Εσπευσμένα μεταβαίνει αύριο στην Καστοριά και τις Πρέσπες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την γρίπη των πτηνών, Γιώργος Αμυράς για την έξαρση της γρίπης των πτηνών.

Παραιτήθηκε από βουλευτής ο Γιώργος Αμυράς | ΑΘΗΝΑ 9,84
Ο Γιώργος Αμυράς

Η επίσκεψη έρχεται σε συνέχεια της έκτακτης απογευματινής σύσκεψης στο σπιτάκι περίθαλψης άγριων ζώων στην Καστοριά που πραγματοποιήθηκε για τον μαζικό θάνατο πουλιών στις Πρέσπες αλλά και των 30 περίπου περιστατικών θανάτου πουλιών στην Καστοριά. Είδηση που αποκλειστικά η sentra.com.gr και του Antennes 93,6 μετέφερε τα συμπεράσματα

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της sentra.com.gr και του Antennes 93,6 στη σύσκεψη συμμετείχαν ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης, ο διευθυντής της κτηνιατρικής υπηρεσίας ο Αντιπεριφερειάρχης Θωμάς Μάνος και δύο ακόμη κτηνίατροι.

Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε αυστηρή επιτήρηση της νότιας και βόρειας παραλίας από σήμερα, δειγματοληψίες σε πουλιά στη λίμνη της Καστοριάς αλλά και σε γειτονικές μικρότερες. Επίσης θα σηκωθούν άμεσα drones τα οποία θα ερευνήσουν για τυχόν νεκρά πουλιά ανάμεσα στα κανάλια στα καλάμια.

Σύμφωνα με τις αποκλειστικές μας πληροφορίες στη λίμνη της Καστοριάς έχουμε τουλάχιστον 30 νεκρούς πελεκάνους και κύκνους και το επίκεντρο της μόλυνσης εντοπίζεται αυτή τη στιγμή από το Μαυροχώρι έως την ΓΕΟΚ.

Η κατάσταση κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρή και επικίνδυνη για τον πληθυσμό της λίμνης και για αυτό γίνεται έκκληση στους πολίτες εάν δουν νεκρά πουλιά, να ενημερώνουν άμεσα την αντιπεριφέρεια ή την Κτηνιατρική υπηρεσία ή τον κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο ή ακόμη και την Αστυνομία.

Τέλος, μαθαίνουμε ότι δεν υπάρχει προσώρας μετάλλαξη του ιού ώστε να κινδυνεύσουν άλλα ζώα ή ψάρια στη λίμνη της Καστοριάς και για την ώρα επηρεάζει μόνο πελεκάνους και κύκνους.

Πάνω από 500 αργυροπελεκάνοι νεκροί στην Πρέσπα

Μαζική θανή αργυροπελέκανων από τη γρίπη των πτηνών διαπιστώθηκε στη Μικρή Πρέσπα όπου σε αποικίες καταμετρήθηκαν 574 νεκρά πουλιά.

«Είναι εκρηκτικό το φαινόμενο καθώς από τα μέσα Φεβρουαρίου έως σήμερα, καταγράψαμε 574 νεκρούς αργυροπελεκάνους και στη λίμνη Χειμαδίτιδα άλλους 24» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών, Μυρσίνη Μαλακού, τονίζοντας ότι πέρσι είχαν βρεθεί 70 νεκρά πουλιά.

Ωστόσο, όλες οι αρμόδιες αρχές ήταν σε επιφυλακή φέτος μετά και την θανή περισσότερων από 6.000 γερανών στο Ισραήλ, στα τέλη του έτους, από τη γρίπη των πτηνών.

«Στις μετρήσεις που κάνουμε κάθε χρόνο στις αποικίες, χρησιμοποιώντας drone και τηλεσκόπια, είδαμε τα νεκρά πουλιά, σε αριθμό που δεν έχει ξαναγίνει» τονίζει η κ.Μαλακού. Δείγματα νεκρών ζώων, σε συνεργασία και με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και τον δήμο Πρεσπών, στάλθηκαν στην κτηνιατρική Υπηρεσία της περιφερειακής ενότητας Φλώρινας όπου επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για τον ιό Η5Ν1.

«Υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθηθεί και αυτό που πρωτεύει είναι η συλλογή, με όλα τα μέτρα προστασίας, των νεκρών πουλιών και η αποτέφρωσή τους. Ήδη πάντως, έχουν ειδοποιηθεί για το φαινόμενο όλοι οι διεθνείς και τοπικοί οργανισμοί και οι διασυνοριακοί εταίροι, όπως και οι κάτοικοι των γύρω περιοχών» εξηγεί η κ. Μαλακού.

Μάλιστα, επειδή η περιοχή όπου βρέθηκαν νεκρά είναι δύσκολα προσβάσιμη, εκτιμάται ότι θα χρειαστεί η βοήθεια του στρατού που διαθέτει τα κατάλληλα μέσα για να προσεγγίσει τις απομακρυσμένες αποικίες. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του δήμου Πρεσπών Μιχάλη Πετράκο, έχει ζητηθεί, σε τηλεφωνική επικοινωνία, η συμβολή του στρατού για την περισυλλογή των πουλιών.

«Σκεφτείτε ότι ο αργυροπελεκάνος που είναι χαρακτηρισμένο ως “ σχεδόν απειλούμενο” είδος, είναι μεγάλο πουλί, με άνοιγμα φτερών που φτάνει τα 2,5 μέτρα οπότε απαιτούνται μεγάλα πλεούμενα μέσα για να απομακρυνθούν τα νεκρά» διευκρίνισε η κ. Μαλακού προσθέτοντας ότι είναι αναγκαίο να γίνει άμεσα η περισυλλογή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here