Συμμετέχουμε όλες/όλοι στην Απεργία στις 9/11/22

Συμμετέχουμε στα συλλαλητήρια και στις συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις της Δ. Μακεδονίας

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα βιώνουν συνεχώς, το τελευταίο διάστημα, κατακόρυφη πτώση του βιοτικού επιπέδου που σε πολλές περιπτώσεις πέφτει κάτω και από τα όρια της επιβίωσης.

 Οι εκρηκτικές αυξήσεις των τιμών της Ηλεκτρικής Ενέργειας, των καυσίμων, των τροφίμων και κυρίως των ειδών πρώτης ανάγκης έχουν φέρει σε πολύ άσχημη θέση τα λαϊκά νοικοκυριά που αγωνίζονται απελπισμένα για την επιβίωση.

Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι το 17% των Ελλήνων βρίσκονται στο φάσμα της ακραίας φτώχειας ενώ 7 στους 10 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα δηλώνουν ότι έχουν περιορίσει τις δαπάνες διατροφής.

Τα είδη πρώτης ανάγκης έχουν αυξηθεί μέσα σε ένα χρόνο από 20% έως και 50% σε πολλά είδη ενώ στην Ενέργεια οι αυξήσεις είναι εξωφρενικές, 260% στο Φυσικό Αέριο και 38% στον ηλεκτρισμό (εκτός από τις επιδοτήσεις).

Και οι αυξήσεις δεν έχουν τέλος αφού αναμένονται νέες ανατιμήσεις στο ψωμί και σε άλλα ήδη διατροφής όπως και στην Ενέργεια. Ταυτόχρονα οι μισθοί και οι συντάξεις παραμένουν καθηλωμένα με τις περικοπές που είχαν επιβληθεί την περίοδο 2011-2012. Οι αυξήσεις που δόθηκαν στον κατώτερο μισθό όπως κι αυτές που εξήγγειλε για το 2023 ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ είναι ψίχουλα και δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τον τιμάριθμο και τον πληθωρισμό.

Οι αυξήσεις στο Φυσικό Αέριο και στην Ηλεκτρική Ενέργεια: Οι αυξήσεις αυτές είναι τεράστιες (δεκαπλασιασμός των τιμών στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο) και σε καμία περίπτωση δεν οφείλονται στην αύξηση των πρώτων υλών αλλά στην κερδοσκοπική λειτουργία των χρηματιστηρίων. Οι παραγωγοί Η/Ε στη Χώρα μας ανεβάζουν υπέρογκα τις τιμές ρεύματος από μονάδες Φ.Α καθορίζοντας έτσι υψηλές τιμές και στο ρεύμα. Σε ότι αφορά τη χονδρική του ρεύματος η Κυβέρνηση έχει κάνει συμφωνία με τη ΔΕΗ, όπου έχει επιβάλει διατίμηση στο ρεύμα που παράγεται από άλλες πηγές πλην φυσικού αερίου και τα επιπλέον ποσά μπαίνουν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και από εκεί μεταφέρονται στους παρόχους Ηλεκτρικής Ενέργειας και παρουσιάζονται ως επιδοτήσεις των καταναλωτών ρεύματος. Είναι ένα καλοστημένο κόλπο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη όπου χρηματοδοτεί με υπέρογκα κέρδη τους Ενεργειακούς ομίλους ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζεται ως Κοινωνικά ευαίσθητη.

Κι όμως σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να απολαμβάνει ο λαός τον πλούτο που παράγει. Τα επιτεύγματα της ανθρωπότητας στην επιστήμη και στην τεχνολογία δίνουν την δυνατότητα στους εργαζομένους του σήμερα να δουλεύουν σε καλύτερες συνθήκες, με λιγότερες ώρες εργασίας και με εργασιακό εισόδημα και κοινωνικές υπηρεσίες που θα του εξασφαλίζουν ένα πολύ καλύτερο επίπεδο ζωής.

 Σήμερα υπάρχουν οι δυνατότητες για τον εργαζόμενο να έχει μόνιμη και σταθερή δουλειά, με σύγχρονα δικαιώματα, κόντρα στο δουλεμπόριο της ανεργίας και της επισφάλειας. Σήμερα έχουν την δυνατότητα οι εργαζόμενοι να απολαμβάνουν σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας, Κοινωνικής Φροντίδας, Περίθαλψης, Παιδείας, με προστασία της μητρότητας, των παιδιών και των ηλικιωμένων, ελεύθερο χρόνο και υποδομές δημιουργικής αξιοποίησής του. Αυτές τις δυνατότητες καλούμαστε να διεκδικήσουμε και να επαναπροσδιορίσουμε την θέση του εργαζομένου στην παραγωγή.

Να μην τους αφήσουμε να μας επιστρέψουν σε έναν «εργασιακό Μεσαίωνα». Να παλέψουμε για τα σύγχρονα δικαιώματα και τις ανάγκες μας. Ο λαός και οι εργαζόμενοι έχουν την δύναμη να ανατρέψουν την κυβέρνηση και την πολιτική του κεφαλαίου, και να ανοίξουν ένα νέο δρόμο με κέντρο τα συμφέροντα της εργατικής τάξης χωρίς παλιά και νέα μνημόνια, χωρίς χρέη, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση.

Οι εργαζόμενοι αγωνίζονται και απαιτούν:

  • Συλλογικές συμβάσεις και συνδικαλιστικά δικαιώματα σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες.
  • Μείωση του χρόνου εργασίας30ωρο-5μερο-6ωρο σταθερό για όλους και όλες!
  • Έλεγχος των τιμών με διατίμηση στα είδη πρώτης ανάγκης και στις τιμές νερού, ρεύματος, θέρμανσης
  • Διατίμηση στις τιμές ρεύματος στη χονδρική και τη λιανική με βάση το κόστος παραγωγής. Κατάργηση των χρηματιστηρίων ενέργειας. Να καταργηθούν τα χαράτσια των ρυθμιζόμενων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ και ΥΚΩ
  • Να καταργηθεί ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη που καταργεί το 8ωρο και ποινικοποιεί την αγωνιστική δράση στους χώρους δουλειάς.

Κοζάνη 8/11/2022

«Αριστερή Συμπόρευση για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here