Οι  Encardia, ένα ελληνικό μουσικό συγκρότημα που εμπνέεται από την πλουσια μουσική παράδοση της Μεσογείου και της Κάτω Ιταλίας, είναι γνωστό οτι σε κάθε τους εμφάνιση χτίζουν μια ιδιαίτερη σχέση με το κοινό, ενώ έχουν τη μοναδική ικανότητα να παίζουν σε μεγάλες σκηνές, αλλά και να δημιουργούν μιά μοναδική παράσταση στη μέση μιάς πλατείας, ή μιας αυλής, όπως αυτή στο Αρχοντικό Πηχεών!

«Οι encardiaτραγουδούν στα γκρεκάνικα και σε άλλες πέντε γλώσσες-διαλέκτους. Έχουν τσιμπηθεί πες από αράχνες, πες από βέλη πολλών και ποικίλων φτερωτών θεών και γι’ αυτό παίζουν, τραγουδούν και χορεύουν αδιάκοπα, φέρνουν τον κόσμο άνω κάτω αν βρεθούν όλοι μαζί. Στην αρχή νομίζεις ότι είναι συγκρότημα, αλλά όταν λίγο τους γνωρίσεις βλέπεις ότι είναι μεταξύ τους συγγενείς και μέλη μιας παράξενης οικογένειας. Τους αρέσει να ζωντανεύουν τα παραμύθια και να παραμυθεύουν τη ζωή αλλά όταν τελειώνουν όλα αυτά, εξαφανίζονται μαζί με τις αράχνες και τις νεράιδες, τις ταραντάτες και τους θρύλους τους. Προτιμούν να παίζουν μουσική στους δρόμους και στις πλατείες, αλλά τελικά παίζουν όπου κι αν τους συναντήσεις. Τους αρέσουν τα ταξίδια στις πεδιάδες και τα όρη του Νότου αλλά να παίρνουν και τους φίλους τους μαζί. Χαίρονται όταν να βλέπουν τους ανθρώπους να χορεύουν με την καρδιά τους και να τραγουδάνε λεεεεροτράγουδα. Μιλούν για ‘συναντήσεις’ μάλλον, παρά για συναυλίες…»

 

Οι encardia, η ιδιότυπη και απόλυτα ελκυστική αυτή μουσική κολεκτίβα, αποτελούν την εποχή αυτή ένα από τα πλέον προβεβλημένα και καταξιωμένα στη χώρα και διεθνώς Ελληνικά σχήματα της world μουσικής. Προσηλωμένοι στην πλούσια παραδοσιακή και γεμάτη ενέργεια μουσική της Κάτω Ιταλίας, με τον πειστικό τους τρόπο έκφρασης και απόδοσης της μουσικής, μας ταξιδεύουν μουσικά στα απόμακρα χωριά της Καλαβρίας, στις όμορφες περιοχές του Salento και σ’όλα εκείνα τα μέρη που μιλούν ακόμη Γκρεκάνικα κι άλλες τοπικές διαλέκτους.

 

Το γκρουπ δημιουργήθηκε το 2004 για να διαγράψει μία ζηλευτή πορεία μέχρι σήμερα που περιλαμβάνει περισσότερες από 500 ζωντανές εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στη Γαλλία, Γερμανία, Αλγερία, Ελβετία, Κύπρο, κυρίως στην ίδια την Ιταλία, καθώς και πέντε εξαιρετικά επιτυχημένους δίσκους. Πολλές είναι οι συνεργασίες τους με επιφανείς καλλιτέχνες της κατωιταλικής μουσικής όπως G. Avantaggiato (το 2008 στο μοναδικό στο είδος του φεστιβάλ “La note della Taranta”), R. Licci, C. Villani, E. Magnolo, E. Castagna, D. Durante, τους Ghetonia, Mala lingua, Mala agapi, Canzoniere Grecanico Salentino κ.α. αλλά & με Έλληνες σπουδαίους καλλιτέχνες όπως ο N. Πορτοκάλογλου, Φ. Δεληβοριάς, Α. Ιωαννίδης, A. Μπακιρτζής, Ν. Ξυδάκης, τον ηθοποιό Η. Λογοθέτη και τόσους άλλους!

 

Το Μάρτιο του 2012 η ταινία του Άγγελου Κοβότσου με τον τίτλο encardia «Η πέτρα που χορεύει» και θέμα ένα οδοιπορικό του γκρουπ στις περιοχές των Ελληνόφωνων χωριών της Ιταλίας, απέσπασε το βραβείο κοινού στο 14ο Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και προβάλλεται σε ξένα Φεστιβάλ αλλά και στις αίθουσες ανα την Ελλάδα ήδη απο τον Νοέμβρη του 2012. Μεταξύ αυτών και στο Φεστιβαλ της Αυλής την προηγούμενη εβδομάδα!

 

Μουσικό σχήμα:

ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ ΚΩΣΤΑΣ – tamporello, βιολί, μαντολίνο, φωνή

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗΣ – ακορντεόν, φωνή

ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ – κοντρα μπάσο, φωνή

ΚΩΤΣΑΝΗ ΝΑΤΑΛΙΑ – φωνή

ΧΑΜΑΛΕΛΗ ΓΙΑΝΝΑ – μουσικό σχήμα

 

VIDEOS

https://www.youtube.com/watchv=MgyTRfxOrtU
https://www.youtube.com/watchv=A2qh5DYvFEQ

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: www.encardia.gr

 

ΕΝΑΡΞΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ: 21:30 στην Αυλή του Αρχοντικού Πηχεών, Ντολτσό

 

 

Παρακάτω θα βρείτε και τα στοιχεία για την τελευταία εκδήλωση του Φεστιβάλ της Αυλής, που θα πραγματοποιηθεί στην Αυλή του Αρχοντικού Πηχεών (Ντολτσό) στις 20:30

 

22.07 ΣΑΒΒΑΤΟ (λογοτεχνία)

Το Διήγημα Σήμερα
Διαμαντής Αξιώτης, Σπύρος Γιανναράς, Σωτήρης Φ. Δημητρίου,

Γιάννης Καισαρίδης, Δημήτρης Γ. Κανελλόπουλος, Θωμάς Κοροβίνης,

Ηλίας Κουτσούκος, Στάθης Κοψαχείλης, Γιάννης Παλαβός,

Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος, Ηλίας Παπαμόσχος,

Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Περικλής Σφυρίδης, Θωμάς Σ. Στεργιόπουλος,

Βασίλης Τσιαμπούσης, Νώντας Τσίγκας, Κοσμάς Ι. Χαρπαντίδης

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here