Εκτός νυμφώνος του επιπλέον ποσοστού επιχορήγησης του προγράμματος «Εξοικονομώ» η Καστοριά – Κάλι Κυριακίδου: «Είναι άδικο»

Στις 30 Νοεμβρίου ξεκινά το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» στην προδημοσίευση των βασικών σημείων του προγράμματος αναφέρονται, μεταξύ άλλων και τα Ειδικά Ποσοστά Επιχορήγησης για συγκεκριμένες περιοχές.

Έτσι λοιπόν ενώ θα δοθεί προσαύξηση 10% (ρήτρα δίκαιης μετάβασης) στα ποσά σε 10 δήμους (Κοζάνη, Φλώρινα, Αρκαδία), η Καστοριά πάλι μένει εκτός. Αναλυτικά το μπόνους θα δοθεί στους δήμους Κοζάνης, Βοΐου, Βελβεντού, Εορδαίας και Σερβίων (Π.Ε. Κοζάνης), Φλώρινας, Αμυνταίου, και Πρεσπών (Π.Ε. Φλώρινας) και Μεγαλόπολης και Γορτυνίας (Π.Ε. Αρκαδίας)

Το ερωτήματα που προκύπτει, και οφείλει να απαντηθεί, είναι εάν η Καστοριά ολιγώρησε, εάν φταίει το «κοζανίτικο κράτος» ή αν τελικά μας… ξέχασε η κεντρική διοίκηση.

Να σημειωθεί ότι η υποβολή αιτήσεων για τη Δυτική Μακεδονία ξεκινά στις 4 Δεκεμβρίου του 2020 (με προϋπολογισμό επιχορήγησης στα 73.5 εκατ. ευρώ, οπότε υπάρχει ακόμη χρόνος, να διορθωθεί το «λάθος», ώστε και η Καστοριά να ευεργετηθεί από το επιπλέον 10% της Δίκαιης Μετάβασης.

Κάλι Κυριακίδου: «Θα έπρεπε να πάρει το μπόνους και η Καστοριά – Να αντιδράσουμε όλοι μαζί»

«Η λογική ήταν να ευνοηθούν οι περιφέρειες Κοζάνης και Φλώρινας. Εμείς δεν ερωτηθήκαμε και την απόφαση πήρε το υπουργείο Ενέργειας», εξήγησε η αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Υποδομών και Περιβάλλοντος, Κάλι Κυριακίδου, μιλώντας στον Χρήστο Νατσούλη και τον Antennes 93.6.

Την ίδια στιγμή, το Επιμελητήριο Καστοριάς θεωρεί άδικη την πρόταση που περιλαμβάνεται στο master plan για τη Δ. Μακεδονία όσον αφορά τις ενισχύσεις ανά περιφερειακή ενότητα.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος, Χαράλαμπος Καραταγλίδης, στα πλαίσια της σχετικής διαβούλευσης:

Στην πρόταση που προωθείται προς έγκριση από τα αρμόδια εθνικά και ευρωπαϊκά όργανα προβλέπει:

– Για τις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Φλώρινας και Τρίπολης αύξηση των ενισχύσεων για την υλοποίηση νέων επενδύσεων σε 60% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 70% για τις μεσαίες και 80% για τις μικρές.
– Για τις λοιπές περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης, η πρόταση είναι να προβλεφθεί μέγιστη ενίσχυση της τάξης του 40% για μεγάλες επιχειρήσεις, 50% για μεσαίες και 60% για μικρές.

Λαμβάνοντας υπόψη :
• Την μικρή γεωγραφική διασπορά μεταξύ των τεσσάρων περιφερειακών ενοτήτων και την ενοποιημένη εικόνα της περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας
• Την επι ετών απώλεια ποσοστών ενισχύσεων ευρωπαϊκών και εθνικών κονδυλίων και προγραμμάτων λόγω του πλασματικού εισοδήματος από την ΔΕΗ που συμπεριλαμβάνει την Καστοριά
• Την δημιουργία ενδοπεριφερειακά δύο ταχυτήτων χωρικού επενδυτικού περιβάλλοντος και την κατάργηση της περιφερειακής συνείδησης.
• Την δεδομένη απώλεια επενδυτικού ενδιαφέροντος και αποεπένδυσης για την Καστοριά
• Την τεράστια κρίση στην επιχειρηματικότητα της Π.Ε. Καστοριάς

Κρίνουμε κατ΄ελάχιστον μεροληπτικό και άδικο το προτεινόμενο μέτρο. Ουσιαστικά εάν ισχύσει θα δημιουργήσει, μεταξύ άλλων διακρίσεων, ενδοπεριφερειακό διαχωρισμό και απομόνωση της Καστοριάς.
Ζητούμε την εξίσωση των ποσοστών για όλες τις περιφερειακές ενότητες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here