Εκδήλωση της ΤΕ Καστοριάς-Βοΐου του ΚΚΕ: Αγώνας για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της Υγείας, η κατάσταση στο Νομό Καστοριάς. Οι θέσεις του ΚΚΕ

Τετάρτη 8 Δεκέμβρη στις 7μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Άργους Ορεστικού

Εκδήλωση-συζήτηση: « Αγώνας για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της Υγείας του λαού, η κατάσταση στο Νομό Καστοριάς. Οι θέσεις του ΚΚΕ»

……………………………………………………………………………………..

Ομιλητές:
Χατζηδαμιανός Κώστας: μέλος του ΓΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ – Γραμματέας της ΤΕ Καστοριάς – Βοίου του ΚΚΕ

Βλάχου Έλενα: μέλος της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, ειδικευόμενη Παιδίατρος στο ΓΝ Καστοριάς

……………………………………………………………………………………

Σχεδόν 2 χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, με τη χώρα και την περιοχή μας να μετρά για άλλη μια φορά θλιβερά «ρεκόρ» κρουσμάτων και θανάτων, η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια εγκληματική πολιτική, αφήνει ουσιαστικά απροστάτευτο το λαό καθώς δεν παίρνει μέτρα για την ουσιαστική ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας αλλά και ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους υπερμετάδοσης, όπως τα σχολεία, τα ΜΜΜ, οι χώροι δουλειάς.

Η πολιτική της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης της Υγείας που υπηρετήθηκε διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, έχει ως αποτέλεσμα το ΓΝ Καστοριάς να παρουσιάζει ειδικά με την επιβάρυνση της πανδημίας ακόμη πιο πολλά προβλήματα στη λειτουργία του. Η όποια λειτουργία υπάρχει οφείλεται στο ότι το προσωπικό εργάζεται με αυτοθυσία και αυταπάρνηση, έχει όμως φθάσει στα όριά του. Οι συνθήκες που διαμορφώνονται είναι επικίνδυνες τόσο για το προσωπικό όσο και για τους ασθενείς. Πιο συγκεκριμένα η κατάσταση έχει ως εξής:

  • Δεν υπάρχει πνευμονολόγος που είναι μια ειδικότητα, ακόμη πιο απαραίτητη, για την πανδημία του covid- 19.
  • Η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου έχει δεχτεί δυσανάλογο βάρος από αυτό που της αναλογεί σε περιστατικά Covid-19, σύμφωνα με τα στοιχεία του νοσοκομείου. Συγκεκριμένα, λειτουργεί, μόνο, με δύο μόνιμους παθολόγους, ενώ συμπληρώνουν ιατροί από την ΠΦΥ, δημιουργώντας αντίστοιχα κενά εκεί. Οι εφημερίες βγαίνουν με έναν επιμελητή και το πολύ δύο ειδικευόμενους. Πλήρως οργανωμένα εξωτερικά ιατρεία παθολογικής δεν λειτουργούν.
  • Οι αναισθησιολόγοι δεν επαρκούν. Είναι τρεις (δύο μόνιμοι και ένας επικουρικός) που καλύπτουν όλα τα περιστατικά (χειρουργεία, διασωληνώσεις covid και noncovid), είναι πάντα σε ετοιμότητα. Σε δύσκολα περιστατικά, σε διακομιδές διασωληνωμένων ασθενών καλύπτουν οι μη εφημερεύοντες αναισθησιολόγοι και όπου αυτό δεν μπορεί να γίνει η διακομιδή πραγματοποιείται με ιατρό άλλης ειδικότητας.
  • Σοβαρά κενά επίσης υπάρχουν στην καρδιολογική κλινική που καλύπτεται από έναν καρδιολόγο. Ένας ακόμη καρδιολόγος που εργάζεται είναι υπεύθυνος του ΤΕΠ.
  • Οι όποιες ανάγκες παρουσιάζονται για τη λειτουργία των κλινικών (παθολόγος, ακτινολόγος κ.ο.κ.) καλύπτονται με μετακινήσεις από δομές της ΠΦΥ δημιουργώντας αντίστοιχα εκεί προβλήματα στη λειτουργία τους.
  • Το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό δουλεύει στα όριά του καθώς ισχύει η αναστολή των αδειών. Πάνω από 20 είναι οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής λόγω του υποχρεωτικού εμβολιασμού.
  • Όποιες λιγοστές προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού που έγιναν, αφορούν επικουρικούς που οι συμβάσεις τους λήγουν τον Μάρτη του 2022, ενώ στην καθαριότητα αφορά συμβασιούχους με ΣΟΧ που λήγουν τέλος του χρόνου. Οι διαγωνισμοί για προσλήψεις ιατρικού προσωπικού αποβαίνουν κατά κανόνα άγονες εξαιτίας κυρίως του μικρού αριθμού ιατρών που ζητούν, σε σχέση με αυτόν που απαιτείται, για την πλήρη στελέχωση μιας κλινικής.
  • Βρισκόμαστε 2 χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας και οι υποδομές είναι λιγοστές σε σχέση με τις ανάγκες. Τα περιστατικά ασθενών με covid εξυπηρετούνται στην παθολογική κλινική και τα άλλα περιστατικά σκορπίζονται στις υπόλοιπες κλινικές. Επίσης, υπάρχει συζήτηση για να μετατραπεί ξανά η γυναικολογική κλινική σε κλινική covid με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις εγκυμονούσες της περιοχής.

Ακριβώς αυτή η εικόνα επικρατεί σε όλα τα Νοσοκομεία γιατί η υγεία του λαού αντιμετωπίζεται σαν κόστος και συνάμα έδαφος επενδύσεων και όχι σαν δικαίωμα.

Για αυτό ακριβώς το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης  ώστε η προστασία της υγείας και της ζωής του λαού να είναι υπόθεση της δικής του οργανωμένης πάλης, μέσα από τα σωματεία και τους φορείς του κινήματος, με σύνθημα «Υγεία κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα» για:

  • Εξασφάλιση από το κράτος της δωρεάν, πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλους.
  • Στελέχωση τώρα του δημόσιου συστήματος Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου και σταθερού ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπό προσωπικού, αύξηση της χρηματοδότησης
  • Να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή άμεσα στη δουλειά τους σε υπηρεσίες χαμηλού κινδύνου μετάδοσης του ιού.
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, για να αξιοποιηθούν οι υποδομές και το προσωπικό του σε ένα ενιαίο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας.
  • Εξασφάλιση όλων των υγειονομικών μέτρων στους χώρους της εκπαίδευσης, σχολεία και πανεπιστήμια.
  • Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς με όλα τα απαραίτητα μέσα για την υγεία και την ασφάλειά τους. Μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.
  • Εξασφάλιση καθολικού και έγκαιρου εμβολιασμούμε όλα τα διαθέσιμα και ασφαλή, με επιστημονική ενημέρωση του πληθυσμού και ιατρική παρακολούθηση όσων εμβολιάζονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here