Καψώνι της Μόσχας με πρόσχημα συντήρηση τουρμπίνας – Για πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου «αργά ή γρήγορα» μιλά η Ούρσουλα

Η Gazprom αποφάσισε να μειώσει και άλλο τη ροή του φυσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream 1, ο οποίος τροφοδοτεί τη Γερμανία.

Από την Τετάρτη, η ροή περιορίζεται σε 33 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα ή 20% της δυνατότητας, λόγω της επισκευής που χρειάζεται μία από τις τουρμπίνες του αγωγού.

Το Reuters σημειώνει ότι και η ρωσική εταιρεία επιβεβαίωσε την περικοπή της ροής.

Λόγω της τακτικής συντήρησης, ο αγωγός ήταν για μερικές ημέρες, μέσα στον Ιούλιο, εκτός λειτουργίας. Από τις 21 Ιουλίου η ροή επανήλθε, αλλά μόνο στο 40% της δυνατότητας. Η νέα απόφαση περικόπτει στο μισό τη ροή.

Ο αγωγός δεν λειτουργεί πλήρως από τα μέσα Ιουνίου, με απόφαση της ρωσικής Gazprom, η οποία επικαλείται την έλλειψη μιας τουρμπίνας που στάλθηκε για συντήρηση στον Καναδά.

Για το Βερολίνο, πρόκειται για μια «πολιτική» απόφαση και ένα «πρόσχημα» για να επηρεάσει τους Δυτικούς στο πλαίσιο της σύγκρουσης με την Ουκρανία. Έπειτα από έντονες διπλωματικές προσπάθειες, η γερμανική κυβέρνηση κατέφερε εξάλλου να εξασφαλίσει από την Οτάβα ότι θα επιτρέψει την εξαγωγή της εν λόγω τουρμπίνας προς τη Ρωσία.

Ούρσουλα: Να προετοιμαστούμε για πλήρη διακοπή ρωσικού φυσικού αερίου, αργά ή γρήγορα

H Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για την πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου, «αργά ή γρήγορα», προειδοποίησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξή της στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA).

«Προς το παρόν, η Ρωσία προμηθεύει μόνο εν μέρει φυσικό αέριο ή καθόλου, 12 κράτη μέλη της ΕΕ», δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν. «Ως εκ τούτου, η Ευρώπη πρέπει να είναι προετοιμασμένη για το χειρότερο σενάριο: μια πλήρη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου, αργά ή γρήγορα», πρόσθεσε.

Η πρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε τις χώρες που εξαρτώνται ελάχιστα από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου να συμμετάσχουν επίσης στις προσπάθειες εξοικονόμησης ενέργειας. «Ακόμη και τα κράτη μέλη], που δεν λαμβάνουν σχεδόν καθόλου φυσικό αέριο από τη Ρωσία, δεν μπορούν να αποφύγουν τις συνέπειες μιας πιθανής διακοπής του εφοδιασμού στην εγχώρια αγορά μας», δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν. Οι οικονομίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε, είναι στενά αλληλένδετες, η κρίση του φυσικού αερίου θα επηρεάσει όλες τις χώρες μέλη με τη μία ή την άλλη μορφή.

«Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό όλα τα κράτη μέλη να μειώσουν την κατανάλωσή τους, ώστε όλοι να εξοικονομούν περισσότερο αέριο και να το μοιράζονται με εκείνα τα μέλη που έχουν υποφέρει περισσότερο», τόνισε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι «η ενεργειακή αλληλεγγύη είναι βασική αρχή των ευρωπαϊκών συνθηκών».

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης σε ειδική συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ την Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Η Φον ντερ Λάιεν εξέφρασε τη βεβαιότητά ότι οι προτάσεις της Κομισιόν θα λάβουν ευρεία έγκριση. «Είμαι σίγουρη ότι οι υπουργοί Ενέργειας έχουν επίγνωση της ευθύνης τους», είπε. «Πρόκειται για τη δημιουργία ενός συστήματος ασφαλείας για όλους ώστε να μπορούν τα κράτη μέλη να επιβιώσουν με ασφάλεια τους επόμενους δύο χειμώνες», σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως τις 31 Μαρτίου 2023, αλλά συναντά την άρνηση αρκετών χωρών, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα.

Πηγή: protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here