Σε τραγικό αδιέξοδο έχουν περιέλθει οι παραδοσιακοί μικροπαραγωγοί φασολιών της Π.Ε. Καστοριάς, βλέποντας την παραγωγή τους να μένει απούλητη και τις οικογένειές τους να μην μπορούν να επιβιώσουν.

Η παραγωγή φασολιών είναι πολύ σημαντική για την περιοχή, μιας και είναι δεδομένες οι πολιτικές συρρίκνωσης της κύριας πηγής εισοδήματος για την περιοχή τα προηγούμενα χρόνια, που ήταν η επεξεργασία της γούνας. Απασχολεί σήμερα στην περιοχή πάνω από 600 οικογένειες, και ανάμεσά τους αρκετούς νέους αγρότες.

Οι αθρόες εισαγωγές από γειτονικές χώρες και οι ανεξέλεγκτες από το κράτος παράνομες ελληνοποιήσεις, δυσκολεύουν τη διάθεση της ντόπιας παραγωγής. Ούτε οι βαρύγδουπες διακηρύξεις για φασόλια με ονομασία προέλευσης – “Φασόλια Καστοριάς”, έχουν καταφέρει τη διάθεση του ντόπιου προϊόντος.

Σύμφωνα με στοιχεία του Αγροτικού Συλλόγου Φασολοπαραγωγών Άργους Ορεστικού, εκτιμάται ότι υπάρχουν πάνω από 95 τόνοι αδιάθετης φασολοπαραγωγής του 2017 και πάνω από 250 τόνοι στη γειτονική περιοχή των Πρεσπών στην Π.Ε.Φλώρινας. Και έρχεται να προστεθεί η παραγωγή του 2018.

Την ίδια στιγμή με ευθύνη της κυβέρνησης δεν έχουν ακόμη πληρωθεί από τον ΕΛΓΑ για το 90% των ζημιών από τις βροχοπτώσεις του 2016. Οι φασολοπαραγωγοί της Καστοριάς, όπως και συνολικά οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι της χώρας, βρίσκονται αντιμέτωποι με την πολιτική της ΚΑΠ (Κοινής Αγροτικής Πολιτικής) της ΕΕ, που πιστά εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και καταφέρνει συντριπτικά χτυπήματα κατά των φτωχών αγροτών, ενισχύοντας τη συγκέντρωση της παραγωγής σε λιγότερα χέρια, με μια σειρά μέτρα σε βάρος τους (φορολoγικό, ασφαλιστικό, χαράτσια σε χωράφια και νερό, ανεξέλεγκτες τιμές εφοδίων και αυξημένο κόστος παραγωγής, εξευτελιστικές τιμές παραγωγού για όλα τα προϊόντα τους, “κόκκινα δάνεια”, κλπ.).

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:

  • Να σταματήσουν άμεσα οι παράνομες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις ανταγωνιστικών με την ντόπια παραγωγή αγροτικών προϊόντων και πιο συγκεκριμένα των “Φασολιών Καστοριάς”.
  • Να απορροφηθεί η παραγωγή φασολιών στην Π.Ε. Καστοριάς;
  • Να καταβληθούν από τον ΕΛΓΑ οι αποζημιώσεις των φασολοπαραγωγών της Καστοριάς για τις ζημιές στην παραγωγή τους το 2016;

Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής

Γιάννης Δελής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here