Η Δυτική Μακεδονία, απολαυστική παρουσία στο φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις» στην Τεχνόπολη

Τιμώμενη περιοχή φέτος, η Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας, πανέμορφη περιοχή με πληθωρικό και εντυπωσιακό φυσικό σκηνικό και μοναδικές γεύσεις

 Mετράμε μέρες για το φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις» όπου εκτίθενται τα πιο καινοτόμα και ποιοτικά delicatessen μικρών παραγωγών ολόκληρης της χώρας (Τεχνόπολη, 5 –7 Μαΐου). Τιμώμενη περιοχή εφέτος, η Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας, που εκτός από μια πανέμορφη περιοχή με πληθωρικό και εντυπωσιακό φυσικό σκηνικό, είναι πλούσια εύγευστα τοπικά προϊόντα. Το φεστιβάλ φρόντισε για εσάς και σας περιμένει για να πάρετε μια πρώτη γεύση της περιοχής.

Τα μοναδικά προϊόντα της περιοχής

Τα ιδιαίτερα κλιματολογικά χαρακτηριστικά και το έδαφος της Δ. Μακεδονίας, έχουν δημιουργήσει τις συνθήκες για την ανάπτυξη μιας ολόκληρης σειράς μοναδικών τοπικών προϊόντων, όπως οι πιπεριές Φλωρίνης, τα μανιτάρια Γρεβενών, τα εξαιρετικά φασόλια (απλά, φασόλια γίγαντες απλά και έγχρωμα και τα φασόλια ελέφαντες), ο κρόκος Κοζάνης, τα μήλα, τα τυριά Φλωρίνης και Κοζάνης, τα αλλαντικά, τα αρωματικά βότανα, το μέλι. Στο πεδίο του οίνου και των αποσταγμάτων, είναι πασίγνωστη η οινοποιητική ζώνη Αμυνταίου, με κυρίαρχο το ξινόμαυρο. Τα κρασιά, όμως, δεν περιορίζονται μόνο στην οινοποιητική ζώνη του Αμυνταίου, αλλά απλώνονται απ’ άκρη σ’ άκρη σε ολόκληρη τη Δ. Μακεδονία, μέχρι την Κοζάνη, τη Σιάτιστα και την Καστοριά.

Εκτός από τα πρωτογενή ποιοτικά προϊόντα, η Δ. Μακεδονία έχει να επιδείξει και δημιουργικούς, ταλαντούχους σεφ, που αξιοποιούν τις χαρακτηριστικές πρώτες ύλης της περιοχής τους και στήνουν εστιατόρια –προορισμούς, γνωστά σε όλη την Ελλάδα, όπως ο «Ναουμίδης» στον Άγιο Παντελεήμονα, ο «Κοντοσώρος» στο Ξινό νερό και ο «Θωμάς» στο Σκλήθρο, όλοι τιμημένοι με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας από το Αθηνόραμα.
Ας γνωρίσουμε, όμως, πιο καλά τους παραγωγούς από τη Δυτική Μακεδονία που θα δείτε φέτος στο φεστιβάλ της Τεχνόπολης στο Γκάζι, όπου θα δοκιμάσετε τα σούπερ προϊόντα τους και τις φοβερές τους σπεσιαλιτέ:

ΝAOYMIΔΗΣ –ΟΛΑ ΠΙΠΕΡΙΑ

Στο χωριό Άγιος Παντελεήμονας στη Φλώρινα, η οικογένεια Ναουμίδη καλλιεργεί βιολογικά τη γνήσια πιπεριά Φλωρίνης µε σπόρους από δικά τους σπορεία και την μεταποιεί δημιουργώντας προϊόντα όπως η μουστοπιπεριά, δηλαδή πιπεριά τουρσί γεµιστή µε λαχανικά, πρωτότυπες αλοιφές (ακόμα και με ψάρια της λίμνης,), πιπερόμελο και λιαστό πιπερόκαµα.

ΚΤΗΜΑ ΧΡΟΝΗ-ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Ο Δημήτρης Χρόνης, στο ορεινό χωριό Άνω Κλεινές Φλώρινας, έχει δημιουργήσει τη μοναδική εγκεκριμένη και πιστοποιημένη επιχείρηση βιολογικών μελισσοκομικών προϊόντων στη Δ. Μακεδονία. Εκτός από το μέλι και τα προϊόντα του, παράγει και το πολύ τονωτικό «Ελιξίριο», μια δική του συνταγή με βασιλικό πολτό, γύρη και μέλι.

Α.Σ.Φ.Ε.Δ. ΠΡΕΣΠΩΝ “ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ”

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φασολοπαραγωγών Εθνικού Δρυμού Πρεσπών «ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ» στοχεύει στη σωστή καλλιέργεια των διάσημων φασολιών των Πρεσπών, στη διασφάλιση της ποιότητας του προϊόντος και την προστασία του περιβάλλοντος ενώ διαθέτει ιδιόκτητο σύγχρονο εργαστήριο τυποποίησης και έχει κατοχυρώσει την ονοµασία «φασόλι Πρεσπών» ως Ονοµασία Προστατευόµενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΓΗΙΝΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ

Η εταιρία του Φώτη Παρασκευαΐδη στα Γρεβενά παράγει 120 διαφορετικά προϊόντα, που περιλαμβάνουν αλμυρά και γλυκά εδέσματα με μανιτάρια και τρούφα (από ριζότο και σούπα μέχρι λικέρ μανιτάρι) και 30 είδη ζυμαρικών φτιαγμένα με μανιτάρια, ενώ διαθέτει το ειδικό τεράστιο τηγάνι για να φτιάχνει θεαματικά τα ζυμαρικά του και τα ριζότι του

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΜΠΕΛΙΑ

Η ιστορία της οικογένειας Μπελίδη στο οινεμπόριο άρχισε το 1923, όταν ο προπάππος της οικογένειας έφερε μαζί του από το Νιχώρι ορισμένα κλήματα της ποικιλίας Βουλγάρικο από το οποίο παράγεται τώρα και το ροζέ κρασί τους. Στο σύγχρονο οινοποιείο-αποστακτήριό τους παράγουν οίνο από σταφύλια βιολογικής γεωργίας, με το brand «Belias Wines».

“ΜΑΤΥΛΛΗ” -ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η οικογενειακή επιχείρηση στην Κοζάνη, ιδρύθηκε από τον Ιωάννη Ν. Σκουτέλα και δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορεία αλλαντικών κλασικών και μοντέρνων (λουκάνικα σε διάφορες γεύσεις, μπριζόλα καπνιστή, γερμανικό leberkase, ζαμπόν μπούτι βραστό, γαλοπούλα καπνιστή, guanciale, κλπ) ενώ διαθέτει και φρέσκα κρεατικά στο κρεοπωλείο που βρίσκεται στον ίδιο χώρο με τη βιομηχανία.

Γεύσεις Δ. Μακεδονίας στο φεστιβάλ

Εκτός, όμως, από τα ποιοτικά πρωτογενή προϊόντα, η Δυτική Μακεδονία μας συστήνεται και με έναν άλλο, διαφορετικό τρόπο.
Ο σεφ Άγγελος Ναουμίδης (Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2017) δημιουργεί μια ελληνική κουζίνα με τοπικές πρώτες ύλες και κυρίως με ολόφρεσκα ψαρικά της λίμνης. Το μαγειρικό του ύφος, καθορίζεται από τη χρησιμοποίηση των παλιών τεχνικών του τόπου, όπως το κάπνισμα και η ξήρανση των ψαριών που ήταν απαραίτητες για τη συντήρησή τους. Στο φεστιβάλ, θα ετοιμάσει δυο signature πιάτα που έχουν κατακτήσει τους επισκέπτες του εστιατορίου του:
-Κρύα καραβισόσουπα από λιμνίσιες καραβίδες της Βεγορίτιδας μαζί με πιπερόμελο συν αφυδατωμένη πατάτα σε πούδρα για το δέσιμο και σερβίρεται με ελαφριά κρούστα ζάχαρης σαν κρεμ μπριλέ με λίγο κόκκινο πιπέρι
-Ήπια καπνισμένη πέστροφα σε αρωματικά ξύλα (γκορτσιά, και βατομουριά) και ψημένη, που σερβίρεται χωρίς την πέτσα μαζί με άγρια αρωματικά βότανα της περιοχής.
Όταν όμως μιλάμε για γεύση και για ποιοτικά προϊόντα είναι γεγονός ότι ακόμα και η καλύτερη περιγραφή δεν είναι αρκετή. Για αυτό, αξίζει τον κόπο να κάνετε μια ανοιξιάτικη βόλτα στο Γκάζι 5-7 Μαΐου, αφού εκτός από τον εμβληματικό χώρο θα απολαύσετε γεύσεις Δ. Μακεδονίας και όχι μόνο. Και μην ξεχνάτε και το «κερασάκι στην τούρτα»: μουσικές, θεατρικές και άλλες εκδηλώσεις, που θα κάνουν τη βόλτα σας αξέχαστη.

Πηγή:http://www.athinorama.gr/

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ