Η εμβολιαστική κάλυψη συγκρατεί τις νοσηλείες και την πίεση στο ΕΣΥ – Πώς θα συνεχιστεί η πορεία επιστροφής προς την κανονικότητα και τι μέτρα συζητούν τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων – Διαθέσιμο και το αντι-ιικό χάπι της Pfizer από την άλλη εβδομάδα – Προβληματισμός για τη χορήγηση της 4ης δόσης

Μία ακόμη αναζωπύρωση της επιδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις αρμόδιες επιστημονικές και υγειονομικές αρχές να έχουν βάσιμες ενδείξεις για τη σύντομη και καλή έκβασή της. Κι αυτό διότι η διασπορά του ιού είναι αυξημένη, κάτι που όμως δεν αποτυπώνεται σε περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία προς το παρόν.

Η «Omicron 2», η υποπαραλλαγή BA.2 της μετάλλαξης «Omicron», έχει εκτοπίσει ως πιο μολυσματική την «Omicron 1», που κυριάρχησε από τα Χριστούγεννα και μετά, και εξαπλώνεται με ταχύτητα προκαλώντας δεκάδες χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Το τείχος ανοσίας -έχει εμβολιαστεί το 83% του ενήλικου πληθυσμού- συγκρατεί τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τα εμβόλια, mRNA και πρωτεϊνικά, αποτελούν το κύριο μέσο θωράκισης του πληθυσμού.

Βασική γραμμή άμυνας χτίζουν και τα αντιιικά χάπια της Merck (MSD στην Ελλάδα), που είναι διαθέσιμα από το τέλος Ιανουαρίου. Το επόμενο 10ήμερο θα παραληφθεί και η πρώτη παρτίδα των αντιιικών χαπιών της Pfizer για χορήγηση κατ’ οίκον μετά τη διάγνωση του κορωνοϊού, κατά την ίδια διαδικασία που χορηγούνται και τα χάπια της άλλης αμερικάνικης εταιρείας.

Με τις ανατροπές να χαρακτηρίζουν τη μάχη της επιστήμης με τον κορωνοϊό κατά την τελευταία διετία και τις μεταλλάξεις να μειώνουν την αποτελεσματικότητα των θεραπειών που αναπτύσσονται, τα τελευταία εργαστηριακά δεδομένα από ομάδες επιστημόνων στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία για τα φαρμακευτικά όπλα που νικούν την υποπαραλλαγή «Omicron 2», που κυριαρχεί, είναι κάτι περισσότερο από θετικά. Οι ειδικοί ανακοίνωσαν ότι τρεις αντι-ιικές θεραπείες -η ρεμδεσιβίρη (ενδοφλέβια), το molnupiravir (χάπι Merck) και το Pavloxid (χάπι Pfizer)- παραμένουν αποτελεσματικές τόσο έναντι της «Omicron» 1 και 2, όσο και κατά των προηγούμενων παραλλαγών του κορωνοϊού. Η ρεμδεσιβίρη είναι νοσοκομειακό φάρμακο, ενώ τα αντιικά χάπια λαμβάνονται ως θεραπεία κατ’ οίκον, γεγονός που έχει αλλάξει άρδην την αντιμετώπιση της λοίμωξης COVID και έχει συμβάλει στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ: protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here