Οι τοπικές αρχές είχαν ζητήσει την απομάκρυνση των κατοίκων από τον Απόλλωνα – Εντολές εκκένωσης για άλλα τρία χωριά νωρίτερα το απόγευμα – Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Στην περιοχή του χωριού Απόλλωνας επικεντρώνονται οι προσπάθειες κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς στη Ρόδο.

Αργά το απόγευμα δόθηκε εντολή για εκκένωση του χωριού Απόλλωνας κατόπιν εντολής της Πυροσβεστικής, όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος. Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα η εντολή ακυρώθηκε.

Νωρίς το μεσημέρι για προληπτικούς λόγους, εκκενώθηκαν τα χωριά Σάλακο, Ελεούσα και Διμυλιά καθώς και το ξενοδοχείο «Έλαφος» στον Προφήτη Ηλία.

Παράλληλα, με κατεπείγον αίτημά τους προς την γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, ζήτησαν να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, τρεις δημοτικές ενότητες του δήμου Ρόδου, για την αντιμετώπιση της εξαιρετικά κρίσιμης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί από την πυρκαγιά.

Το αίτημα αφορά τις δημοτικές ενότητες Καμείρου, Ατταβύρου και Λινδίων του δήμου Ρόδου.

Όπως αναφέρουν, έχει δημιουργηθεί εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση για την αντιμετώπιση της οποίας απαιτείται ειδικός συντονισμός και κινητοποίηση δυναμικού και μέσων επιπλέον του διατιθέμενου υπό κανονικές συνθήκες, και ως εκ τούτου, ζητείται οι τρεις δημοτικές ενότητες πρέπει να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.

Ισχυρές δυνάμεις στα μέτωπα

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Ρόδο επιχειρούν 103 πυροσβέστες με 28 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα που έφτασε από τη Σάμο. Μέχρι τη δύση του ηλίου επιχειρούσαν από αέρος 5 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, εκ των οποίων ένα ήταν Chinook του στρατού.

Στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί και σκαπτικά μηχανήματα που προσπαθούν να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες μέσα σε πυκνό δάσος, ενώ έχουν επιταχτεί μηχανήματα έργου και υδροφόρες, δίπλα στα μηχανήματα των ΟΤΑ.

Το απόγευμα είχαν διακοπεί για λίγη ώρα οι ρίψεις από τα πυροσβεστικά αεροσκάφη που είχαν διακοπεί προσωρινά λόγω του πυκνού καπνού που δυσχέραινε το έργο των πιλότων.

Την Πέμπτη αναμένεται να φτάσουν από την Κω δύο πυροσβεστικά οχήματα για να συνδράμουν στις δυνάμεις πυρόσβεσης της Ρόδου, καθώς και 5 οχήματα από την Αθήνα.

Μέτρα για τους πολίτεςΓια τους πολίτες που κλήθηκαν να εγκαταλείψουν προληπτικά τα χωριά τους ο δήμος γνωστοποίησε πως βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα ο κλιματιζόμενος χώρος του Κλειστού Γηπέδου Καλλιθέας, ενώ κλιματιζόμενη αίθουσα παραχωρεί και ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος των Μουσουλμάνων της Ρόδου.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, λόγω της εξέλιξης της δασικής πυρκαγιάς στην κεντρική Ρόδο, προέβη σε προληπτική απομάκρυνση επισκεπτών και εργαζομένων από τον αρχαιολογικό χώρο της Καμείρου.

Πηγή: protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here