Μαίνεται η φωτιά στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς προκαλώντας τεράστια καταστροφή στη μεγαλύτερη περιοχή «Natura 2000» της χώρας μας.

Το καταστροφικό της έργο συνεχίζει ακάθεκτη η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες (Πέμπτη) το απόγευμα στην περιοχή του φράγματος της Λύρας Σουφλίου και επεκτάθηκε σε έκταση τουλάχιστον δέκα χιλιομέτρων, καίγοντας ένα μοναδικής ομορφιάς και υψηλής σημασίας για πουλιά τοπίο στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς.

Αν και κατά διαστήματα η εικόνα φαίνεται καλύτερη και εκφράζεται αισιοδοξία, εντούτοις αργότερα η κατάσταση επιδεινώνεται ξανά και η οικολογική καταστροφή οξύνεται εκ νέου. Έτσι, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να γίνουν «μάχη» με τις φλόγες, με το έργο κατάσβεσης να δυσχεραίνεται από τη μορφολογία του εδάφους και την καύσιμη ύλη που υπάρχει στην ήδη καμένα έκταση.

Εμπόδιο αποτελούν κι οι αναζωπυρώσεις, που ευνοούνται από τους χαμηλής έντασης ανέμους, οι οποίοι πνέουν στην περιοχή. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σουφλίου, Παναγιώτη Καλακίκο, από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς η προσπάθεια της κατάσβεσης επικεντρώνεται στην αποτροπή προσέγγισης της πυρκαγιάς σε κατοικημένες περιοχές, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν απειληθεί.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν ενισχύθηκαν με τους πυροσβέστες να φτάνουν τους 320, με 68 οχήματα και 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιούν 10 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα (το ένα συντονίζει). Συνδρομή παρέχουν μηχανήματα έργου του στρατού και υδροφόρες ΟΤΑ.

Σημειώνεται ότι στο Εθνικό Πάρκο βρίσκουν καταφύγιο και αναπαράγονται τα περισσότερα είδη αρπακτικών πουλιών, που συναντώνται στην Γηραιά Ήπειρο, μεταξύ των οποίων σπάνιοι πληθυσμοί. Είναι μάλιστα η μεγαλύτερη περιοχή «Natura 2000» στην Ελλάδα, μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και μία από τις πρώτες περιοχές στην χώρα μας, που τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας, αφού εκεί συμβιώνουν και ευδοκιμούν συγκεντρωμένα πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ευρώπης και της Ασίας.

► Σε εξέλιξη βρίσκονται δύο νέα πύρινα μέτωπα: το πρώτο σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Λιόφυτη του δήμου Σπατών-Αρτέμιδος, όπου επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 8 οχήματα (σύμφωνα με πυροσβεστική, η εικόνα του φωτιάς είναι καλή), ενώ το δεύτερο καίει δασική έκταση στην περιοχή Φανάρι Ανδρίτσαινας Ηλείας, με τις δυνάμεις κατάσβεσης να ανέρχονται σε 56 πυροσβέστες, 23 οχήματα, 1 πεζοπόρο τμήμα, 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.  

► Οι αναζωπυρώσεις δίνουν τον τόνο στη φωτιά στα Μέγαρα, που ναι μεν είναι οριοθετημένη, ωστόσο συνεχίζει και αυτή το καταστροφικό της έργο. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στην περιοχή και πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, σκορπώντας τρόπο στους κατοίκους των οικισμών Ζάχουλη και Παπαγιαννέικα, που κλήθηκαν να τους εκκενώσουν και είδαν σπίτια να καίγονται.

► Μια νέα πυρκαγιά ξέσπασε σήμερα σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή της Μόριας Λέσβου, η οποία έχει ήδη τεθεί υπό μερικό έλεγχο. Επί τόπου βρίσκονται και επιχειρούν 22 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 8 οχήματα και 2 αεροσκάφη.

Πολύ υψηλός κίνδυνος στη Στερεά το Σάββατο

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Σάββατο 23 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Στο πλαίσιο αυτό –όπως σημειώνει η Πυροσβεστική– τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις. Επιπρόσθετα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των ανωτέρω Περιφερειακών Ενοτήτων τίθεται σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Ταυτόχρονα, για τις ανωτέρω περιοχές, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και “ευπαθείς” περιοχές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here