Κύμα ανακούφισης έξω από το δικαστήριο και σε γειτονιές των ΗΠΑ μετά την απόφαση ορόσημο – Τι είπε ο Τζο Μπάιντεν – Στη σκιά του θανάτου μιας 16χρονης Αφροαμερικανής οι πανηγυρισμοί

Πρώτη είδηση στα μεγαλύτερη διεθνή πρακτορεία αποτελεί η χθεσινή απόφαση-σταθμός του σώματος ενόρκων σε δικαστήριο της Μινεάπολης, η οποία έκρινε ένοχο τον πρώην αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν για τον τραγικό θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, ένα περιστατικό που είχε συγκλονίσει πριν από μερικούς μήνες την υφήλιο και είχε προκαλέσει κύμα αναταραχών στις ΗΠΑ.

Η ετυμηγορία ορόσημο στην ιστορία των φυλετικών σχέσεων στις ΗΠΑ γέμισε ανακούφιση δεκάδες εκατομμύρια Αφροαμερικανούς στις ΗΠΑ, αφού δεν αποτελεί μονάχα δικαίωση για τον άτυχο άνδρα που έχασε τόσο άδικα τη ζωή του κάτω από το γόνατο του Σόβιν, αλλά και καταδίκη του τρόπου με τον οποίο οι αμερικανικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου μεταχειρίζονται τους Αφροαμερικανούς και άλλα μέλη εθνικών και φυλετικών μειονοτήτων.

Το δικαστήριο της Μινεάπολης έκρινε ένοχο τον 45χρονο πρώην αστυνομικό για τις κατηγορίες για ανθρωποκτονία, ακούσια ανθρωποκτονία και βιαιοπραγία που προκάλεσε τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ τον περασμένο Μάιο. Το 12μελες σώμα ενόρκων ανάγνωσε την ετυμηγορία του λίγο μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας κρίνοντας τον ένοχο και για τις τρεις κατηγορίες που δικαζόταν. Αμέσως έξω από το δικαστήριο ξέσπασαν επευφημίες από το πλήθους που είχε συγκεντρωθεί. Πανηγυρισμοί όμως σημειώθηκαν και σε πολλά άλλες γειτονιές των ΗΠΑ, με τον κόσμο να φωνάζει συνθήματα και να χειροκροτά.

Η ανακοίνωση της ετυμηγορίας σκόρπισε έκρηξη χαράς μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου. Ο δικηγόρος της οικογένειας του Τζορτζ Φλόιντ χαιρέτισε την ετυμηγορία των ενόρκων που κήρυξαν ένοχο τον πρώην αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν για τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού, κάνοντας λόγο για ένα «σημείο καμπής στην ιστορία». «Ένοχος! Η δικαιοσύνη που αποδόθηκε με πόνο, αποδόθηκε τελικά στην οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ. Αυτή η ετυμηγορία είναι ένα σημείο καμπής στην ιστορία», σχολίασε ο δικηγόρος Μπεν Κραμπ.

Την ανακούφισή τους εξέφρασαν με δηλώσεις τους και τα αδέλφια του αδικοχαμένου Τζορτζ Φλόιντ. «Ηταν πολύ σημαντικό να πετύχουμε αυτή τη νίκη, και το κάναμε. Ίσως τώρα μπορέσουμε να αναπνεύσουν λίγο καλύτερα», δήλωσε ο Ρόντνεϊ Φλόιντ μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, προσθέτοντας ωστόσο ότι η μάχη δεν τελείωσε και ότι οι άλλοι τρεις αστυνομικοί που ήταν παρόντες στο σοκαριστικό συμβάν πρέπει να βρεθούν επίσης ένοχοι για όλες τις κατηγορίες. Νωρίτερα ο ίδιος είχε δηλώσει ότι ακούγοντας την απόφαση των ενόρκων ξέσπασε σε δάκρυα χαράς, και αφιέρωσε αυτή τη νίκη σε όλους όσους βρέθηκαν στη τραγική θέση του αδελφού του και της οικογένειάς του. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο άλλος αδελφός του θύματος, ο Φιλονίζ Φλόιντ, που υπογράμμισε ότι ο αγώνας της οικογένειας για δικαίωση δεν τελείωσε.

Τζο Μπάιντεν: Γιγαντιαίο βήμα μπροστά στην πορεία προς τη δικαιοσύνη στις ΗΠΑ

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εκτίμησε χθες ότι η έκβαση της δίκης για τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ μπορεί να αποτελέσει «ένα γιγαντιαίο βήμα μπροστά» για να υπάρξει δικαιοσύνη στις ΗΠΑ, στηλιτεύοντας ότι αυτού του είδους οι ετυμηγορίες είναι ακόμη πολύ σπάνιες σε μια χώρα που μαστίζεται από συστημικό ρατσισμό. «Αυτή η ετυμηγορία μπορεί να είναι ένα γιγαντιαίο βήμα μπροστά στην πορεία προς τη δικαιοσύνη στην Αμερική», είπε ο κ. Μπάιντεν στη διάρκεια σύντομου διαγγέλματός του από τον Λευκό Οίκο.

Για τον Τζο Μπάιντεν, «ο συστημικός ρατσισμός αμαυρώνει την ψυχή του έθνους μας». Η ετυμηγορία στη δίκη του Ντέρεκ Σόβιν, αν και δεν θα «φέρει πίσω» τον «αδελφό και πατέρα» Τζορτζ Φλόιντ, «μπορεί να γίνει» σημείο καμπής, να φέρει «σημαντική αλλαγή», έκρινε καλώντας τους Αμερικανούς να «ενωθούν» στον αγώνα εναντίον των φυλετικών διακρίσεων. «Έχει έρθει η ώρα αυτή η χώρα να ενωθεί», είπε, καλώντας όλους τους Αμερικανούς να μην «ξεχάσουν ποτέ» την υπόθεση Φλόιντ. «Πρέπει να ακούσουμε: ‘Δεν μπορώ να αναπνεύσω, δεν μπορώ να αναπνεύσω’: αυτές ήταν οι τελευταίες λέξεις του Τζορτζ Φλόιντ. Δεν μπορούμε να τις αφήσουμε να χαθούν μαζί του. Πρέπει να συνεχίσουμε να ακούμε αυτές τις λέξεις». Ωστόσο προειδοποίησε πως «ορισμένοι, αγκιτάτορες και εξτρεμιστές που δεν ενδιαφέρονται για κοινωνική δικαιοσύνη, θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τα συναισθήματα» του κόσμου, προσθέτοντας πως «δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να το κάνουν».

Διαβάστε περισσότερα εδώ: protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here