Η 85χρονη Αιμιλία Καμβύση, που έγινε πασίγνωστη μέσα από την περίφημη φωτογραφία με τις γιαγιάδες

<p>που τάιζαν ένα παιδί πρόσφυγα στη Λέσβο, είναι ένα από τα πρόσωπα που μαζί με άλλους νησιώτες που βοήθησαν πρόσφυγες, είναι φαβορί σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο για το Νόμπελ Ειρήνης 2016. Το αποτέλσμα θα ανακοινωθεί το μεσημέρι της 7ης Οκτωβρίου στο Όσλο, σε μία περίοδο που οι αναταραχές στο νησί με ακραίες αντιδράσεις ενάντια τον προσφύγων είναι στο επίκεντρο.

Φέτος ο αριθμός των υποψηφίων έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ καθώς συνολικά 376 είναι οι υποψήφιοι με 228 άτομα και 148 οργανώσεις να έχουν προταθεί για τη μεγάλη τιμή. Ανάμεσά τους, εκτός από τους Έλληνες νησιώτες, μεταξύ των κορυφαίων υποψηφίων βρίσκονται οι διασώστες της Συρίας, ο Πάπας Φραγκίσκος, η Άνγεκλα Μέρκελ και οι Χουάν Μανουέλ Σάντος και «Τιμοσένκο».

Θα χρειαστεί να περάσει μισός αιώνα για να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα όλων όσων ήταν υποψήφιοι για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Η βρετανική εφημερίδα Guardianόμως παρουσίασε τις προβλέψεις της, υποστηρίζοντας ότι μεγαλύτερες πιθανότητες να νικήσουν έχουν όσοι έχουν διακριθεί για τον ανθρωπισμό τους στην κρίση με τους πρόσφυγες. «Στην πρώτη γραμμή του μεγαλύτερου κινήματος ανθρωπισμού στη σύγχρονη εποχή, οι κάτοικοι της Λέσβου -για να αναφέρουμε μόνο ένα από τα ελληνικά νησιά- άνοιξαν τα σπίτια και τις αγκαλιές τους για τους Σύρους πρόσφυγες, παρά την οικονομική δυσπραγία στη χώρα» γράφει ο Guardian, που εκτιμά ότι οι Έλληνες νησιώτες είναι φαβορί για το Νομπέλ Ειρήνης.

Συνολικά 236 ακαδημαϊκοί από όλο τον κόσμο είχαν καταθέσει την επιστολή στην Επιτροπή Ειρήνης Νόμπελ, προτείνοντας το «Δίκτυο Αλληλεγγύης Αιγαίου» για το βραβείο. Το «Δίκτυο Αλληλεγγύης Αιγαίου» είναι ένας γενικός όρος που περιλαμβάνει δεκαεπτά αποκλειστικά τοπικές ομάδες που έχουν δημιουργηθεί από απλούς εθελοντές και πολλούς σε μεγάλο βαθμό ανώνυμους πολίτες, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην κρίση με αλληλεγύη και αυτοθυσία. Συμβολικά έχουν προτείνει τρεις πολίτες, οι οποίοι έχουν συμβάλλει σε αυτήν την προσπάθεια για πολλά χρόνια και οι οποίοι αντιπροσωπεύουν τους πολλούς: ψαράδες -όπως ο Θανάσης Μαρμαρινός από τη Λέσβο-, οι οποίοι έχουν σώσει εκατοντάδες ζωές σε θαλάσσιες επιχειρήσεις διάσωσης· γυναίκες όπως η Αιμιλία (Μηλίτσα) Καμβύση, που περιθάλπουν τα παιδιά των προσφύγων, σαν να ήταν δικά τους· ξένους εθελοντές, όπως η Madelena Grossmann, οι οποίοι εργάζονται ακούραστα στα νησιά για πολλά χρόνια. Ανάμεσά τους και η ηθοποιός Σούζαν Σαράντον, που είχε επισκεφτεί το νησί για να δει από κοντά την κατάσταση εκεί.

vice.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here