Οργασμός εργασιών από μέλη και εθελοντές του Πολιτιστικού Συλλόγου Περικοπής ενόψει των εκδηλώσεων του ολοήμερου πανηγυριού για την γιορτή της Παναγίας.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τον 15Αύγουστο στο ορεινό χωριό του Βιτσίου την Περικοπή (Προκοπάνα), θα αναβιώσει ένα από τα ελάχιστα ολοήμερα πανηγύρια της περιοχής.

Η Περικοπή του Δήμου Αμυνταίου είναι ένα ακατοίκητο – και χωρίς υποδομές ρεύματος – ορεινό χωριό του νομού Φλώρινας, ωστόσο, όμως εκκλησιαστικά υπάγεται στην Μητρόπολη Καστοριάς και είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1,465 μέτρων στις πλαγιές του όρους Βίτσι, αποτελώντας έναν από τους ορεινότερους οικισμούς της Ελλάδας.

Για τον λόγο αυτό οι εκδηλώσεις τον 15Αύγουστο πραγματοποιούνται ημέρα, μετά την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο οποίος ανοίγει τις πόρτες στο κοινό μόνο την ημέρα του 15Αυγουστου.

Ωστόσο στο ορεινό αυτό χωριό οι άνθρωποι του συλλόγου συνεχίζουν την προσπάθειά τους να διατηρήσουν τα έθιμα και τις παραδόσεις τους, διοργανώνοντας και φέτος το ολοήμερο πανηγύρι την ημέρα της Παναγίας, εκδηλώσεις που τα τελευταία χρόνια προσελκύουν ολοένα και περισσότερους επισκέπτες.

Έτσι, τα μέλη του συλλόγου έχουν ξεκινήσει διάφορες εργασίες τόσο στον χώρο της εκκλησίας όσο και στον αύλειο χώρο του σχολείου όπου γίνονται οι εκδηλώσεις, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για να υποδεχθούν και φέτος τους πολυάριθμους επισκέπτες.

Μετά την Θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου θα ακολουθήσει το καθιερωμένο παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία του χωριού υπό τους ήχους των ‘’χάλκινων ηχοχρωμάτων’’.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here