Καλλιτεχνικό πρόγραμμα 11ης Νοεμβρίου 2017 στην ΕΔΗΚΑ, το Σάββατο 11/11/17 και ώρα 19.30.

Με την ευκαιρία εορτασμού των 105 χρόνων απελευθέρωσης της Καστοριάς, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού οργανώνει εκδήλωση με την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.  Η επιλογή της MOYSA έγινε και με αφορμή την έναρξη του Μουσικού Σχολείου Καστοριάς οι μαθητές του οποίου ευχόμαστε να έχουν επίσης την καλλιτεχνική εξέλιξη των ταλαντούχων νέων μουσικών της MOYSA.

Η MOYSA – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο του 2015, με ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Αποτελεί μία κοινότητα νέων μουσικών από τη Θεσσαλονίκη, τη Βόρεια Ελλάδα και άλλες περιοχές και σήμερα αριθμεί περισσότερα από 80 μέλη.

Σκοπός της MOYSA είναι η περαιτέρω εκπαίδευση των μελών της στην ορχηστρική τέχνη και σε άλλους συναφείς τομείς, η υποστήριξη της καλλιτεχνικής εξέλιξής τους μέσα από διεθνείς συνεργασίες καθώς και η ενδυνάμωση της κοινωνικής ευαισθησίας, μέσω της μουσικής.  Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015, Αρχιμουσικός της Ορχήστρας ήταν η διεθνής Ελληνίδα μαέστρος και πιανίστα, Ζωή Ζενιώδη. Από τον Ιανουάριο 2016, την τακτική προετοιμασία της MOYSA ανέλαβε ο Αρχιμουσικός, Θοδωρής Παπαδημητρίου.

Οι μουσικοί που στελεχώνουν την ορχήστρα, επιλέγονται μετά από ετήσια διεξαγωγή ακροάσεων. Όλα τα μέλη επανεξετάζονται κάθε χρόνο, μαζί με τις ακροάσεις νέων υποψηφίων μελών, προκειμένου να διατηρείται πάντα το υψηλότερο δυνατό καλλιτεχνικό επίπεδο και η εγρήγορση των μουσικών

Γιώργος – Εμμανουήλ Λαζαρίδης – Πιανίστας

Ο πιανίστας και συνθέτης Γιώργος – Εμμανουήλ Λαζαρίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη.  Σήμερα έχει μια λαμπρή καριέρα, με τις εκτελέσεις του να χαρακτηρίζονται ως “τόσο ξεχωριστές, που είναι υπεράνω σύγκρισης ακόμη και όταν σκεφτούμε σπουδαίες ηχογραφήσεις των Argerich, Horowitz, Brendel, Zimerman” (‘Gramophone Music Magazine’).

Σπούδασε πιάνο κοντά στους Δόμνα Ευνουχίδου, Yonty Solomon και Alfred Brendel και Σύνθεση με τους Χρήστο Σαμαρά, Edwin Roxburgh και Daryl Runswick, ως υπότροφος των Ιδρυμάτων Α. Ωνάση, Α.Γ. Λεβέντη, Hattori και της Βασιλομήτορος Ελισάβετ.

Στα 25 χρόνια παρουσίας του στη διεθνή μουσική σκηνή έχει δώσει εκατοντάδες συναυλίες σε όλο τον κόσμο, σε μεγάλα μουσικά κέντρα   και σε διεθνείς διοργανώσεις όπως σε μεγάλα μουσικά κέντρα και σε διεθνή φεστιβάλ. Έχει συμπράξει με όλες τις ελληνικές ορχήστρες και με κορυφαίες ορχήστρες του εξωτερικού  Διετέλεσε μέλος της Καλλιτεχνικής Διοίκησης του Διεθνούς Φεστιβάλ “Δημητρίων” και υπήρξε ιδρυτικό μέλος του “Kyklos Ensemble”, της Διεθνούς Μουσικής Κοινότητας “Μουσικό Χωριό” και της “Association des Artistes pour la Paix”. Από το 2010 είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, όπου, μεταξύ άλλων, πρωτοστάτησε στην ίδρυση νέων θεσμών όπως το Φεστιβάλ Παιδικών και Νεανικών Χορωδιών ΟΜΜΘ και, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η MOYSA – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του ΟΜΜΘ.

Παναγιώτης Ανδρέογλου –  Μπαγιάν

Ο Παναγιώτης Ανδρέογλου επικεντρώνεται στην εκτέλεση σύγχρονης μουσικής, έχοντας δώσει πολλές πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις έργων σόλο και μουσικής δωματίου στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Την άνοιξη του 2017 του απονεμήθηκε η υποτροφία Fulbright Artist .Εκτελέσεις του έχουν μεταδοθεί ζωντανά από την Κρατική Ραδιοφωνία της Δανίας και την Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση. Σπούδασε Ακορντεόν στην Royal Danish Academy of Music (MMus) και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (BMus), Μουσικολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (BMus) και στο University of Helsinki (υποτροφία Erasmus). Έχει λάβει Πτυχίο Ακορντεόν και Δίπλωμα Πιάνου από το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας. Έχει κερδίσει πολλούς εθνικούς διαγωνισμούς ακορντεόν και νέων μουσικών και έχει λάβει υποτροφίες κατά τη διάρκεια των σπουδών του από την Ελλάδα και τη Δανία.

Θοδωρής Παπαδημητρίου – Διεύθυνση Ορχήστρας

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι αριστούχος Απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος Master of Music με ειδίκευση στη Διεύθυνση από το University of Hull της Αγγλίας (τάξη Dr Lee Tsang). Είναι κάτοχος Διπλώματος Διεύθυνσης Ορχήστρας (Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, τάξη Βλαδίμηρου Συμεωνίδη), Διπλώματος Βιολοντσέλου (τάξη M. Λιάτσου), Πτυχίου Πιάνου (τάξη Αθανάσιου Μπιλιλή) και Πτυχίων Ανώτερων Θεωρητικών (Αρμονία, Αντίστιξη και Φούγκα).
Από τον Ιούνιο του 2015 είναι Βοηθός  και από τον Ιανουάριο του 2016 Αρχιμουσικός στη MOYSA, τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Παράλληλα διευθύνει τις Ορχήστρες του Νέου Ωδείου Θεσσαλονίκης. Έχει εργαστεί στην Τριτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση  Συνθέτει μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, καθώς επίσης και πρωτότυπα έργα και διασκευές για τα σύνολα τα οποία διευθύνει.
Διετέλεσε ενεργό μέλος της Χορωδίας Θεσσαλονίκης κατά τα έτη 1996-2000.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here