Θέμα: «Ανανέωση συμβάσεων εργαζομένων απαραίτητων για την 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) του Άργους Ορεστικού της ΠΕ Καστοριάς»

Το ΚΕΦΙΑΠ Άργους Ορεστικού διαθέτει υποδομές υψηλών προδιαγραφών που για χρόνια έμεναν αναξιοποίητες σε μεγάλο βαθμό. Από το 2004, έτος αποπεράτωσής του, έμενε ανεκμετάλλευτη η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών σε πολίτες που το είχαν πραγματικά ανάγκη. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ανταποκρινόμενη με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης στο δίκαιο και χρόνιο αίτημα και τις ανάγκες των πολιτών της Καστοριάς και της Δυτικής Μακεδονίας, προχώρησε στις 18 Ιουνίου 2019 στην αναβάθμιση του Κέντρου Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης Άργους Ορεστικού σε 24ωρη βάση, με ανοιχτή και κλειστή νοσηλεία, θέτοντας σε λειτουργία την Μονάδα Ημερήσιας Φροντίδας 18 κλινών.

Το ΚΕΦΙΑΠ στελεχωνόταν από 15 μόνιμους υπαλλήλους και ενισχύθηκε μέσω του Ειδικού προγράμματος απασχόλησης για 5.500 άνεργους πτυχιούχους ανώτατων εκπαιδευτικών και τεχνολογικών ιδρυμάτων, ηλικίας 22-29 ετών, σε Υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς, όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 51 του ν. 1892/1990 (Α΄ 101) και οι οποίοι δεν ασκούν οικονομική δραστηριότητα του ΟΑΕΔ, με δεκαπέντε (15) συμβασιούχους (10 ΤΕ Νοσηλευτών, 2 ΤΕ Φυσικοθεραπευτών, 1 ΤΕ Διοικητικών Υπαλλήλων, 1 ΤΕ Λογοθεραπευτών και 1 ΠΕ Κοινωνικών Λειτουργών). Η πρόσληψη και στελέχωση του Κέντρου με το ειδικευμένο προσωπικό συνετέλεσε στη δυνατότητα της λειτουργίας του ΚΕΦΙΑΠ ως Κέντρο κλειστής νοσηλείας.

Οι χρόνια πάσχοντες και τα άτομα με αναπηρία απέκτησαν την δυνατότητα πρόσβασης σε υψηλού επιπέδου δημόσιες υπηρεσίες αποκατάστασης, αποθεραπείας και φροντίδας χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση και χωρίς την ταλαιπωρία μετακίνησης που μέχρι πρότινος ήταν εφικτή και δυνατή μόνο μέσω υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα, με απαγορευτικό κόστος. Ενδεικτικό είναι ότι η μηνιαία κάλυψη εξωτερικών περιστατικών του ΚΕΦΙΑΠ είναι κατά μέσο όρο 80 άτομα και το Κέντρο εξυπηρετεί κατά μέσο όρο 10 ασθενείς το μήνα στην κλειστή νοσηλεία.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω γίνεται σαφές πως οι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι είναι αναγκαίοι για την εύρυθμη λειτουργία του ΚΕΦΙΑΠ μέσα από την γνώση και την κατάρτισή τους και με δεδομένο πως η μη ανανέωσή τους σημαίνει τη μη συνέχιση λειτουργίας του Κέντρου.

ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Προτίθεται η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να προβεί στην ανανέωση των συμβάσεων που είναι αναγκαίες για τη συνέχιση της ομαλής 24ωρης λειτουργίας του κέντρου;
2. Τι σκοπεύει να κάνει ώστε να μην κινδυνεύσει η συνέχιση της εξυπηρέτησης των πολιτών από το ΚΕΦΙΑΠ;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Τελιγιορίδου Ολυμπία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here