Ιστορική θεωρείται η σημερινή ημέρα, αφού για πρώτη φορά ψηφίζουν, σήμερα, οι Έλληνες του εξωτερικού για τις εθνικές εκλογές. Περισσότεροι από 22.000 Έλληνες είναι εγγεγραμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ικανοποιητική προσέλευση στις κάλπες.

Η πρώτη κάλπη του εξωτερικού άνοιξε στην Αυστραλία, ενώ οι τελευταίες κάλπες άνοιξαν στις ΗΠΑ. Όλες θα λειτουργούν έως τις 7 το απόγευμα, τοπική ώρα. Μετά το πέρας της διαδικασίας, τα ψηφοδέλτια θα σφραγιστούν και θα σταλούν στην Ελλάδα ταχυδρομικά ώστε να προσμετρηθούν αύριο.

Η ψηφοφορία σε κάθε ένα από τα 99 εκλογικά τμήματα που συγκροτήθηκαν σε 85 πόλεις 35 χωρών ανά την υφήλιο, γίνεται ενώπιον εφορευτικής επιτροπής, που αποτελείται από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής, ως πρόεδρο και από τρεις εκλογείς από αυτούς που έχουν περιληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

Στη διεκπεραίωση της εκλογικής διαδικασίας συμμετέχουν περισσότερα από 900 άτομα εκ των οποίων τα περισσότερα ανήκουν στο προσωπικό των ελληνικών διπλωματικών αρχών. Από αυτά, περίπου τα 300 ταξίδεψαν για να καλύψουν τις θέσεις ευθύνης είτε από την Ελλάδα είτε από πόλη σε πόλη εντός των 35 κρατών.

Αυξημένη ήταν η προσέλευση των Ελλήνων που ζουν στην Κύπρο ώστε να ψηφίσουν, ειδικά έως το μεσημέρι του Σαββάτου. Τα εκλογικά τμήματα είναι 5, στη Λευκωσία, τη Λάρνακα, τη Λεμεσσό και την Πάφο, ενώ εγγεγραμμένοι στις ειδικές εκλογικές λίστες είναι 1.462 πολίτες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έχει ψηφίσει πάνω από το 50% των ψηφοφόρων.

Στο Βέλγιο λειτουργούν 4 εκλογικά τμήματα για τους απόδημους. Στις 7:00 το πρωί ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία. Στις Βρυξέλλες, τα εκλογικά τμήματα είναι 3 και 1562 είναι οι εγγεγραμμένοι. Ένα εκλογικό τμήμα είναι στην Αμβέρσα με 68 εγγεγραμμένους.

Στην Τουρκία, 85 άτομα είναι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι και το μοναδικό εκλογικό κέντρο που λειτουργεί βρίσκεται στο Σεισμανόγλειο Μέγαρο, στο Γενικό Προξενείο της Κωνσταντινούπολης.

Ο λόγος που οι ψηφοφόροι είναι μόλις 85 οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί Έλληνες πολίτες αποφάσισαν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, αναφέρει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, Γιάννης Μανδαλίδης. Έως αυτή την ώρα, έχουν ψηφίσει 47 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι.

Στην Ιταλία υπάρχουν 3 εκλογικά τμήματα – ένα ανά έδρα – και οι εκλογείς που θα ψηφίσουν είναι 128 στη Ρώμη, 203 στο Μιλάνο και 42 στη Βενετία.

italiaekloges
Έλληνες ψηφοφόροι στην Ιταλία

Στη Γαλλία, 1.053 άτομα είναι οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Τα εκλογικά κέντρα είναι 5, δύο από αυτά στο Παρίσι, ένα στη Νίκαια, ένα στην Αμβέρσα και ένα στο Στρασβούργο.

Η προσέλευση στις κάλπες είναι αρκετά μεγάλη, γεγονός που δεν ήταν αναμενόμενο, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ.

Ο μεγαλύτερος αριθμός εκλογέων καταγράφεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σχεδόν 5.000 Έλληνες έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού στο Ηνωμένο Βασίλειο για να ψηφίσουν για τις εθνικές εκλογές. Ειδικότερα, στο Λονδίνο έχουν εγγραφεί 3.982 Έλληνες, 282 στο Εδιμβούργο, 131 στη Γλασκώβη, 274 στο Μπέρμιγχαμ και 250 στο Ληντς. Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν συνολικά 8 εκλογικά κέντρα, ένα κέντρο στη Γλασκώβη όπου ψηφίζουν οι εγγεγραμμένοι Γλασκώβης και Μπέλφαστ και από ένα κέντρο, στο Ληντς και στο Μπέρμιγχαμ.

Μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, το 27% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είχαν προσέλθει και η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά.

Από τους 413 εγγεγραμμένους στο Άμστερνταμ μέχρι το απόγευμα είχαν ψηφίσει οι 235 με τη διαδικασία να προχωράει χωρίς κάποιο απρόοπτο.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί, τοπική ώρα και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα.

Πολλοί ήταν ακόμη οι Έλληνες, οι οποίοι για να παρακολουθήσουν τον Ολυμπιακό στο Κάουνας, κατάφεραν να μεταφέρουν τα εκλογικά τους δικαιώματα στην πόλη της Λιθουανίας.  Σημειώνεται πάντως, ότι όσοι θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, σε περίπτωση β’ κύκλου εκλογών, τότε πρέπει να φροντίσουν να απενεγγραφούν από τους καταλόγους, ώστε να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας του. Διαφορετικά, θα πρέπει να ξανά ταξιδέψουν στην Λιθουανία για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

kaounas2
Εκλογικό κέντρο στην Λιθουανία
kaounas6
Φίλαθλοι του Ολυμπιακού στο Κάουνας
kaounas7_2
Φίλαθλοι του Ολυμπιακού στο Κάουνας

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την ψηφοφορία των εκλογέων του εξωτερικού, χρησιμοποιούνται τα ψηφοδέλτια επικρατείας και ως εκ τούτου, δεν χρειάζεται κάποιος να σημειώσει σταυρό δίπλα από το όνομα κάποιου υποψηφίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here