Με μια ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook η κ. Άννα Λάτσιου «εύχεται» με τον δικό της τρόπο για τα 5 χρόνια λειτουργίας του Ενυδρείου Καστοριάς «ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ».

Στο κείμενο -προσεκτικά γραμμένο και χωρίς προσωπικές αναφορές- η κ. Λάτσιου περιγράφει όσα έγιναν και κυρίως όσα δεν έγιναν όλα αυτά τα χρόνια.

Αναλυτικά η δημοσίευση της Άννας Λάτσιου:

«Ξεκινώ τις ευχές για αυτά τα ιδιότυπα σημερινά γενέθλια, λέγοντας πως δικοί μου άνθρωποι, με προέτρεψαν να μη γράψω… κι αν παρόλα αυτά επιμείνω, να είμαι πολύ προσεκτική γιατί υπάρχει νομικός σύμβουλος που παρακολουθεί, διαβάζει και αν κάτι δεν είναι της αρεσκείας… αλίμονό μας! Μόνο που το δικό μου προφίλ το παρακολουθούσαν διάφοροι και για πολύ καιρό…! Οπότε…σιγά μη κλάψω, σιγά μη φοβηθώ επειδή λέω αλήθειες…!
Ενυδρείο Καστοριάς! Βρίσκομαι μακριά του για όσους ξέρουν αλλά και όσους δεν ξέρουν, από το φθινόπωρο του 2016, όπου καταστάσεις και πρόσωπα με ανάγκασαν σε παραίτηση! 

Φωτογραφία της Anna Latsiou.

Παρόλα αυτά, έχω ακόμη νομίζω το δικαίωμα να μιλώ γι’ αυτό και να μου λείπει, κόντρα σε όσους δεν θέλουν να ακούν, αλλά παρόλα αυτά, μιλούν ακόμη…
5 χρόνια Ενυδρείο Καστοριάς. 7,5 χρόνια απόλυτης προσωπικής δημιουργίας για μένα! Όχι δε μπερδεύομαι στα μαθηματικά… Βάζω μέσα και τα 2,5 χρόνια εθελοντικής προσφοράς μου στην προσπάθεια αυτή… Για το ξεκίνημα ενός ονείρου!
7 χρόνια λοιπόν συνεχούς δημιουργίας και οράματος για να αναδειχθεί σε κέντρο διατήρησης και έκθεσης ενδημικών ψαριών του γλυκού νερού από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο. Να μην μείνει ένας ξερός τουριστικός χώρος όπως πολλοί του είδους του. Όλα αυτά, με την ηθική, τεχνική και υλική υποστήριξη της Ζωολογικής Εταιρίας του Λονδίνου και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων ερευνών. Φορείς που ήρθαν στην Καστοριά επανειλημμένα και δεσμεύτηκαν με όρους καθαρούς και επιστημονικούς με τον Δήμο Καστοριάς, μέσω μνημονίου συνεργασίας, με σκοπό την ανταλλαγή γνώσης, τεχνογνωσίας και παροχής πραγματικού «κόπου» και με στόχο την καλυτέρευση και ανανέωση των χώρων του ενυδρείου σύμφωνα με όλα όσα επιτάσσουν οι σύγχρονες τάσεις στον επιστημονικό τομέα της ενυδρειολογίας. Για να έχει η Καστοριά ένα σύγχρονο ενυδρείο αντάξιο της και να κινείται όλο και σε πιο ψηλά επίπεδα… Η Συνεργασία δυστυχώς δεν υπάρχει πλέον…έληξε άδοξα επειδή κάποιοι δεν καταλάβαιναν ή δεν ήθελαν να καταλάβουν τη σημασία της…

Φωτογραφία της Anna Latsiou.Η Άγνοια και ο εγωισμός ανθρώπων και καταστάσεων έκαναν και πάλι στην πόλη το θαύμα τους. Κι εκεί που υπήρχε ελπίδα, εκεί που είχαμε αρχίσει να υπολογιζόμαστε στα «καλά» ενυδρεία στο είδος , δώσαμε μια ως «ωραίοι Καστοριανοί» και διαλύσαμε προσπάθειες, λασπώσαμε και συνεχίζουμε να λασπώνουμε με εντατικούς ρυθμούς και λόγια(προσφιλής συνήθεια κάποιων) υπολήψεις ανθρώπων με το χειρότερο τρόπο και έτσι, γιορτάζουμε σήμερα τα 5 χρόνια του ενυδρείου Καστοριάς. Άραγε να το θυμήθηκε κανείς άλλος σήμερα??? Δεν είδα κάτι…!
Τα 5 χρόνια του ενυδρείου των μετακινήσεων για τον εμπλουτισμό της συλλογής του. Άραγε πόσοι να έγιναν φέτος; Να ήρθαν καινούρια ψάρια;
Του ενυδρείου των 50 διαφορετικών ειδών ψαριών. Πόσα να υπάρχουν τώρα;
Του ενυδρείου της διοργάνωσης πάνω από 15 εκδηλώσεων. Πόσες να έγιναν μέσα στους τελευταίους 8 μήνες;

Φωτογραφία της Anna Latsiou.Του ενυδρείου της έρευνας, της καινοτομίας και της συνεργασίας! Γιατί μόνον με την συνεργασία πηγαίνουμε μπροστά! Τι είδους έρευνες να γίνονται τώρα στο ενυδρείο και με την συνεργασία και την καινοτομία ποιών επίσημων φορέων;
Του ενυδρείου των υπευθύνων που έδιναν ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ και σεβασμό στους γνώστες…
Του ενυδρείου με τους άλλοτε πολυάριθμους επισκέπτες που έβλεπαν όλες τις δεξαμενές γεμάτες!
Του ενυδρείου της απλής διεκπεραίωσης για κάποιους λίγους…
Του ενυδρείου της δημιουργίας και του οράματος ευτυχώς για κάποιους άλλους!

Θα ήθελα κάποια στιγμή, να πω πολλά!Πράγματα που δε λέγονται με μια προσωπική ανάρτηση στο facebook. Για όσα όμορφα και δημιουργικά έγιναν κι όσα δεν πρόλαβαν να γίνουν κι έμειναν όνειρο στα μυαλά κάποιων που είχαν πραγματικό όραμα και μεράκι για τον συγκεκριμένο χώρο. Σε αυτών τα μυαλά που η γνώση και η τεχνογνωσία υπάρχει ακόμη και αναρωτιούνται… «λες να μπορέσουμε ποτέ ξανά»;

Χρόνια Πολλά και εις το επανιδείν λοιπόν!

Σημείωση 1: Το κείμενο αυτό, δημοσιεύεται από εμένα ΜΟΝΟΝ στoν προσωπικό λογαριασμό μου στο Facebook και δεν έχω καμία ευθύνη για παραπάνω δημοσιεύσεις του. Έτσι για να μη λέτε ότι τα δίνω στους δημοσιογράφους! Φίλους τους έχω και τους είχα πάντα, αλλά δεν τους υπέδειξα ποτέ πώς να είναι ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ.

Σημείωση 2: Οι φωτό ανήκουν στο προσωπικό μου αρχείο και περιγράφουν επιλεκτικά στιγμιότυπα απο την αρχή της πορείας του ενυδρείου μέχρι σχετικά, πρόσφατα».

Φωτογραφία της Anna Latsiou.

Φωτογραφία της Anna Latsiou.

Φωτογραφία της Anna Latsiou.

Σημείωση sentra.com.gr: Οι φωτό που συνοδεύουν το δημοσίευμα ανήκουν στο προσωπικό αρχείο της κ. Άννας Λάτσιου 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here