Το επιχειρησιακό σχέδιο βάσει του οποίου κινείται σε καθημερινή βάση πλέον το Νοσοκομείο Καλαμάτας, ο τρόπος που διαχειρίζεται τα ύποπτα περιστατικά αλλά και η ετοιμότητά του να ανταποκριθεί σε περίπτωση που χρειαστεί να νοσηλευτούν περιστατικά κορονοϊού ή να διασωληνωθούν παρουσιάζει ο Διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Γιώργος Μπέζος.

Συγκεκριμένα, ο διοικητής του Νοσοκομείου αναφέρει:

 

«ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ!!!!

Με αίσθημα ευθύνης το Νοσοκομείο Καλαμάτας με όλα τα θεσμικά του όργανα σας γνωρίζει το σχέδιο που έχει εκπονήσει στη μάχη κατά της πανδημίας COVID 19:
1. Για κάθε περιστατικό που κατατάσσεται ως ύποπτο, υπάρχουν στο ισόγειο επτά (7) θάλαμοι-μονώσεις για την νοσηλεία και την λήψη φαρυγγικού επιχρίσματος. Η παραμονή στους χώρους αυτούς ολοκληρώνεται με την λήψη των αποτελεσμάτων (θετικό ή αρνητικό).
2. Έχει ολοκληρωθεί η εκκένωση της Β Παθολογικής Κλινικής σαράντα (40) κλινών, προκειμένου να νοσηλευτούν (διασωληνωμένα και μη) επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid 19.
3. Έχει εκκενωθεί η Χειρουργική Κλινική και έχει συγχωνευθεί όλος ο χειρουργικός τομέας στον Α’όροφο στο χώρο της Ορθοπεδικής Κλινικής. Στο χώρο της Χειρουργικής Κλινικής νοσηλεύονται παθολογικά περιστατικά (Β΄Παθολογική).
4. Το Νοσοκομείο διαθέτει – εκτός από τις έξι (6) κλίνες της ΜΕΘ – οκτώ (8) κλίνες στη Μονάδα Εμφραγμάτων για την νοσηλεία διασωληνωμένων περιστατικών Covid 19.
5. Το Νοσοκομείο διαθέτει όλο εκείνο τον ιατρικό εξοπλισμό (αναπνευστήρες, μόνιτορ κλπ) και μπορεί να υποστηρίξει δέκα (10) ακόμα διασωληνωμένα περαστικά στην Β΄ Παθολογική Κλινική.
6. Το Νοσοκομείο διαθέτει επίσης όλο εκείνο τον εξοπλισμό και μπορεί να υποστηρίξει εννέα (9) ακόμα διασωληνωμένα περιστατικά στο χώρο των χειρουργείων.
7. Μεταφέρθηκε το Τμήμα της Αιμοδοσίας στο χώρο του ΚΕΦΙΑΠ Καλαμάτας (Πύλη παλαιού στρατοπέδου) και καθημερινά οι φίλοι εθελοντές αιμοδότες προσφέρουν αίμα με απόλυτη ασφάλεια.
8. Το Νοσοκομείο εξοπλίζεται με επιπλέον φορητά ακτινολογικά, λαρυγγοσκόπια, αναπνευστήρες και μόνιτορ τις επόμενες ημέρες.
9. Εκπαιδεύεται το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό (που δεν απασχολείται στη ΜΕΘ ή στο Αναισθησιολογικό) σε αναπνευστήρες-μόνιτορ και δημιουργούμε εφεδρείες.
10 Προσλαμβάνονται τις επόμενες ημέρες ενενήντα (90) άτομα λοιπό επικουρικό προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων, εκ των οποίων εξήντα (60) άτομα νοσηλευτικό προσωπικό και δέκα πέντε (15) άτομα γενικών καθηκόντων (τραυματιοφορείς).
11. Έχει δρομολογηθεί η διαδικασία έτσι ώστε την ερχομένη εβδομάδα να προκύψουν και προσλήψεις σε ιατρικό προσωπικό .
12. Βρισκόμαστε σε συνεχή και καθημερινή επικοινωνία με τον Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας, προκειμένου τις επόμενες ήμερες να προστεθούν στη δύναμη του νοσοκομειακού ιατρικού προσωπικού και ιδιώτες ιατροί.
13.Έχει ήδη προστεθεί στο ιατρικό προσωπικό του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών τρεις (4) Γενικοί Ιατροί απο τα Κεντρα Υγειας!!
14. Το συγκροτημα παραγωγης οξυγονου ιατρικης χρησης ειναι ετοιμο να παραξει το πικ της παραγωγης του!!
Αυτό σε γενικές γραμμές είναι το σχέδιο, το οποίο ανάλογα με τις καθημερινές εξελίξεις αναπροσαρμόζεται.
Θέλω να δώσω πολλά συγχαρητήρια σε όλο το προσωπικό του Νοσοκομείου που αγωνίζονται καθημερινά με απόλυτη πειθαρχία και επαγγελματική ευσυνειδησία προκείμενου να ανταποκριθεί το Νοσοκομείο σε αυτές τις πρωτόγνωρες καταστάσεις.!!!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ!!! ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!!!!».

 

Και η σημερινή ανάρτηση του για τη διαχείρηση περιστατικού

 

ΕΤΣΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΥΠΟΠΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΗ Β’ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ!!!!

1ον. Το ΤΕΠ ενημερώνει το Τμήμα της Β΄Παθολογικής για την εισαγωγή ύποπτου περιστατικού στην Κλινική εφόσον έχουν πληρωθεί οι κλίνες στα εξεταστήρια των ΤΕΠ. Επίσης ενημερώνει το Τμήμα της ΜΤΝ για την ασφαλή διακίνηση των ασθενών της.
2ον. Πριν ανέβει ο ασθενής στην κλινική ο γιατρός φροντίζει αν κρίνει απαραίτητο να γίνει ακτινογραφία στον ειδικό θάλαμο του ακτινολογικού για covid-19.
3ον. Αν χρειαστεί ακτινογραφία εκ νέου πραγματοποιείται στον θάλαμο του ασθενούς με τον φορητό ακτινογράφο από τον τεχνολόγο που έχει ενημερωθεί για την εφαρμογή των Μέσων Ατομικής Προστασίας .
4ον. Οι νοσηλευτές του Τμήματος της Β Παθολογικής φροντίζουν για τον αποκλεισμό της δεύτερης εισόδου της Κλινικής.
5ον. Η εφημερεύουσα ενημερώνει ταυτόχρονα τον τραυματιοφορέα για την μεταφορά και την καθαρίστρια ώστε να επέμβει άμεσα για την καθαριότητα.
6ον. Ο τραυματιοφορέας εφαρμόζει τα ΜΑΠ για την μεταφορά του περιστατικού στην Β΄ Παθολογική από τον ανελκυστήρα που λειτουργεί αποκλειστικά για την μεταφορά των ύποπτων.
7ον. Η καθαρίστρια μετά την έλευση του περιστατικού στον όροφο, εκτελεί τις εξής ενέργειες:
– Ανοίγει τις πόρτες της βεράντας του τρίτου ορόφου για να αεριστεί ο χώρος.
– Καθαρίζει και απολυμαίνει τον ανελκυστήρα και τον κατεβάζει στο ισόγειο για νέα χρήση.
– Καθαρίζει και απολυμαίνει το φορείο, στον εξωτερικό χώρο του ορόφου .
8ον. Τα δείγματα για τις εργαστηριακές εξετάσεις του ασθενούς τοποθετούνται σε σακουλίτσα μεταφοράς βιολογικών δειγμάτων με το παραπεμπτικό στην εξωτερική θήκη που διαθέτει και σε ένα νεφροειδές. Δεν μεταφέρονται στα εργαστήρια του Νοσοκομείου με το σωληνωτό ταχυδρομείο. Ο υπεύθυνος παράδοσης των δειγμάτων(Β.θαλάμου –Νοσηλευτής) στα εργαστήρια τα παραδίδει τοποθετώντας τα στο τραπεζίδιο που βρίσκεται αμέσως μετά την είσοδο στον χώρο και είναι μόνο για εργαστηριακά από ασθενή ύποπτο για covid-19, αφού έχει ενημερώσει πριν τους Παρασκευαστές.
9ον. Με τον ίδιο τρόπο θα μεταφερθεί και το φαρυγγικό επίχρισμα του ασθενούς στο ΤΕΠ για να διατηρηθεί στο ψυγείο του εξεταστηρίου «300» έως ότου το παραλάβει η εταιρεία μεταφοράς για να το παραδώσει στο Παστέρ
10ον.Ενημερώνεται το Γραφείο Λοιμώξεων για την λήψη δείγματος του ασθενούς

 

Φωτογραφία: www.messinialive.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here