Καταγράφονται εξάρσεις σε Ιωάννινα, Βόλο, Λάρισα, αλλά και σε Κέρκυρα, Λέσβο, Ρόδο, Σάμο, Κάλυμνο

Σε υψηλό επίπεδο, παρότι υποχωρεί εβδομάδα με την εβδομάδα, κινείται το επιδημικό κύμα στη χώρα μας. Ο κορωνοιός πολιορκεί με επιμονή την Αττική – όπως έδειξαν και οι εβδομαδιαίες μετρήσεις των λυμάτων χθες, εκτός από τους δείκτες των ημερήσιων νέων κρουσμάτων και των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία. Παράλληλα, τοπικές εξάρσεις καταγράφονται στην ηπειρωτική χώρα – Ιωάννινα, Βόλος, Λάρισα- αλλά και στη νησιωτική – Κέρκυρα, Λέσβος, Ρόδος, Σάμος, Κάλυμνος.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε χθες 2.433 νέα κρούσματα κορωνοιού σε σύνολο 70.102 διαγνωστικών ελέγχων, με τη θετικότητα να διαμορφώνεται στο 3,47%. Την αντίστοιχη ημέρα της περασμένης εβδομάδας τα κρούσματα ήταν 2.812 σε σύνολο 70.517 τεστ. Από την Τρίτη 18 Μαΐου ως και χθες οι διασωληνωμένοι είχαν υποχωρήσει στους 556 από τους 639 και οι νεκροί είχαν αυξηθεί από 1.153 στους 1.481. Από τα χθεσινά 2.433 κρούσματα, τα 1.151 κρούσματα ήταν στην Αττική και τα 225 στη Θεσσαλονίκη.

Εκτίναξη καταγράφηκε το περασμένο 24ωρο στις εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη COvid-19, έπειτα από ένα τριήμερο με μειωμένη ροή νέων ασθενών προς τα νοσοκομεία – καταγράφονταν περίπου 220 εισαγωγές την ημέρα. Εχθές καταγράφηκαν 277 ασθενείς με σοβαρή νόσο που χρειάστηκαν νοσηλεία, με το 57% αυτών στο λεκανοπέδιο.

Συνολικά στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 3.074 ασθενείς, με τους 2.171 σε απλές κλίνες και τους 876 σε Μονάδες. Περισσότεροι από τους μισούς νοσηλευόμενους βρίσκονται στην Αττική, ενώ συνεχή μείωση στους νοσηλευόμενους αλλά και στις νέες εισαγωγές καταγράφεται στη Θεσσαλονίκη. Μέχρι τώρα σταθερή ήταν η υποχώρηση στο κύμα των ασθενών και στα νοσοκομεία της λοιπής ηπειρωτικής χώρας, πλέον όμως θεωρείται βέβαιον ότι αυτό θα αλλάξει μετά τις τοπικές εξάρσεις σε Ιωάννινα, Βόλο, Λάρισα. Όπως έχει φανεί και στο πρόσφατο παρελθόν, οι αναζωπυρώσεις και τα αυξημένα κρούσματα στην κοινότητα αποτυπώνονται και στις νοσηλείες έπειτα από 10-14 ημέρες.

Σε σταθερή άνοδο οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοιού

Με το 31% του πληθυσμού να έχει ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, η οικοδόμηση του τείχους ανοσίας ενισχύεται μέρα με την ημέρα. Ο χθεσινός απολογισμός της επιχείρησης “Ελευθερία” ήταν 95.164 εμβολιασμοί. Συνολικά 5.107.830 πολίτες έχουν πλήρη ή μερική ανοσία.

Την ίδια στγμή, ο κυβερνητικός σχεδιασμός δίνει από σήμερα ακόμα περισσότερη ώθηση στην “Ελευθερία” παρακινώντας πλέον ακόμα περισσότερους νέους πολίτες να εμβολιαστούν. Δυνατότητα εμβολιασμού με όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια αποκτούν από σήμερα οι πολίτες ηλικίας 35-39 ετών. Μέχρι στιγμής, η εν λόγω ηλικιακή ομάδα είχε στη διάθεσή της μόνο το εμβόλιο της AstraZeneca – που ισχύει ακόμα για τα άτομα ηλικίας 30-34 ετών.

Αντίθετα, όλες οι εμβολιαστικές γραμμές (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson) έχουν ανοίξει για τους πολίτες της ηλικιακής ομάδας 40-44 χρόνων από την περασμένη Παρασκευή, ενώ όπως όλα δείχνουν μέσα στις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει και η ηλικιακή ομάδα των ατόμων 30-34 χρόνων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here