Δραματικές είναι οι αλλαγές στη νυχτερινή ζωή της Κοζάνης, αλλά και των υπόλοιπων Δήμων και χωριών της υπόλοιπης Περιφερειακής Ενότητας, μετά την ξαφνική απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας να εφαρμόσει αυστηρά όλα όσα προβλέπει εδώ και πολλά χρόνια η κείμενη νομοθεσία σχετικά με τα ωράρια μουσικής σε εστιατόρια, καφέ, μπαρ, club και κέντρα διασκέδασης.

Η σχετική εντολή δόθηκε από τον αστυνομικό διευθυντή Κοζάνης Σπύρο Διόγκαρη από την περασμένη Τρίτη, όταν και αστυνομικοί, συνοδεία περιπολικού, ενημέρωσαν τους ιδιοκτήτες μαγαζιών στο κέντρο της Κοζάνης πως η μουσική θα πρέπει να κλείσει στη 1 το πρωί παντού, κάτι που επαναλήφθηκε και την Τετάρτη, με τις αστυνομικές αρχές, σε πρώτη φάση, να είναι ελαστικές ως προς την άμεση εφαρμογή.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, τα καταστήματα μπορούν να παραμένουν ανοιχτά “Τις ημέρες Κυριακή έως και Πέμπτη μέχρι την 04.30 ώρα της επόμενης ημέρας για την περίοδο από 1 Οκτωβρίου έως 31 Μαΐου και μέχρι την 05.00 ώρα της επόμενης ημέρας για την περίοδο από 1 Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου. Δεν επιτρέπεται η επαναλειτουργία αυτών πριν από την 06.00 ώρα.”.

Ωστόσο “Η άδεια μουσικής χορηγείται μέχρι την 22.00 ώρα τη χειμερινή περίοδο και την 23.00 ώρα τη θερινή και μπορεί να παραταθεί ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων, ανάλογα με το είδος των μουσικών οργάνων και τη θέση του κέντρου σε σχέση με τους γύρω κατοικημένους χώρους, για τα κέντρα που λειτουργούν σε κλειστό χώρο μέχρι την 03.00 ώρα και για τα κέντρα που λειτουργούν σε ανοικτό χώρο μέχρι την 02.00 ώρα, με την προϋπόθεση ότι δεν διαταράσσεται η ησυχία των περιοίκων”.

Η σχετική παράταση της χρήσης μουσικής καθορίζεται από τον κάθε Δήμο, με το Δήμο Κοζάνης να έχει λάβει απόφαση (η τελευταία το 2017, επί θητείας Λευτέρη Ιωαννίδη) να επιτρέπεται Δευτέρα-Πέμπτη μέχρι τη 1 το πρωί και Παρασκευή εώς και Κυριακή μέχρι τις 2 το πρωί και αυτό ακριβώς ανέφερε και στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων η Αστυνομία και το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Από τη συγκεκριμένη διάταξη εξαιρούνται τα καταστήματα που διαθέτουν άδεια κέντρου διασκέδασης, για τα οποία το ωράριο είναι ελεύθερο και για τη χρήση μουσικής, μέχρι το κλείσιμο τους. Στην πόλη της Κοζάνης ανάλογη, νόμιμη άδεια, διαθέτουν μόνο δυο ή τρία (για το ένα οι απόψεις διίστανται) μαγαζιά.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, πρόκειται απλά για εφαρμογή του νόμου, ως έχει, κάτι που δε συμβαίνει, όπως τονίζουν, μόνο στην Κοζάνη, αλλά, εδώ και καιρό, στην Κέρκυρα, στη Γλυφάδα, σε περιοχές της Καλλιθέας Χαλκιδικής και σε άλλες περιοχές, ενώ σημειώνουν πως υπάρχουν και σχετικές καταγγελίες για μη εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας, με την ΕΛ.ΑΣ. να οφείλει να παρέμβει.

Να σημειωθεί εδώ, πάντως, ότι τις περασμένες ημέρες η Ελληνική Αστυνομία παρενέβη σε καταστήματα της πόλης της Κοζάνης, καθώς δεν υπήρχε ανάλογη εντολή σε άλλες πόλεις, όπως το Βελβεντό ή τα Σέρβια, όπου ουδείς μετέφερε τη σχετική εντολή για κλείσιμο της μουσικής στις ώρες που προβλέπεται από τις εκεί αποφάσεις των Δήμων.

Ωστόσο, οι ίδιες αστυνομικές πηγές μετέφεραν στο Kozanimedia πως ο νόμος θα εφαρμοστεί τόσο στην Κοζάνη, όσο και στην Πτολεμαϊδα, τα Σέρβια, τη Σιάτιστα, το Βελβεντό και τις άλλες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας και έχουν δοθεί οι σχετικές εντολές. σημειώνοντας πως πληθαίνουν οι περιπτώσεις πλήρους εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας ανά την Ελλάδα.

Την ίδια, πάντως, στιγμή, ιδιοκτήτες καταστημάτων της Κοζάνης εκφράζουν την απορία τους για το λόγο εφαρμογής της εν λόγω διάταξης μόνο στην περιοχή μας, όπως λένε, όπου η εστίαση έχει πληγεί περισσότερο από οπουδήποτε την περίοδο του κορωνοϊού, τονίζοντας και τις συνέπειες που έχει επιφέρει η απιλιγνιτοποίηση στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου. Οι ίδιοι κάνουν λόγο για “δυο μέτρα και σταθμά” σε σχέση με άλλες πόλεις της ελληνικής περιφέρειας, σημειώνοντας και την αυστηρότητα των εδώ αστυνομικών αρχών τα τελευταία χρόνια σχετικά με την ένταση της μουσικής και τις συνεχείς “εφόδους” σε μπαρ και club, πάντα σε σχέση με άλλες περιοχές.

Ιδιοκτήτες καταστημάτων που, εφεξής, θα πρέπει να κλείνουν τη μουσική στη 1 το βράδυ και στις 2 τα Σαββατοκύριακα τονίζουν ότι “θα μπει λουκέτο σε αρκετά μπαρ”, υποστηρίζοντας ότι θα χαθούν δεκάδες θέσεις εργασίας και μεροκάματα παιδιών στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, κάποιοι εξ αυτών ήδη έχουν αναλάβει, σε συνεργασία με το Σωματείο “Ερμής”, σύμφωνα με πληροφορίες του Kozanimedia, το οποίο ανέδειξε το σημαντικό αυτό θέμα, πρωτοβουλία προς τη δημοτική αρχή του Δήμου Κοζάνης, προκειμένου, έστω, να λάβει νέα απόφαση παράτασης χρήσης της μουσικής, έστω κατά μια ώρα, προκειμένου να κλείνουν τα ηχεία ή να ολοκληρώνονται τα live στις 2 π.μ. μέχρι την Πέμπτη και στις 3 το πρωί Παρασκευή με Κυριακή, με τον δήμαρχο Λάζαρο Μαλούτα να είναι ήδη κοινωνός της όλης πρωτοβουλίας.

Παναγιώτης Πλιάτσιος, kozanimedia.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here