Το φθινόπωρο ήδη είναι εδώ! Σιγά σιγά πλησιάζει και ο χειμώνας.

Η Καστοριά μέσα στο χρυσοπράσινο τοπίο που πάντα τέτοια εποχή δημιουργεί ο καλύτερος σκηνοθέτης, η φύση, μοιάζει μαγική!

Χιλιάδες κάθε χρόνο επιθυμούν να την επισκεφθούν, να ταξιδέψουν στο χρόνο και στη φύση, συνδυασμό που μόνο η Καστοριά, με τα αρχοντικά και τς Βυζαντινά παρεκκλήσια μπορεί απλόχερα να χαρίσει! Δεν είναι λοιπόν άδικα, ο καλύτερος προορισμός για το φθινόπωρο και τον χειμώνα! Και όταν κάποιος βρεθεί στην Καστοριά θα έχει να δει πολλά.

Οπωσδήποτε όμως, για μια πλούσια εμπειρία, πρέπει να πάει στα παρακάτω μέρη:

#1. Ο γύρος της λίμνης

Ο γύρος της λίμνης είναι από τις πιο κλασικές διαδρομές που κάνει ένας Καστοριανός και που φυσικά προτείνει στον κάθε επισκέπτη της πόλης. Ξεκινάμε τη διαδρομή από την Νομαρχία και καταλήγουμε κάπου στο Δημαρχείο. Έτσι, διανύοντας όλη την παραλιακή οδό που βρίσκεται μέσα στην πόλη, ο επισκέπτης έχει την χαρά να δει κόσμο στα καφέ, πλατάνια, πάρκα αλλά και την μοναδική αντανάκλαση της πόλης, μέσα στην λίμνη. Αφού περάσουμε από το νοσοκομείο η διαδρομή είναι φανταστική και τις τέσσερις εποχές του χρόνου και τις 24 ώρες της ημέρας. Οι σκιές των δέντρων, τα πεσμένα φύλλα, τα κίτρινα και μοβ άνθη που φυτρώνουν πάνω στην πλαγιά του βουνού, η αντανάκλαση του φεγγαριού, οι πρώτες ακτίνες του ήλιου, το γραφικό ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου πάνω στον βράχο, η εκκλησία της Παναγίας της Μαυριώτισσας και τα παραδοσιακά κτίσματα που την περιστοιχίζουν, ο γεροπλάτανος, οι ψαράδες, οι πάπιες και τα ψάρια, η θέα στις απέναντι όχθες και οι γαλάζιες βάρκες ή τα παραδοσιακά καράβια που διασχίζουν τα νερά της λίμνης είναι τα στιγμιότυπα αυτά που αποτυπώνονται στην μνήμη του κάθε επισκέπτη, όσα χρόνια και αν περάσουν.

αξιοθεατα καστορια

Σχεδιάζεις την εκδρομή σου στην Καστοριά; Έλα μαζί μας σε έναν περίπατο στο παραλίμνιο!


#2. Βόλτα στο Ντολτσό

Μεγάλο μέρος της πόλης, της παλιάς Καστοριάς, που σώζεται ανέπαφο από τα χρόνια που πέρασαν, βρίσκεται στην περιοχή Ντολτσό. Η περιοχή αποτελείται από στενά πλακόστρωτα καλντερίμια και αν κάποιος δεν είναι γνώστης της, μπορεί να εγκλωβιστεί σε κάποιο αδιέξοδο που φτάνει στην αυλόπορτα κάποιου αρχοντικού. Η περιοχή Ντoλτσό βρίσκεται στη νότια πλευρά της πόλης, τα παραδοσιακά καστοριανά σπίτια βρίσκονται πάνω στον δρόμο σε οδηγούν εύκολα σε αυτή. Τα μεγαλόπρεπα αρχοντικά σε ταξιδεύουν στο παρελθόν, οι βυζαντινές εκκλησίες, τα πλακόστρωτα καλντερίμια, τα πολύχρωμα βιτρώ στα παράθυρα των οντάδων, οι ξύλινες σαρακοφαγωμένες πόρτες,  η μυρωδιά των σπιτιών και της λίμνης, συνθέτουν λίγο-λίγο μία πολυδιάστατη εικόνα, που εκτός από χρώματα και σχήματα, περιέχει αρώματα και οσμές. Και αφού ο περιηγητής ανακαλύψει τις χάρες της παλιάς πόλης, μπορεί να καταλήξει στην μικρή πλατεία με τα πλατάνια για φαγητό ή καφέ.


#3. Βόλτα στον Προφήτη Ηλία

Μία άλλη υπέροχη διαδρομή είναι αυτή που καταλήγει στον προφήτη Ηλία και στο καταφύγιο του Αΐ Θανάση. Ανεβαίνοντας την οδό Μητροπόλεως και φτάνοντας στην πλατεία Ομονοίας, ο δρόμος συνεχίζει να ανηφορίζει ως το σημείο που βρίσκεται ο ναός του Προφήτη Ηλία. Από τον αυλόγυρο της εκκλησίας η θέα είναι μοναδική. Στον απέναντι λόφο βρίσκεται η Καλλιθέα και ακριβώς από κάτω, ο δρόμος που ενώνει την πόλη με την περιοχή της Χλόης. Στο μικρό λιμανάκι μπορεί κανείς, πολύ εύκολα, να ξεχωρίσει το καράβι που είναι αγκυροβολημένο, αν βέβαια δεν είναι η ώρα που κάνει τις βόλτες του στην λίμνη. Από εκεί ψηλά φαίνεται όλη η βόρεια πλευρά της πόλης, η συνοικία που από τους Καστοριανούς αποκαλείται «Απόζαρι». Συνεχίζοντας την ανάβαση, κάπου στη μέση της διαδρομής, μέσα στα δέντρα και τα αγριόχορτα υπάρχει ένας δρόμος και μία πινακίδα που σε κατευθύνει προς το θεατράκι. Το θεατράκι είναι αμφιθεατρικά χτισμένο και τα καλοκαίρια φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες. Στο σημείο αυτό, θα απολαύσεις τη θέα της νότιας πλευράς της πόλης. Ανεβαίνοντας λίγο ακόμη, η διαδρομή αυτή καταλήγει στο ύψωμα του Αΐ Θανάση, εκεί ο δήμος έχει κατασκευάσει ένα σπιτάκι – κατάλυμα, όπου μπορεί κανείς να ψήσει στο τζάκι και να στρώσει τραπέζι. Από το μικρό μπαλκονάκι, μπορείς να θαυμάσεις την πόλη, τα γύρω χωριά, δρόμους και τις αντανακλάσεις αυτών στα νερά της λίμνης. Η κατάβαση είναι εξίσου όμορφη, καθώς, το βουνό στο σημείο αυτό δεν έχει πολλά δέντρα και όσο κατευθύνεσαι προς την λίμνη ο ορίζοντας σου μικραίνει και περιορίζεται στα γαλαζοπράσινα νερά της.

profitis ilias kastoria (1)


#4. Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων

Το νέο καταπληκτικό «Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Λαογραφίας και Προϊστορίας», που δημιούργησε στο Μαυροχώρι Καστοριάς ο γνωστός δάσκαλος και ταλαντούχος καλλιτέχνης κ. Δημήτρης Παναγιωτίδης, μαζί με την εξίσου ταλαντούχα σύζυγό του κ. Φανή, αποτελεί κόσμημα για το αναφερόμενο χωριό και γενικότερα για το Νομό Καστοριάς.


#5. Λαογραφικό Δεληνάνειο μουσείο

H συνοικία του Ντολτσό στεγάζει και αυτόν τον μουσειακό χώρο από το 1977, υπό την φροντίδα του συλλόγου Κυριών. Όσον αφορά στα εκθέματα: όλες οι παλιές Καστοριανές φυλούσαν στα σεντούκια τους αντικείμενα που τα είχαν είτε σαν κειμήλια είτε σαν προικιά. Αντικείμενα που με το πέρασμα του χρόνου και την εξέλιξη της καθημερινότητας ήταν πλέον άχρηστα για τα νοικοκυριά τους.

αξιοθεατα καστορια λαογραφικο δεληνανειο μουσειο

Πηγή odigoskastorias.gr


#6. Μουσείο Μακεδονικού αγώνα

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα του Νομού Καστοριάς, το οποίο ίδρυσε ο Σύλλογος που φέρει την επωνυμία Σύλλογος «Φίλοι Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα». Στο μουσείο μπορεί να βρει κανείς  πλούσιο φωτογραφικό υλικό της εποχής του Μακεδονικού Αγώνα και κειμήλια που παρέδωσαν οι απόγονοι των αγωνιστών Μακεδονομάχων. mouseiomakedonikouagonakastoria (1)


#7. Λιμναίος οικισμός

Λίγα μόλις χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Καστοριάς, σε ένα μικρό παραλίμνιο χωριό, το Δισπηλιό, υπάρχει η αναπαράσταση του Νεολιθικού Λιμναίου Οικισμού. Ο οικισμός βρισκόταν σε πασσαλόπηκτες πλατφόρμες, μόλις 4 χλμ. από την πόλη της Καστοριάς.  Στην περιοχή φιλοξενούνται το πρώτο οικομουσείο της χώρας μας, καθώς κι ένας μουσειακός χώρος. Όσον αφορά στα εκθέματα: στο χώρο του οικομουσείου, οι αρχαιολόγοι του Α.Π.Θ. δημιούργησαν μια πιστή αναπαράσταση του λιμναίου οικισμού σε πραγματικές διαστάσεις με επικεφαλής τον καθηγητή  Γ. Χουρμουζιάδη.


#8. Παναγία Μαυριώτισσα

Χτισμένη στα χρόνια του Αλέξιου Α’ Κομνηνού από το 1081 έως το 1118, η μονή της Παναγίας Μαυριώτισσας, προσέλκυε το θρησκευτικό ενδιαφέρον πολλών αξιωματούχων του Βυζαντίου. Βρίσκεται σε σημείο όπου υπάρχει εύκολη πρόσβαση τόσο από την λίμνη όσο και από την στεριά. Η Μονή διοικήθηκε από αξιόλογους αρχιμανδρίτες, οι οποίοι εξασφάλιζαν με μεγάλη αμεσότητα την επικοινωνία της Μονής με άλλους ασκητικούς τόπους της περιοχής, καθώς και με την δυναμική παρουσία της σε όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η πόλη, μέσα στο πέρασμα των χρόνων. Γι’ αυτό και λέγεται πως ήταν τόπος στρατηγικής σημασίας με ουσιαστικό ρόλο σε όλες τις φάσεις της ιστορίας της Καστοριάς. Ο ζωγραφικός διάκοσμος του ναού, φαίνεται πως είναι επηρεασμένος από τις τεχνικές της ανατολικής μεσογειακής λεκάνης. Ο ρεαλισμός και η έντονη συγκινησιακή αποτύπωση των μορφών είναι από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά της καλλιτεχνικής αυτής παράδοσης. Οι τοιχογραφίες του ναού, στο καθολικό αλλά και στο νάρθηκα δεν είναι της ίδιας περιόδου. Οι σημαντικότερες αναπαραστάσεις της Μονής είναι η Σταύρωση και η κοίμηση της Θεοτόκου. Τέλος, θα πρέπει να τονίσουμε πως η Mονή μετά το πέρας της τουρκοκρατίας είναι λεηλατημένη όπως και οι περισσότεροι ναοί στη χώρα μας, με έντονα σημάδια κυρίως στα πρόσωπα των Αγίων.

panagiamavriotisakastoria

Όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για το θρησκευτικό τουρισμό στην Ελλάδα


#9. Σπηλιά του Δράκου

Το σπήλαιο βρίσκεται στις όχθες της λίμνης, στους πρόποδες του μικρού βουνού, που δημιουργεί την χερσόνησο που είναι χτισμένη η πόλη. Δίπλα ακριβώς από την σπηλιά, είναι χτισμένο το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου πάνω στα βράχια.

Η παράδοση θέλει τη σπηλιά, να είναι ένα χρυσορυχείο το οποίο φύλαγε, άγρυπνος φρουρός ένας δράκος. Η είσοδος του σπηλαίου ανακαλύφθηκε το 1954, ενώ η χαρτογράφησή του έγινε το 1968. Το μεγαλύτερο βάθος από την είσοδο φτάνει τα 18 μέτρα και η θερμοκρασία μέσα σε αυτό, δεν ξεπερνάει τους 18°C, με μέση θερμοκρασία τους 16°C. Η περιγραφή του εσωτερικού της σπηλιάς είναι: 10 αίθουσες διαφόρων διαστάσεων, 7 υπόγειες λίμνες και 5 σήραγγες. Κατά την περίοδο των εργασιών που έγιναν στο σπήλαιο, ανακαλύφθηκαν οστά αρκούδας των σπηλαίων, που χρονολογούνται 10.000 χρόνων.

Η σπηλιά είναι ανοιχτή καθημερινά, εκτός Δευτέρας, από το τις 10:00 έως τις 17:00, όπου πρέπει να μαζευτεί ένας μικρός αριθμός ατόμων, προκειμένου να γίνει η ξενάγηση.

spilaiotoudrakou
Οι προτάσεις του: room5.trivago.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here