Ούτε ένα, ούτε δύο.. Συνολικά 23 υδροηλεκτρικά σχεδιάζονται για την περιοχή του Γράμμου, τα οποία βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης. Αφορούν ρέματα και ποτάμια αλλά και τον Σαραντάπορο.

Άλλα επτά υδροηλεκτρικά με το ένα να βρίσκεται ήδη σε λειτουργία σχεδιάζονται βορειοδυτικά του Σμόλικα.. Έτσι φτάνουν στα 30!

Στους σχεδιασμούς αυτούς αντιδρούν κάτοικοι και φορείς. Τους λόγους αναλύουν σε κοινή ανακοίνωση η Πρωτοβουλία  Κατοίκων Αετομηλίτσας, ο Σύλλογος Αετομηλιτσιωτών Γράμμου, ο Πολιτιστικός  Σύλλογος Γοργοποτάμου, η Αδελφότητα Δροσοπηγιωτών Δήμου Κόνιτσας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κεφαλοχωρίου

Τα υδροηλεκτρικά είναι βιομηχανικού τύπου κατασκευές, δεν είναι ούτε νερόμυλοι, ούτε νεροτριβές. Αφού ρίξουν στις κοίτες του ποταμού τόνους τσιμέντου, εκτρέπουν το νερό και το διοχετεύουν σε αγωγό μήκους χιλιομέτρων. Αποτέλεσμα αυτών των παρεμβάσεων είναι ότι, το ρέμα απονεκρώνεται, δεν έχει πλέον νερό, η κοίτη του καταστρέφεται, αποψιλώνεται το δάσος και η άγρια βλάστηση. Επιπλέον, οι ιδιωτικές εταιρίες κατέχουν ταυτόχρονα και την άδεια χρήσης του νερού. Πρόκειται οπότε για μια προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του συνόλου των υδάτων του βουνού.

«Τα σχέδια καταστροφής της περιοχής όμως δεν έχουν τελειωμό. Τον Φλεβάρη του 2023 πραγματοποιήθηκαν από εννέα διαφορετικές εταιρίες, εννέα διαφορετικές αιτήσεις για την τοποθέτηση εννέα ανεμογεννητριών στο Ταμπούρι (1.878μ) του Σμόλικα. Προφανώς πρόκειται για μια ακόμα επιχείρηση κατάτμησης ενός ενιαίου αιολικού. Οι αιτήσεις έχουν κατατεθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο ούτως ώστε να επισπευσθεί και να διευκολυνθεί η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης του.

Τα αιολικά ”πάρκα” θεωρούνται βαριά βιομηχανία. Για να εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες διανοίγονται δρόμοι μεγάλου φάρδους. Οι πλαγιές και οι ρεματιές αποσαθρώνονται, χάνουν την βλάστηση τους και γεμίζουν μπάζα εκσκαφών. Τα δάση ξεριζώνονται. Οι κορυφογραμμές ισοπεδώνονται, ανοίγονται σε βάθος τεράστια γήπεδα για τις βάσεις των ανεμογεννητριών, ρίχνονται εκατοντάδες τόνοι μπετόν. Το βουνό τσιμεντώνεται.

Τα ρέματα και τα ποτάμια των οποίων μεθοδεύεται η καταστροφή: Αλιάκμονας,  Σαραντάπορος,  Αμάραντου,  Βαθύλακος,  Βουρκοπόταμος, Ραχοβίτσα, Πουρνιάς,  Αγ. Παρασκευής, Μεσοπόταμος, Μανούρα, Βουρμπιανίτικος, Γοργοπόταμος,  Άσπρο Ρέμα, Πιστιλιάπης,  Λυγερή,  Μαρδίτσα, Κυψελιώτικο, Ζουζουζουλιώτικο, Επταχωρίου.

Τα χωριά που απειλούνται από τις σχεδιαζόμενες βιομηχανικές κατασκευές: Αμάραντος, Αγ. Βαρβάρα, Πουρνιά, Αγ. Παρασκευή, Φούρκα, Καστάνιανη, Λαγκάδα, Δροσοπηγή, Πύργος, Χιονάδες, Ασημοχώρι, Πληκάτι, Γοργοπόταμος, Βούρμπιανη, Πυρσόγιαννη, Οξυά, Θεοτόκος, Αετομηλίτσα, Κεφαλοχώρι, Πλαγιά, Ζούζουλη, Επταχώρι, Χρυσή, Πευκόφυτο, Γράμμουστα» σημειώνουν και καλούν όλους να αγωνιστούν για την αποφυγή της εγκατάστασης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here