεθόδους στο κόμμα που παρέπεμπαν σε «greek mafia»

Ρεπορτάζ: Μίνα Μουστάκα, in.gr

Στις 19 Ιουνίου 2024 προσδιορίστηκε από την Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας η ποινική δίκη για την υπόθεση των Σπαρτιατών αναφορικά με την εξαπάτηση του εκλογικού σώματος.

Αυτή θα είναι η πρώτη δίκη στα χρονικά της μεταπολίτευσης για εξαπάτηση εκλογικού σώματος με κατηγορούμενους εν ενεργεία βουλευτές και η εξέλιξη της υπόθεσης αναμένεται με ενδιαφέρον καθώς το αποτέλεσμά της, όποιο και αν είναι αυτό, θα έχει εκ των πραγμάτων εκτός από ποινικές και πολιτικές προεκτάσεις.

Συγκεκριμένα στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν οι 11 βουλευτές που είχαν εκλεγεί με το κόμμα των Σπαρτιατών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που στη συνέχεια ανεξαρτητοποιήθηκαν, οι οποίοι κατηγορούνται ως φυσικοί αυτουργοί της αξιόποινης πράξης, εκτός από τον πρόεδρο του κόμματος Βασίλη Στίγκα, με αφορμή δηλώσεις του οποίου ξεκίνησε η έρευνα που κατέληξε στην άσκηση της ποινικής δίωξης.

Κατηγορούμενος και ο Κασιδιάρης

Για την ίδια υπόθεση είναι επίσης κατηγορούμενοι ο ήδη έγκλειστος Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος εκτίει την πρωτόδικη ποινή του για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και φέρεται ως ηθικός αυτουργός στην εξαπάτηση των εκλογέων καθώς και ένας δικηγόρος στον οποίο αποδίδεται ο ρόλος του συνεργού, καθώς θεωρείται ότι αποτέλεσε τη «γέφυρα» στην επικοινωνία του κρατούμενου Ηλία Κασιδιάρη με βουλευτές των Σπαρτιατών.

Όπως είναι γνωστό η έρευνα διενεργήθηκε αυτοπροσώπως από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, με αφορμή δηλώσεις του Βασίλη Στίγκα για μεθόδους στο κόμμα που παρέπεμπαν σε «greek mafia» και «don Corleone».

Στη συνέχεια η ανώτατη εισαγγελέας απευθύνθηκε με έγγραφό της στη Βουλή και ζητώντας την άδεια για να κληθούν οι βουλευτές με την ιδιότητα του υπόπτου παρέθετε τα στοιχεία εκείνα που – κατά την κρίση της- έδειχναν ότι πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών ήταν ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με το σκεπτικό αυτό, ότι το κόμμα των Σπαρτιατών λειτουργούσε ως «μανδύας» του Ηλία Κασιδιάρη, την περασμένη Τετάρτη οι δικαστές του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου έκλεισαν τον δρόμο προς τις ευρωεκλογές, αποκλείοντας το κόμμα των Σπαρτιατών.

Στο «ψηφιδωτό» της δικαιοσύνης, μετά και τον προσδιορισμό της δίκης, εκείνο που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τώρα είναι η απόφαση του Εκλογοδικείου από την οποία θα εξαρτηθεί το κοινοβουλευτικό μέλλον των Σπαρτιατών.

Κόλαφος το σκεπτικό του Αρείου Πάγου για το «μπλόκο» στους Σπαρτιάτες – «Πραγματικός ηγέτης ο Κασιδιάρης»

Για πρώτη φορά σε απόφαση δικαστηρίου καταγράφεται ως πραγματικός αρχηγός του κόμματος των Σπαρτιατών ο έγκλειστος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλίας Κασιδιάρης, όπως προκύπτει από το πολυσέλιδο σκεπτικό του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, τα μέλη του οποίου ομόφωνα έκοψαν κάθε γέφυρα των Σπαρτιατών προς τις κάλπες των ευρωεκλογών και τη διεκδίκηση της ψήφου των Ελλήνων πολιτών.

Σύμφωνα με την απόφαση των ανώτατων δικαστών (Πρόεδρος, η Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ασημίνα Υφαντή και μέλη οι αρεοπαγίτες Βρυσηΐδα Θωμάτου, Ευτύχιος Νικόπουλος, Βαρβάρα Πάπαρη, Φωτεινή Μηλιώνη, Μαρία Πετσάλη – Εισηγήτρια, Στυλιανή Μπλέτα και Δέσποινα Βασιλοδημητράκη), ο πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης και οι 11 βουλευτές των Σπαρτιατών «προσέφεραν στην πραγματικότητα το κόμμα τους ως μανδύα νέου πολιτικού κόμματος στον Ηλία Κασιδιάρη, διευκολύνοντάς τον να καταστρατηγήσει τους περιορισμούς εκλογιμότητας που τάσσονται από την εκλογική νομοθεσία».

«Καταδεικνύεται ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός αρχηγός του κόμματος ‘Σπαρτιάτες’, το οποίο υποκαθιστά τη ‘Χρυσή Αυγή’, ουδέποτε αποδοκίμασε ή απεμπόλισε, έστω και κατ’ ελάχιστον, την προηγούμενη – ως ηγετικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής – ρητορική μίσους»

Στην κρίση των δικαστών για τον αποκλεισμό του κόμματος των Σπαρτιατών μέτρησε η πρόσφατη παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη, για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των 11 βουλευτών, που είχαν εκλεγεί με το κόμμα των Σπαρτιατών, για εξαπάτηση του εκλογέων κατά συναυτουργία, πράξεις που φέρεται ότι τέλεσαν κατά τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023, με φερόμενο ως ηθικό αυτουργό τον καταδικασμένο Ηλία Κασιδιάρη.

Οι αρεοπαγίτες, σε 86 σελίδες – συνολικά, το σκεπτικό τους αριθμεί 122 σελίδες – παραθέτουν λεπτομερώς το σκεπτικό τους για τους λόγους που τους οδήγησαν στον αποκλεισμό του κόμματος των Σπαρτιατών, εξιστορώντας όλη την διαδρομή, τη δράση και τις δηλώσεις του Ηλία Κασιδιάρη στο κόμμα της Χρυσής Αυγής, αλλά και για το μεταγενέστερο χρονικό διάστημα μετά την ίδρυση των Σπαρτιατών, καθώς και την καταδίκη του.

«Οι Σπαρτιάτες υποκαθιστούν την Χρυσή Αυγή»

Αναφερόμενοι οι αρεοπαγίτες στις ενέργειες του Ηλία Κασιδιάρη, επισημαίνουν ότι σε όλες τις κλειστές συναντήσεις που διοργάνωσε «μετείχε μεγάλος αριθμός επιφανών στελεχών και υποψήφιων βουλευτών της Χρυσής Αυγής, ορισμένοι εκ των οποίων είναι και σήμερα βουλευτές του κόμματος «Σπαρτιάτες».

Σύμφωνα με τους δικαστές, ο Ηλίας Κασιδιάρης «οργάνωσε και τον προεκλογικό αγώνα των Σπαρτιατών με επανειλημμένες αναρτήσεις του στο διαδίκτυο, παρότι κρατούμενος.

Αντίθετα, ο φερόμενος ως αρχηγός του κόμματος Βασίλειος Στίγκας δεν προέβη σε δηλώσεις, ενέργειες ή τοποθετήσεις για την προβολή των θέσεων και του προγράμματος του κόμματος τούτου.

Όλοι οι βουλευτές του εν λόγω κόμματος καθοδηγούνται από τον πραγματικό αρχηγό αυτού, Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος, μετά τον αποκλεισμό των κομμάτων «Εθνικό Κόμμα Έλληνες» και «Έλληνες για την Πατρίδα και την Ελευθερία» από τις εθνικές εκλογές στις 21-5-2023 και 25-6-2023 αντίστοιχα, προκειμένου να παρακάμψει τους προβλεπόμενους από τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 32 του ΠΔ 26/2012 περιορισμούς, μεθόδευσε την ανάληψη της πραγματικής ηγεσίας του κόμματος ‘Σπαρτιάτες’ από τον ίδιο».

Και προσθέτουν οι δικαστές: «Καταδεικνύεται ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός αρχηγός του κόμματος ‘Σπαρτιάτες’, το οποίο υποκαθιστά τη ‘Χρυσή Αυγή’, ουδέποτε αποδοκίμασε ή απεμπόλισε, έστω και κατ’ ελάχιστον, την προηγούμενη – ως ηγετικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής – ρητορική μίσους, τη βίαιη και ρατσιστική δράση του, στα πλαίσια του εγκληματικού μηχανισμού του ως άνω κόμματος, αντιποιούμενου τους θεσμικούς μηχανισμούς του ελληνικού κράτους, την επιδιωκόμενη πολιτική κατάλυσης των δημοκρατικών θεσμών του κράτους δικαίου και την αποδοκιμασία των δικαιωμάτων και ελευθεριών, που αναγνωρίζονται από τη δημοκρατία».

«Το κόμμα Σπαρτιάτες προωθεί πολιτική που δεν σέβεται τη δημοκρατία»

Παράλληλα, το Α1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου αναφέρει:

«Στην προκειμένη περίπτωση προκύπτει ότι το κόμμα ‘Σπαρτιάτες’, του οποίου πραγματικός ηγέτης είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης, καταδικασμένος σε συνολική ποινή καθείρξεως 13 ετών και 6 μηνών για το κακούργημα της ένταξης και της διεύθυνσης της εγκληματικής οργάνωσης ‘Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή’ και την παράνομη οπλοκατοχή πυροβόλου όπλου, την οποία εκτίει, προωθεί μια πολιτική που δεν σέβεται τη δημοκρατία και στοχεύει στην αποδυνάμωση και κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος και των θεσμών του κράτους δικαίου, ιδίως με τη χρήση βίας ή την προτροπή άσκησης βίας, καθώς και τη δικαιολόγηση αυτής, την προώθηση ολοκληρωτικών ιδεολογιών, τη διάδοση ρατσιστικών και μισαλλόδοξων ιδεών και ξενοφοβίας, την επιδοκιμασία εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, το μίσος κατά προσώπων και ομάδων, ενέργειες και διακηρύξεις που απειλούν την ειρηνική συμβίωση των κοινωνικών ομάδων στη χώρα».

Και καταλήγουν οι αρεοπαγίτες: «Κατ΄ακολουθίαν των ανωτέρω, το κόμμα ‘Σπαρτιάτες’ πρέπει να μην ανακηρυχθεί και εντεύθεν να μη συμμετάσχει στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 9-6-2024».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here