Τι ισχύει για τις επαναληπτικές εκλογές – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Σε ρυθμούς αυτοδιοικητικών εκλογών ετοιμάζονται να ξαναμπούν 6 Περιφέρειες και 84 Δήμοι της χώρας καθώς σε ελάχιστες ώρες ανοίγουν ξανά οι κάλπες για την τελική αναμέτρηση των δύο επικρατέστερων υποψηφίων, μιας και την περασμένη Κυριακή κανείς δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον πήχη του 43% που εξασφάλιζε την απευθείας εκλογή.
Οι εκλογείς που συμμετέχουν στον β’ γύρο είναι 5.660.443, οι 5.641.683 Έλληνες και οι 18.760 πολίτες άλλων χωρών της ΕΕ που κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα και έχουν αποκτήσει δικαίωμα ψήφου. Συνολικά θα λειτουργήσουν 12.966 εκλογικά τμήματα στα οποία έχουν ήδη στηθεί 15.060 κάλπες.
Τι ισχύει για τις εκλογές του 2ου γύρου
Οι επαναληπτικές εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή 15 Οκτωβρίου με τις κάλπες να ανοίγουν στις 07:00 και να κλείνουν στις 19:00. Στην νέα αναμέτρηση δεν τίθεται σταυρός προτίμησης, καθόσον αυτή διεξάγεται μεταξύ των υποψήφιων Περιφερειαρχών και Δημάρχων των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους. Η σημείωση, ωστόσο, σταυρού προτίμησης δεν συνεπάγεται την ακυρότητα του ψηφοδελτίου.
Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης εκλέγεται ο/η επικεφαλής του συνδυασμού που αναδεικνύεται πρώτος σε ψήφους στις εκλογές της Κυριακής 15 Οκτωβρίου 2023, εφόσον έχει συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία επί του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων.
Ο συνδυασμός που θα αναδειχθεί νικητής των επαναληπτικών εκλογών λαμβάνει τα 3/5 (60%) των εδρών του Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβουλίου αντίστοιχα.
Οι εκλογείς μπορούν να ενημερώνονται άμεσα για τον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος από την εφαρμογή «Μάθε που ψηφίζεις» του Υπουργείου Εσωτερικών στην ηλεκτρονική διεύθυνση mpp.ypes.gov.gr, από το τηλεφωνικό κέντρο του Υπουργείου Εσωτερικών στον αριθμό 2131361500 καθώς και από τα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και τους Δήμους.
Όπως και την πρώτη Κυριακή, οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν με αστυνομική ταυτότητα (φυσική ή ψηφιακή), διαβατήριο, άδεια οδήγησης ή ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά τους στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω γάμου/διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσουν και τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.
Πώς ψηφίζουμε;
Οι εκλογείς μετά την διασταύρωση των στοιχείων τους από την εφορευτική επιτροπή παίρνουν πρώτα τα ψηφοδέλτια των συνδυασμών και υποψηφίων για τις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές, καθώς και λευκά ψηφοδέλτια. Οι εκλογείς εισέρχονται στον χώρο εντός του διαχωριστικού ψηφοφορίας (παραβάν) για την επιλογή του ψηφοδελτίου και επιλέγουν τον συνδυασμό που επιθυμούν. Στη συνέχεια εξέρχονται και ρίχνουν τον φάκελο στην αντίστοιχη κάλπη. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται ξεχωριστά και για τις επαναληπτικές περιφερειακές εκλογές. Στους εκλογείς που ψήφισαν χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.
Οι ψηφοφόροι με αναπηρία ψηφίζουν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Επιπλέον προβλέπεται η διαμόρφωση χώρου υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα για τα εκλογικά τμήματα που δεν βρίσκονται σε ισόγειο όροφο και δεν πληρούν τα κριτήρια προσβασιμότητας ΑμεΑ. Στον χώρο εντός του διαχωριστικού ψηφοφορίας (παραβάν) για την επιλογή των ψηφοδελτίων, αποκλειστική πρόσβαση, εφόσον είναι αναγκαίο, εκτός από τον εκλογέα, έχουν ο δικαστικός αντιπρόσωπος και τυχόν συνοδός του εκλογέα, με την ευθύνη και την παρουσία του δικαστικού αντιπροσώπου. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος βοηθά στην έκφραση της επιθυμίας του εκλογέα με την απαιτούμενη διακριτικότητα και εχεμύθεια για την τήρηση της μυστικότητας της ψήφου. Στο κατάστημα ψηφοφορίας και στον χώρο υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα επιτρέπεται η είσοδος σκύλων βοηθείας ΑμεΑ.
Στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές δεν συντάσσονται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι ετεροδημοτών, εξωτερικού, κρατουμένων ή ναυτικών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Οι πολίτες ψηφίζουν μόνο στον τόπο όπου έχουν τα εκλογικά τους δικαιώματα.
Οι πολίτες των λοιπών 26 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δικαίωμα ψήφου στις αυτοδιοικητικές εκλογές, εφόσον κατοικούν στην Ελλάδα, έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους και έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του Δήμου όπου κατοικούν μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2023. Πρέπει επίσης να μην έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν στο κράτος καταγωγής τους.
Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (https://www.ypes.gr/apokentromeni-dioikisi-aytodioikisi/thesmika-themata-organosis-kai-leitourgias-dimon/thth-organosisleitourgiasdimon-dimotikes-ekloges) υπάρχει αναλυτικό υλικό για τις επαναληπτικές δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου. Μεταξύ άλλων, οι εκλογείς μπορούν να βρουν όλες τις υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους για την οργάνωση και διεξαγωγή των εκλογών. Επίσης, στο ekloges.ypes.gr είναι αναρτημένα αναλυτικά τα αποτελέσματα των προηγούμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, όπως και τα αποτελέσματα της 8ης Οκτωβρίου.
Ποιες περιφέρειες και ποιοι δήμοι πάνε σε β’ γύρο
– Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
– Βορείου Αιγαίου
– Δυτικής Μακεδονίας
– Θεσσαλίας
– Ιονίων Νήσων
– Πελοποννήσου
Οι Δήμοι στους οποίους θα διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές είναι:
Δήμος Αθηναίων
Δήμος Αγίου Δημητρίου
Δήμος Αγίας Παρασκευής
Δήμος Αιγάλεω
Δήμος Βύρωνα
Δήμος Δάφνης – Υμηττού
Δήμος Ζωγράφου
Δήμος Ηλιουπόλεως
Δήμος Καισαριανής
Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας
Δήμος Νέας Σμύρνης
Δήμος Πεντέλης
Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης
Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού
Δήμος Νέας Ιωνίας
Δήμος Χολαργού – Παπάγου
Δήμος Ηρακλείου
Δήμος Χαλανδρίου
Δήμος Ιλίου
Δήμος Πετρουπόλεως
Δήμος Χαϊδαρίου
Δήμος Περάματος
Δήμος Ασπροπύργου
Δήμος Ελευσίνας
Δήμος Μεγαρέων
Δήμος Διονύσου
Δήμος Παιανίας
Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου
Δήμος Σαρωνικού
Στη Στερεά Ελλάδα
Δήμος Καμμένων
Δήμος Λοκρών
Δήμος Σκύρου
Δήμος Ερέτριας
Στην Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα
Δήμος Άργους – Μυκηνών
Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης
Δήμος Ελαφονήσου
Δήμος Σπάρτης
Δήμος Δυτικής Μάνης
Δήμος Πύλου – Νέστορος
Δήμος Τριφυλίας
Δήμος Ζαχάρως
Δήμος Ήλιδας
Δήμος Πύργου
Δήμος Αιγιαλείας
Δήμος Δυτικής Αχαΐας
Δήμος Πατρέων
Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου
Δήμος Άκτιου – Βόνιτσας
Στη Θεσσαλία
Δήμος Παλαμά
Δήμος Τυρνάβου
Δήμος Αλμυρού
Δήμος Ηγουμενίτσας
Δήμος Ιωαννιτών
Στη Δυτική Μακεδονία
Δήμος Δεσκάτης
Δήμος Καστοριάς
Δήμος Κοζάνης
Στην Κεντρική Μακεδονία
Δήμος Θεσσαλονίκης
Δήμος Θερμαϊκού
Δήμος Καλαμαριάς
Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου
Δήμος Παύλου Μελά
Δήμος Νάουσας
Δήμος Κασσάνδρας
Δήμος Πέλλας
Δήμος Πολυγύρου
Δήμος Πύνδας – Κολινδρού
Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Δήμος Δράμας
Δήμος Καβάλας
Δήμος Μύκης
Δήμος Ξάνθης
Δήμος Αρριανών
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δήμος Ορεστιάδας
Στην Κρήτη
Δήμος Χερσονήσου
Δήμος Αγίου Νικολάου
Δήμος Ιεράπετρας
Στο Βόρειο Αιγαίο και Νότιο Αιγαίο
Δήμος Λήμνου
Δήμος Χίου
Δήμος Καλυμνίων
Δήμος Ρόδου
Στα Ιόνια Νησιά
Δήμος Ζακύνθου
Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας
Δήμος Μεγανησίου
Δήμος Νότιας Κέρκυρας