Σκληρή επίθεση για το θέμα των ελληνοποιήσεων και των αγκυλώσεων που αντιπετωπίζουν οι αγρότες πραγματοποίησε η βουλευτής της Ν.Δ., Μαρία Αντωνίου.

Παράλληλα κατέθεσε με ομάδα βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας ερώτηση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστόλου με θέμα «Κίνδυνοι από τις παράνομες ελληνοποιήσεις φασολιών και μήλων Καστοριάς και φασολιών Πρεσπών Φλώρινας Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.)»Αναλυτικά:

«Κύριε Υπουργέ,

Οι νέοι αγρότες της περιοχής μας βρίσκονται κυριολεκτικά και με το δίκιο τους σε απόγνωση. Από τη μια έχουν να αντιμετωπίσουν τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα και από την άλλη την αδιαφορία και «δυσκαμψία» των κυβερνητικών και κρατικών φορέων, παρακαλώντας για την εφαρμογή των νόμων και ζητώντας άμεσα λύσεις.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση και διακρίνοντας την αγωνία στα πρόσωπα των νέων ανθρώπων, πρότεινα την πραγματοποίηση προγραμματισμένου ραντεβού στην Αθήνα, έτσι ώστε, όλοι μαζί, Βουλευτές, Αντιπεριφέρεια, Δήμαρχοι, Αρμόδιοι Φορείς της περιοχής να θέσουμε όλα τα προβλήματα και τις προτάσεις μας στα αρμόδια κυβερνητικά γραφεία.

Ακολουθεί η Ερώτηση που καταθέσαμε με συναδέλφους Βουλευτές:

Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2016
Αριθμ.Πρωτ.: 8338

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστόλου

Θέμα: «Κίνδυνοι από τις παράνομες ελληνοποιήσεις φασολιών και μήλων Καστοριάς και φασολιών Πρεσπών Φλώρινας Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.)»

Κύριε Υπουργέ,

Μεταξύ των ελληνικών προϊόντων, τα οποία είναι αναγνωρισμένα ως προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) και κατά συνέπεια προστατεύονται τόσο από την κοινοτική όσο και από την εθνική νομοθεσία, συμπεριλαμβάνονται τα φασόλια και τα μήλα Καστοριάς και τα φασόλια Πρεσπών Φλώρινας, τα οποία είναι καταχωρημένα με την ονομασία ‘Φασόλια Γίγαντες-Ελέφαντες Καστοριάς ΠΓΕ’, ‘Μήλο Καστοριάς ΠΓΕ’, Φασόλια Γίγαντες – Ελέφαντες Πρεσπών Φλώρινας ΠΓΕ και Φασόλια Πλακέ Μεγαλόσπερμα Πρεσπών Φλώρινας ΠΓΕ.

Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων επισκέψεων που πραγματοποιήσαμε στις περιοχές της Καστοριάς και της Φλώρινας και των συναντήσεων που είχαμε με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων και αγροτικών συνεταιρισμών μας επισημάνθηκε ότι τα κορυφαία αυτά προϊόντα, εξαιρετικής ποιότητας, δέχονται ένα σοβαρότατο πλήγμα από τη δραστηριότητα των παράνομων ελληνοποιήσεων, η οποία έχει λάβει το τελευταίο χρονικό διάστημα ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Συγκεκριμένα, επιτήδειοι έμποροι εισάγουν φασόλια από τρίτες χώρες, κυρίως από την Κίνα, αλλά και μήλα, από την Αλβανία και την ΠΓΔΜ τα οποία ‘βαφτίζουν’ παράνομα ως ελληνικά και τα μεταπωλούν χύμα ή και συσκευασμένα κυρίως σε λαϊκές αγορές στους ανυποψίαστους καταναλωτές, οι οποίοι δε γνωρίζουν την πραγματική τους προέλευση.

Η παράνομη αυτή δραστηριότητα έχει καταστροφικές συνέπειες για την εμπορευσιμότητα και την αναγνωρισιμότητα των προϊόντων, καθώς κατά κανόνα τα εισαγόμενα προϊόντα είναι πολύ χαμηλότερης ποιότητας, και οδηγεί στη σταδιακή υποβάθμιση τους και στην απώλεια της υψηλής προστιθέμενης αξίας τους.

Θίγει επίσης άμεσα και τους παραγωγούς, δημιουργώντας προβλήματα αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς τα εισαγόμενα και φερόμενα ως φασόλια και μήλα Καστοριάς και φασόλια Πρεσπών Φλώρινας πωλούνται σε πολύ χαμηλότερες τιμές, τις οποίες δεν μπορούν να ανταγωνιστούν οι παραγωγοί και πωλητές των αυθεντικών προστατευόμενων προϊόντων. Οδηγεί τέλος στην εξαπάτηση των καταναλωτών και σε σημαντική απώλεια εσόδων του Κράτους.

Η σημαντικότερη αιτία για την οποία το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις είναι η παντελής απουσία κεντρικού ελέγχου και οι ελλιπέστατοι έλεγχοι που διενεργούνται από τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό (ΕΛ.Γ.Ο.) ΔΗΜΗΤΡΑ. Οι ελάχιστοι δε έλεγχοι που πραγματοποιούνται περιορίζονται κυρίως σε συσκευασμένα προϊόντα με αποτέλεσμα οι επιτήδειοι έμποροι να δρουν ανενόχλητοι σε λαϊκές αγορές και άλλους υπαίθριους χώρους πώλησης.

Κατόπιν όλων αυτών ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβείτε προκειμένου να προστατεύσετε τα φασόλια και τα μήλα Καστοριάς ΠΓΕ και τα φασόλια Πρεσπών Φλώρινας ΠΓΕ, δύο κορυφαία εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα, από το οξύτατο πρόβλημα των παράνομων ελληνοποιήσεων;
2. Τι σκοπεύετε να κάνετε για να ενισχύσετε και να αυξήσετε τους διενεργούμενους ελέγχους από τον ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ, κυρίως σε λαϊκές αγορές και υπαίθριους χώρους πώλησης, στους οποίους η προαναφερθείσα παράνομη δραστηριότητα οργιάζει;
3. Είναι στις άμεσες προθέσεις σας η δημιουργία ενός κεντρικού, αξιόπιστου και αποτελεσματικού συστήματος ελέγχου αυθεντικότητας και πιστοποίησης της γεωγραφικής προέλευσης αγροτικών προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ;
4. Σε άμεση σύνδεση με το παραπάνω σκοπεύετε να ενισχύσετε τη λειτουργία του Εργαστηρίου Φυτικής Παραγωγής Δυτικής Ελλάδας που διαθέτει την απαραίτητη ερευνητική υποδομή και τον εξοπλισμό για την πιστοποίηση της γεωγραφικής προέλευσης αγροτικών προϊόντων και τροφίμων;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

1. Μαρία Αντωνίου
2. Χαράλαμπος Αθανασίου
3. Ιωάννης Αντωνιάδης
4. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης
5. Στέργιος Γιαννάκης
6. Βασίλειος Οικονόμου
7. Γιώργος Στύλιος»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here