Σε ηλικία 86 ετών, έφυγε από τη ζωή ο Καστοριανός χημικός και καθηγητής πανεπιστημίου Αναστάσιος Κοβάτσης.

Ο εκλιπών που κηδεύτηκε σήμερα το μεσημέρι στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, αφήνει πίσω του μεγάλη παρακαταθήκη στον κλάδο του και ένα μεγάλο κενό στον επιστημονικό χώρο, κυρίως τον Καστοριανό.

Ο Αναστάσιος Κοβάτσης μάλιστα, είχε στο παρελθόν ασχοληθεί πολύ με τα θέματα της λίμνης της Καστοριάς, κρούοντας πολλάκις τον κώδωνα του κινδύνου και μάλιστα, για αυτό το λόγο, είχε δεχθεί πολλές φορές και επικριτικά σχόλια.

Ο σπουδαίος επιστήμονας είχε πει πριν λίγα χρόνια μεταξύ άλλων:  «Η λίμνη από τη βρωμιά τη δυσωδία, τα φυτοφάρμακα, τα απόβλητα και τα οικιακά λύματα που περιέχει μοιάζει σαν ένα αποκρουστικό «μακάλο». Δεν υπάρχει σιγουριά για το θέμα της ασφάλειας όσον αφορά στο μπάνιο, γιατί δεν ξέρουμε επακριβώς την σύσταση της λίμνης όπου εκτός από τα φυτοφάρμακα υπάρχουν μέσα σε αυτήν και άλλες βλαβερές ουσίες όπως μέταλλα, αρσενικό κτλ. Επομένως η παρότρυνση να κολυμπούν ελεύθερα είναι λίγο παρακινδυνευμένη. Δεν μπορούμε ανεξέλεγκτα χωρίς σοβαρές μελέτες να συστήσουμε στους Καστοριανούς να κάνουν μπάνιο. Το μπάνιο προϋποθέτει καθαρή λίμνη, να μην έχει τοξικές ουσίες, να μην έχει φυτοφάρμακα που δημιουργούν άλλοτε άλλης εντάσεως προβλήματα και θα έλεγα ότι δεν συνιστώ παρά μόνο με επιφυλλάξεις και προφυλλάξεις το μπάνιο στη λίμνη της Καστοριάς. Ως τοξικολόγος λέω ότι δεν μπορούμε επίσης να τρώμε ψάρια ανεξέλεγκτα από τη λίμνη. Και δεν μπορούμε γιατί τα φυτοφάρμακα είναι πολύ τοξικές ουσίες και δεν απομακρύνονται εύκολα από τη λίμνη »

Φωτο: «Γραφείο Τελετών Μαυρουδή»

Δεν διατίθεται αυτόματο εναλλακτικό κείμενο.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, γάμος και εσωτερικός χώρος

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here