Στο επίκεντρο του πανελλήνιου ενδιαφέροντος, θα βρεθούν τα διαχρονικά προβλήματα των ορεινών περιοχών της χώρας, μέσα από το θεματικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας

το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου στην Κόνιτσα, με την συμμετοχή και ορεινών Δήμων και περιοχών από την Δυτική Μακεδονία.

Το θέμα συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Διοίκησης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων –Π.Ε.Δ- Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, όπου ο Δήμαρχος Νεστορίου Καστοριάς Πασχάλης Γκέτσιος , μιλώντας και ως Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης των 31 Ορεινών περιοχών της χώρας, τόνισε ότι «υπάρχουν μεγάλα προβλήματα και δυσκολίες στην ίδια την καθημερινότητα της λειτουργίας των Δήμων αυτών και για το λόγο αυτό θα ζητηθεί η επιπλέον επιχορήγηση τους από την Πολιτεία».

Ο Δήμαρχος Νεστορίου στάθηκε και στην ανάγκη αποδέσμευσης των ανταποδοτικών τελών, όπου ήδη υπάρχει μία πρόσφατη υπουργική απόφαση ,για να μπορούν να αποδεσμευτούν και να αξιοποιηθούν η ΣΑΤΑ , οι παρακρατηθέντες πόροι και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, για φωτισμό , υδραυλικούς και την παροχή άλλων ουσιαστικών υπηρεσιών, χωρίς μάλιστα την επιβάρυνση των πολιτών , με μεγάλες αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών.

Οι ορεινές περιοχές της χώρας, περνούν πολύ δύσκολο και μακρύ χειμώνα που συνεπάγεται και μεγάλο οικονομικό κόστος, ενώ υπάρχει δυσκολία στελέχωσης των αγροτικών ιατρείων και μεγάλη έλλειψη προσωπικού σε τέτοιο βαθμό, όπου υπάρχουν Δήμαρχοι που αναλαμβάνουν ακόμη και τον ρόλο του χειριστή μηχανημάτων.

Ο κ. Γκέτσιος σε δηλώσεις του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «πάνω από έναν μήνα το χρόνο, το χιόνι στην περιοχή του Νεστορίου Καστοριάς ξεπερνά το ένα μέτρο, με θερμοκρασίες που φθάνουν ακόμη και τους -22 βαθμούς κελσίου, σε έναν Δήμο συνολικά με 638 τετραγωνικά χιλιόμετρα που έχει την μεγαλύτερη έκταση στο Νομό Καστοριάς.

Σε ότι αφορά ειδικότερα την χρηματοδότηση του Δήμου, ο κ. Γκέτσιος εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί όπως είπε «μόλις πριν από δέκα ημέρες διατέθηκαν από το αρμόδιο Υπουργείο 198.000 ευρώ στον Δήμο Νεστορίου Καστοριάς , ως αντικατάσταση των παρακρατηθέντων πόρων για το 2017».

Πηγή: www.ert.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here