Ο Δήμος Καστοριάς – Αντιδημαρχία Τουρισμού – Πολιτισμού και Διεθνών Σχέσεων και  η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς στην προσπάθεια ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, οργανώνουν τις παρακάτω θεματικές διαδρομές

Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 12:00μ.μ

Από το Ντολτσό στο Απόζαρι

Με αφετηρία την πλατεία Ντολτσό διασχίζουμε την παραδοσιακή γειτονιά και τα σοκάκια της περιοχής ανηφορίζοντας προς την  Παναγιά την Ρασιώτισσα (15ος αι.). Στη συνέχεια περνώντας μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Μηνά, πολιούχου της πόλης, καταλήγουμε  στην παλιά συνοικία της Ελεούσης από την  είσοδο της οποίας γίνεται ορατή τόσο η νότια, όσο και βόρεια  πλευρά της λίμνης. Λίγα μέτρα πιο κάτω επισκεπτόμαστε το βυζαντινό ναό των Αγίων Αναργύρων (10ος αι.)  με τις εξαιρετικές τοιχογραφίες. Τέλος, η περιήγηση καταλήγει  στο μεταβυζαντινό ναό των Εισοδιών  της Θεοτόκου (17ος αι.) ο οποίος βρίσκεται πίσω από το αρχοντικό Τσιατσιαπά και δίπλα από την πλατεία του Απόζαρι. Ο ναός πιθανότατα αποτελούσε μετόχι της Μονής  Σινά, λόγω της σπάνιας απεικόνισης στο δυτικό τοίχο του νάρθηκα  υπάρχει του όρους Σινά.

Διάρκεια διαδρομής: 1 και 20 λεπτά

 

Κυριακή 1 Μαρτίου ώρα 12:00 μ.μ.

Ξενάγηση από το προσωπικό της ΕΦΑ Καστοριάς  στο Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς με ελεύθερη είσοδο.

 

Κυριακή 1 Μαρτίου ώρα 12:30 μ.μ.

Στο κέντρο της παλιάς Καστοριάς

Με αφετηρία  το Βυζαντινό μουσείο⃰  η περιήγηση περιλαμβάνει τους βυζαντινούς ναούς της  Παναγίας Κουμπελίδικη (11ος αι.),  ο οποίος είναι χτισμένος στην ακρόπολη της πόλης και αποτελεί σύμβολό της ενώ στο εσωτερικό του υπάρχει η σπάνια απεικόνιση  της  Αγίας Τριάδας.  Στη συνέχεια επισκεπτόμαστε  τον  βυζαντινό ναό του  Αγίου Νικολάου του Κασνίτζη (12ος αι.) και τον Ταξιάρχη Μητροπόλεως (10ος αι.) όπου βρίσκεται και ο τάφος του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά και της γυναίκας του Ναταλίας Δραγούμη.

Η διαδρομή κλείνει με επίσκεψη στο αρχοντικό Βέργου όπου βρίσκεται η έκθεση φωτογραφίας του Καστοριανού φωτογράφου Λεωνίδα Παπάζογλου. Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν ένα κομμάτι της τοπικής ιστορίας, κατά την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα και μετέπειτα, και αποτελούνται από σκηνές από την κοινωνική ζωή της Καστοριάς  καθώς και με πορτρέτα ανθρώπων.

Οι επισκέπτες θα ενημερωθούν για τη δράση και τις τεχνικές του φωτογράφου μέσω εικοσάλεπτου βίντεο.

Διάρκεια διαδρομής: 1 και 15 λεπτά

⃰ Η είσοδος στο μουσείο είναι δωρεάν κάθε πρώτη Κυριακή από την 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here