Έρχεται ΕΝΦΙΑ και για τα ακίνητα που κατέχουν Έλληνες στο εξωτερικό!

Με στόχο να αυξήσει τα δημόσια έσοδα και να επιτύχει τους στόχους του πλεονάσματος για τα επόμενα δύο έτη (1,75% και 3,5% του ΑΕΠ αντίστοιχα),

η κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο φορολόγησης ακινήτων στο εξωτερικό, που ανήκουν σε Έλληνες. 

Έτσι, με τη δημιουργία -το 2017- του περιουσιολογίου όλοι οι Έλληνες θα υποχρεωθούν να δηλώσουν τα ακίνητα που κατέχουν στο εξωτερικό, καθώς και συμμετοχές σε επιχειρήσεις και χρηματικά ποσά που ενδεχομένως να διατηρούν εκεί.

Τότε η κυβέρνηση σκοπεύει να ακολουθήσει το σχέδιο, ή αλλιώς τη λογική «Monti» (που εφαρμόστηκε στην Ιταλία) για τη φορολόγηση των ακινήτων, που ορίζει τη θέσπιση ενός φορολογικού συντελεστή, ο οποίος θα επιβάλλεται στην κτηματολογική αξία των ακινήτων στο εξωτερικό ή στην τιμή που έγινε η αγοραπωλησία ή διαφορετικά στην εμπορική τιμή του ακινήτου.

Εφόσον το ακίνητο φορολογείται στη χώρα που βρίσκεται με υψηλότερο συντελεστή από αυτόν, που θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα, ο υπόχρεος δεν θα οφείλει φόρο για το ακίνητο του εξωτερικού. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή εφόσον ο συντελεστής είναι μικρότερος από αυτόν που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα θα καταβάλλεται φόρος επί της διαφοράς ή τμήμα της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φόρος ακινήτου εξωτερικού θα προσδιορίζεται ως εξής:
Υποθέτουμε ότι η αξία του ακινήτου είναι 100.000 ευρώ. Ο υπολογισμός φόρου 100.000 Χ 0,76% (προκαθορισμένος συντελεστής) = 760 ευρώ. Αν υποθέσουμε ότι ο φόρος που επιβάλλεται για το ακίνητο, στον τόπο όπου αυτό βρίσκεται και με τον εκεί τρόπο υπολογισμού είναι 400 ευρώ, ο φόρος που θα κληθεί να καταβάλει ο ιδιοκτήτης στην Ελλάδα είναι 360 ευρώ (760 – 400)

economy365.gr

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ