Με ιδιαίτερη συγκίνηση πραγματοποιήθηκαν φέτος οι εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Εβραϊκής Κοινότητας Καστοριάς που αφανίστηκε από τη ναζιστική θηριωδία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν συμβολική  πορεία Μνήμης από την πλατεία Ομόνοιας προς το Μνημείο του Ολοκαυτώματος της Εβραϊκής Κοινότητας, όπου τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση από τον Σοφολογιότατο Ραβίνο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Ααρών Ισραέλ, και τον συμπολίτη μας, Ισαάκ Κοέν.

Στη Μνήμη των 1.000 Εβραίων που έζησαν και άκμασαν στην Καστοριά έως την 24η Μαρτίου 1944, οπότε συνελήφθησαν από τις ναζιστικές δυνάμεις για να μεταφερθούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Πολωνία, κατέθεσαν στεφάνι:

Οι Βουλευτές Καστοριάς, Ζήσης Τζηκαλάγιας και Ολυμπία Τελιγιωρίδου

Ο Δήμαρχος Καστοριάς, Γιάννης Κορεντσίδης

Ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης  Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, Σεραφείμ Λιάπης

Η Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, Δέσποινα Κοζατσάνη

Ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, Δαυίδ Σαλτιέλ

Η Γενική Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Σίβυλλα Μπέντικ

Ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινοτικής Συνέλευσης της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Σολομών Παρέντε

Ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας, Ηλίας Καμπελής

Ο Εκπρόσωπος της μη κερδοσκοπικής Εταιρίας Έρευνας, Ανάδειξης και Προβολής της Εβραϊκής Κληρονομιάς της Καστοριάς Κλιφ Ρουσσό

Ο Εκπρόσωπος της τελευταίας εναπομείνασας Εβραϊκής Οικογένειας της Καστοριάς κ. Ιάκωβος Ελιάου,

ενώ στεφάνι κατατέθηκε και εκ μέρους της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα.

Αμέσως μετά, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς, πραγματοποιήθηκαν σύντομες ομιλίες από τον Δήμαρχο Καστοριάς, τον Προέδρο του ΚΙΣ και εκπροσώπους των Εβραϊκών Κοινοτήτων.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η προβολή της ταινίας μικρού μήκους με τίτλο «Χύσε ένα δάκρυ για εμάς», με αναφορά στα γεγονότα της 24ης Μαρτίου 1944, τα γυρίσματα της οποίας έγιναν το 2020, χωρίς όμως να καταστεί δυνατόν να προβληθεί δημόσια τότε λόγω της πανδημίας. Ο Δήμος Καστοριάς ευχαριστεί θερμά τον εκπαιδευτικό, Στέλιο Φόρλιακα για την παραγωγή της ταινίας, τον Σύλλογο «Σπασμένο Ρόδι», καθώς και όλους τους εθελοντές που συμμετείχαν στην ταινία.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους: ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης, π. Φώτιος, οι πρώην Δήμαρχοι Καστοριάς, Δημήτρης Παπουλίδης και Ανέστης Αγγελής η Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Καστοριάς, Χαρούλα Κουράκλη, η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου, και πολλοί συμπολίτες μας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here