Ειδικό επιδοτούμενο πρόγραμμα ύψους 2-10.000 ευρώ ανάλογα με το τζίρο της κάθε επιχείρησης, ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν με το άνοιγμα της εστίασης, καθώς και μισθολογική επιδότηση για 6 μήνες, ζήτησαν οι εκπρόσωποι του κλάδου από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο συνεδριάζει αυτή την ώρα.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου των καταστημάτων εστίασης της Κοζάνης, Γιάννης Μπασίνας, τοποθετούμενος στη συνεδρίαση, τόνισε πως ο συγκεκριμένος κλάδος έχει δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα τόσο στην πρώτη φάση της πανδημίας, όσο και στην τρέχουσα «χωρίς ακόμα να ξέρει πότε θα ανοίξει».

Παράλληλα τόνισε πως όσα έχει αποφασίσει η κυβέρνηση για στήριξη των επιχειρήσεών τους οδηγούν την εστίαση σε κλείσιμο σειράς καταστημάτων και πολλές απολύσεις: «Πιστεύω πως στην Κοζάνη το 40% των επιχειρήσεων θα έχει μεγάλο πρόβλημα».

Αναφορά έγινε και στο πρόγραμμα των 40εκ. ευρώ για ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, με τον Πρόεδρο του Συλλόγου να τονίζει πως το 95% του κλάδου μένει εκτός επιδότησης.

Στο πρόγραμμα των 40εκ. αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος του Συλλόγου της Καστοριάς, Άγγελος Γεωργιάδης, σημειώνοντας πως τα κριτήρια θα έπρεπε να είναι διαφορετικά ώστε ο κλάδος να μην «κοπεί» από την επιδότηση.

Έντονη κριτική υπήρξε από την αντιπολίτευση, με τον Ηλία Κάτανα (ειδικό αγορητή της παράταξης Καρυπίδη), να ζητά από την περιφερειακή αρχή να μιλήσει για τις δικές της δράσεις για τον κλάδο και όχι για όσα έχει προβλέψει η κυβέρνηση: «Δεσμευτείτε τώρα πως θα υπάρξει πρόγραμμα για την εστίαση αλλά και για τα γυμναστήρια που δεν τους έχετε υπολογίσει καθόλου».

Από την πλευρά της η Γεωργία Ζεμπιλιάδου, στάθηκε στο γεγονός των κριτηρίων του προγράμματος των 40εκ. με τα οποία η εστίαση έμεινε εκτός επιδότησης, ενώ κάλεσε την περιφερειακή αρχή να εκμεταλλευτεί την ευελιξία του ΕΣΠΑ λόγω πανδημίας και να μεταφέρει υψηλά ποσά για την στήριξη των επιχειρήσεων: «Ζητήσαμε 100 εμείς και βάλατε 40, βάλτε άλλα 60 τώρα».

Στην συνεδρίαση υπήρξε ιδιαίτερη ένταση όταν τέθηκε το θέμα της ανταλλαγής εξωδίκων μεταξύ Περιφέρειας και επιχειρηματία της εστίασης ο οποίος θεώρησε πως θίχτηκε από τις αναφορές του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Χαρδαλιά, όταν ο τελευταίος αναφέρθηκε σε κρούσματα σε συγκεκριμένα καταστήματα ως εστίες μετάδοσης κρουσμάτων κορωνοϊού.

Η αντιπολίτευση ζήτησε την καταδίκη της δήλωσης του Υφυπουργού, Νίκου Χαρδαλιά, κάτι που υποστήριξε και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης της Κοζάνης.

Στελέχη της περιφερειακής αρχής ζήτησαν να κατατεθεί επωνύμως ποιος έκανε τις διαρροές από τη σύσκεψη υπό τον Νίκο Χαρδαλιά, ειδάλλως όλα τα υπόλοιπα είναι φήμες.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, στην τοποθέτησή του έκανε λόγο για λαϊκισμό και εκτός πραγματικότητας τοποθετήσεις: «Η Δυτική Μακεδονία είναι πρωτοπόρος σε αυτά τα προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων, με την άοκνη προσπάθεια του αείμνηστου Μπάμπη Κιουρτσίδη, ο οποίος πάλεψε πολύ και οι άλλοι μας αντέγραψαν».

Αναφερόμενος στα ποσά που έχουν διατεθεί σε στήριξη της επιχειρηματικότητας ο Περιφερειάρχης σημείωσε πως η Δυτική Μακεδονία είναι πρώτη αναλογικά σε όλη την Ελλάδα και χαρακτήρισε «ανεύθυνους και αδιάβαστους» όσους αυτή τη στιγμή ασκούν κριτική στην περιφερειακή αρχή.

Η τοποθέτηση Κασαπίδη με αναφορές σε Γεωργία Ζεμπιλιάδου και Ηλία Κάτανα, προκάλεσε περαιτέρω ένταση στη συνεδρίαση με τον Περιφερειάρχη να μιλάει για «παραλαβή ερειπίων και χάους»  από την προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας.

Ο Γιώργος Κασαπίδης αναφέρθηκε παράλληλα σε πρόγραμμα ύψους 5εκ. ευρώ το οποίο προσπαθεί να βγάλει στον αέρα η Περιφέρεια ώστε να υποστηριχθούν επιχειρήσεις οι οποίες έμειναν έξω από το πρόγραμμα των 40εκ. ευρώ, με διαφορετικά κριτήρια.

Για το θέμα του εξωδίκου σημείωσε πως το Περιφερειακό δεν είναι δικαστήριο και πρόσθεσε πως προσπάθησε να προσάψει προσωπικά ο επιχειρηματίας την ευθύνη στον Περιφερειάρχη, ενώ μίλησε για «κακοπροαίρετους» που έκανε τη διαρροή η οποία μεταφέρθηκε εντέχνως στη δημοσιότητα: «Αν υπάρχει οτιδήποτε ας υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση για να δούμε τελικά ποιος έκανε τι…».

Πηγή: e-ptolemeos.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here