112 χρόνια συμπληρώθηκαν από την αποφράδα ημέρα που τούρκικο βόλι βρήκε τον Παύλο Μελά σε σπίτι της τότε Στάτιστας, αφαιρώντας τη ζωή του πιο θρυλικού και πολυσυζητημένου Μακεδονομάχου! 

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Παπαδόπουλος

«Βαρύς αχός ακούγεται στης Καστοριάς τα μέρη, τον Μίκη Ζέσα σκότωσαν το πρώτο παλικάρι!» τραγούδησε ο λαός για τον αδικοχαμένο Παύλο Μελά. Του 34χρονου παλικαριού που άφησε άνεση, πλούτη, οικογένεια, και ήρθε σε τούτη τη γη να οργανώσει την ελευθερία της!

Μόνο που στόμα προδοτικό, φανέρωσε την κρυψώνα του! Τούρκοι τον περικύκλωσαν και ένα βόλι, αφαίρεσε τη ζωή του, σε σπίτι που σήμερα αποτελεί μουσείο!

Σπίτι που σε κάθε επισκέπτη, όσο αδιάφορος και να είναι, προκαλεί ρίγη συγκίνησης! Ναι εκεί, εκεί που ο Παύλος Μελάς δεν πρόλαβε να δει το φως της μέρας της 13ης του Οκτώβρη του 1904. Κάτω από τα σκαλιά του σπιτού, μπροστά από τα κελάρια πέφτει λαβομένος και λίγο αργότερα ξεψυχά στα χέρια των συντρόφων του!

Εκεί ακριβώς που ξεψύχησε, χρεός του καθενός μας είναι, μπορεί σήμερα όποιος θέλει, να επισκεφθεί και τον χώρο και να νιώσει τις στιγμές, να αφουγκραστεί τον πόνο και την ψυχή του αθάνατου νεκρού μας! Θα δεί όμοια σφαίρα με αυτή που πήρε τη ζωή του Μίκη Ζέζα, θα δει δημοσιεύματα του τύπου για τον θάνατο του, θα δει δεκάδες φωτογραφίες αγωνιστών και συντρόφων του! Μα πάνω απο όλα θα νιώσει περήφανος για την ιστορία και το τόπο μας!

Κι αν κάτι σας εμποδίζει να επισκεφθείτε το σπίτι-μνημείο, που άφησε την τελευταία του πνοή ο μεγάλος ήρωας μας, θα σας ξεναγήσουμε εμείς, όσο μπορούμε, με το φωτορεπορτάζ μας!

mouseio mela xenagisi

mouseio mela xenagis 2i

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here