Όνειρο θερινής νυκτός αποδεικνύεται πως είναι οι καλοκαιρινές διακοπές για τους νέους σε ελληνικά νησιά, καθώς δεν μπορούν να «αγγίξουν» τις τιμές για τα έξοδα διαμονής και μετακίνησης, με αποτέλεσμα να αναζητούν είτε χώρες του εξωτερικού για να παραθερίσουν, είτε να επισκεφθούν κοντινούς προορισμούς από την πόλη τους, είτε να επιστρέψουν στο χωριό τους ώστε να μην χρειαστεί να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΪΝΑ

Οι νέοι για μία ακόμη χρονιά φαίνεται πως βρίσκονται αντιμέτωποι με το υψηλό κόστος των διακοπών, με τις τιμές να θεωρούνται για τους περισσότερους απαγορευτικές, πόσω μάλλον, όταν πρόκειται για γνωστές τουριστικές περιοχές. Για αυτόν τον λόγο, ολοένα και περισσότεροι στρέφονται σε μεγάλο ποσοστό σε λιγότερο ανεπτυγμένους προορισμούς και κατά προτίμηση με οδική πρόσβαση, ενώ πολλοί δεν έχουν την δυνατότητα να κλείσουν έστω την διαμονή με τους προϋπολογισμούς που είχαν, ακόμη και αν τους αυξήσουν.

Η Ιωάννα και ο Χρήστος, είναι ένα ζευγάρι 21 και 23 χρονών αντίστοιχα, και η ακρίβεια φαίνεται πως ανέτρεψε τα σχέδιά τους, καθώς τα νησιά που ήθελαν να επισκεφθούν για τις διακοπές τους, για την ώρα τουλάχιστον, είναι ένα άπιαστο όνειρο. «Σκεφτόμασταν να πάμε στις Κυκλάδες, σε οποιοδήποτε νησί, αλλά υπολογίσαμε το συνολικό κόστος, και μόνο για 5 ημέρες χρειαζόμαστε πάνω από 600 ευρώ ο καθένας μόνο για την μεταφορά και την διαμονή μας, χωρίς να έχουμε υπολογίσει τα δικά μας έξοδα. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν είναι εφικτό και δεν μπορούμε να διαθέσουμε τόσα λεφτά για τόσες λίγες μέρες, πριν καν πάμε. Για τον τον λόγο, ακόμη αναζητούμε έναν πιο φθηνό προορισμό ή ακόμη και θα καταλήξουμε σε κάποιο κάμπινγκ με τους φίλους μας ώστε να μοιραστούν σε περισσότερα άτομα τα έξοδα. Όπως και να έχει, είναι ένα ακόμη δύσκολο καλοκαίρι».

Η Μαρία είναι 21 χρονών και κάνει δύο δουλειές για να καταφέρει να τα βγάλει πέρα στην καθημερινότητά της όσο σπουδάζει, όπως και για να είναι σχετικά άνετη στις επιλογές της για τον καλοκαιρινό της προορισμό. Ωστόσο, όπως λέει η ίδια, χρειάζεται παραπάνω από δύο μισθούς για να φύγει σε κάποιο νησί, γεγονός το οποίο την οδήγησε να κλείσει εισιτήρια για το εξωτερικό. «Παρακολουθώ τα εισιτήρια για νησιά του Ιονίου και πραγματικά χρειάζεται να δώσω τόσα λεφτά για να πάω. Τα νησιά μας είναι πανέμορφα αλλά ίσως να μην έχουμε την ευκαιρία να τα δούμε, γιατί οι τιμές είναι για τους τουρίστες. Δεν είμαι σίγουρη βέβαια, αν ακόμη και αυτοί είναι διατεθειμένοι να δώσουν τόσα χρήματα. Υπήρχε ένα αρχικό σχέδιο το οποίο δεν γίνεται να πραγματοποιηθεί γιατί εάν φύγω διακοπές σε ελληνικό νησί, όταν επιστρέψω, θα χρειαστεί να δουλέψω μήνες για να καταφέρω να είμαι καλά οικονομικά. Για αυτον τον λόγο, έκλεισα εισιτήρια για την Ιταλία, όπου και θα πάω σε 3 περιοχές με λιγότερο από 200 ευρώ».

Ο Άγγελος, 23 χρονών, φέτος το καλοκαίρι θα γυρίσει στο χωριό του από την Θεσσαλονίκη, αφού όπως λέει είναι η μοναδική λύση που δεν τον πιέζει, αλλά δεν είναι και η ιδανική για αυτόν. Ο ίδιος εξηγεί ότι ακόμη κι αν ήθελε να πάει διακοπές, θα ξόδευε αρκετά χρήματα μέσα σε 3-6 ημέρες, και οι τιμές για αυτόν είναι κυριολεκτικά απλησίαστες. «Δεν γίνεται να ξοδέψω όλα μου τα χρήματα για να επισκεφθώ ένα νησί για τόσες λίγες ημέρες, όπως ας πούμε η Πάρος. Κάθε χρονιά τα πράγματα φαίνεται να χειροτερεύουν, τα ίδια ζήσαμε και πέρυσι. Νομίζω πως θα μας γίνει συνήθεια να γυρνάμε στο πατρικό μας και να φεύγουμε από εκεί σε περιοχές με θάλασσα, οι οποίες είναι μισή ώρα απόσταση με το αυτοκίνητο. Αυτό όμως δεν είναι φυσιολογικό».

Οι άδειες του καλοκαιριού είναι ακόμη ένα σοβαρό ζήτημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι νέοι, καθώς αρκετοί είναι αυτοί που μέχρι και σήμερα δεν γνωρίζουν πότε μπορούν να πάρουν άδεια ώστε να κανονίσουν τις διακοπές τους. «Δεν μπορώ να προγραμματίσω τίποτα, αφού δεν ξέρω μέχρι στιγμής τις μέρες που θα έχω άδεια. Εργάζομαι στην εστίαση και υπάρχει μία συσσωρευμένη κούραση, οπότε δεν θα έκανα ένα μεγάλο ταξίδι, δεν θα ήθελα να ταλαιπωρηθώ. Μπορεί να ακούγεται λυπηρό αλλά από τις 7 μέρες που θα έχω άδεια, ίσως κάποιες τις εκμεταλλευτώ για να κοιμηθώ και τις υπόλοιπες για να πάω στην Χαλκιδική με το αυτοκίνητο, εφόσον είναι δίπλα από την Θεσσαλονίκη. Υπάρχει κούραση και τα χρήματα για διακοπές στα νησιά μας είναι τόσα πολλά. Κάθε φορά με την παρέα μου βλέπουμε από περιέργεια και ξεσπάμε σε γέλια, αλλά δυστυχώς έτσι έχουν τα πράγματα. Τα χρήματα που μας δίνουν από το “τουρισμός για όλους” είναι τόσα λίγα, που σίγουρα δεν σώζουν την κατάσταση» λέει η Κατερίνα, η οποία είναι 22 χρονών.

thesstoday.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here