Με τη μαζική συμμετοχή κόσμου κάθε ηλικίας από την περιοχή της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και όλη την ευρύτερη περιοχή, αναμένεται να ξεκινήσουν σε λίγη ώρα, τα εγκαίνια του Μνημείου – Μουσείου του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΔΣΕ στο Νεστόριο Καστοριάς.

Στην εκδήλωση που θα ξεκινήσει στις 11.30 το πρωί, θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. 

Το Νεστόριο στα κόκκινα με την νεολαία με σημαίες του κόμματος να δίνει τον τόνο έχει ντυθεί τα γιορτινά του

Με πολύ συγκίνηση και ενθουσιασμό μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι αλλά και νέος κόσμος, νέα παιδιά του χωριού βλέπουν στις μεταλλικές επιφάνειες τα ονόματα των ανταρτών συγγενών τους που πότισαν με το αίμα τους τα ιερά χώματα της περιοχής τόσο την περίοδο της ΕΑΜικής Αντίστασης ενάντια στην τριπλή φασιστική κατοχή των Ιταλών, των Γερμανών και των Βουλγάρων αλλά και έπειτα στην κορυφαία στον 20ο αιώνα στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα την τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ.

Τα ονόματα των ηρώων δεσπόζουν αναλλοίωτα λαμπερά και ανοξείδωτα. Ξεχωρίζουν ζωντανά κόντρα στον χρόνο που συμβολίζουν οι μεταλλικές πλάκες που οξυδώνονται σε μια σύνθεση που επιμελήθηκαν η αρχιτέκτονας του Μουσείου Δέσποινα Τσιρώνη και ο γλύπτης Αντώνης Μυρωδιάς και έκανε αριστοτεχνικά πράξη το εργαστήρι του Δήμου Βασίδαλγη, που έχει συμβάλει στην υλοποίηση και άλλων μνημείων που δημιούργησε η ΚΕ του ΚΚΕ τιμώντας την ηρωική υπερεκατοντάχρονη ιστορία του, με ένα δίκτυο Μνημείων και Μουσείων σε όλη την χώρα και ιδιαίτερα στα τιμημένα βουνά του Γράμμου και του Βίτσι και στους μαρτυρικούς τόπους φυλακής και εξορίας.

Με τον ίδιο ενθουσιασμό και συγκίνηση ο κόσμος επισκέπτεται και τα Εκθέματα του Μουσείου, που το κτίριο στο οποίο φτιάχτηκε είναι προσφορά στο Κόμμα του συντρόφου Χάρη Τουτούνη στην μνήμη των αγωνιστών γονιών του.

Η περιήγηση, πολύτιμο μάθημα ιστορίας

Η περιήγηση στο Μουσείο είναι ένα πολύτιμο μάθημα ιστορίας ενώ δεσπόζουν τόσο η πανοραμική τοιχογραφία με το ανάγλυφο όλων των οροσειρών του Ανατολικού Γράμμου και την περιγραφή των μαχών, όσο και το μοναδικό έκθεμα που αποκαλύπτεται σήμερα, η επιγραφή σύνθημα της εποχής που βρέθηκε σε τοίχο εγκαταλλελειμένου οικήματος της εποχής της πάλης του ΔΣΕ, που δείχνει και τους ακατάλυτους δεσμούς του με το λαό. Το σύνθημα που αποκολλήθηκε από τον τοίχο με την βοήθεια ξεχωριστών συντηρητών και τεχνιτών για να φτάσει αλώβητο στο Μουσείο γράφτηκε με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτώβρη του 1948 και είναι: “Ο ΔΣΕ είναι ατσαλλένιος” (διατηρώντας το ακριβώς όπως βρέθηκε και με την φθορά που είχε). Το συγκεκριμένο έκθεμα τραβά ιδιαίτερα το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Σκηνές μεγάλης φόρτισης διαδραματίζονται από τους επισκέπτες που βλέπουν στις προθήκες να αποτυπώνονται ο πόνος, τα βάσανα, η θυσία και ο πόθος για λευτεριά και προκοπή της πατρίδας κόντρα σε… θεούς και δαίμονες.

Στα πρόσωπα των μεγαλύτερων ανθρώπων βλέπεις το βουβό δάκρυ της περηφάνιας και της τιμής ενώ πολλοί επισκέπτες ζητούν από τους φωτογράφους να τους απαθανατίσουν στους χώρους του Μουσείου για να στείλουν τις φωτογραφίες τους σε οικεία τους πρόσωπα, ακόμα και στις ΗΠΑ. 

ΠΗΓΗ: www.902.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here