Μαίνεται η πυρκαγιά στη Δαδιά, ασύλληπτη η καταστροφή

Για τρίτη μέρα μαίνεται η φωτιά στο πολύτιμο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου προκαλώντας τεράστια καταστροφή στη μεγαλύτερη περιοχή «Natura 2000» της χώρας μας και μία από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε διεθνές επίπεδο.

Παρά την ολονύχτια μάχη με τις φλόγες και την μεγάλη κινητοποίηση τόσο σε επίγεια όσο και σε εναέρια μέσα από την Πέμπτη το έργο της κατάσβεσης παραμένει δύσκολο λόγω των πολλών εστιών, της μορφολογία του εδάφους και της καύσιμης ύλης στην ήδη καμένη έκταση.

Οι φλόγες έχουν κατακάψει παρυφές βόρεια του προστατευόμενου δάσους, ουσιαστικά στα όρια του μεγάλου πυρήνα. Στο μέτωπο επιχειρούν πυροσβέστες μεγάλος αριθμός πυροσβεστών και εθελοντών. Με το πρώτο φως της ημέρας απογειώθηκαν 4 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα για να προχωρήσουν ρίψεις νερού αλλά δεν επιχειρούν όλα επειδή ο καπνός δημιουργεί πρόβλημα ορατότητας.

«Υπάρχει πάρα πολύς και πυκνός καπνός, ειδικά προς τη Λευκίμη. Είναι πάρα πολύ δύσκολο το έργο της κατάσβεσης, γιατί σε κάποια σημεία δεν βλέπεις τίποτα. Ο καπνός δυσκολεύει και τις ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα σε μεγάλο βαθμό. Επιχειρούν, και σήμερα έχουν επικεντρώσει την προσπάθεια νοτιοδυτικά στη Λευκίμη, αλλά με αυτές τις συνθήκες είναι πολύ δύσκολο να γίνονται ρίψεις ακριβείας», δηλώνει στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος.

«Οι επίγειες δυνάμεις, οι κάτοικοι, οι υλοτόμοι από τις γύρω περιοχές τους οποίους καλέσαμε σήμερα μπήκαν μέσα στο δάσος. Το Δασαρχείο επίσης διαπλατύνει αντιπυρικές και μονοπάτια απομακρύνοντας τη βλάστηση. Γίνονται προσπάθειες διάνοιξης κάποιων δρόμων αλλά η περιοχή είναι βραχώδης και δυσπρόσιτη. Αυτή η φωτιά θέλει άτομα που υπάρχουν αλλά θέλει και πρόσβαση η οποία σε πολλά σημεία είναι ανέφικτη» σημείωσε.

ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ

Σημειώνεται ότι σε σοβαρή καταγγελία προέβη ο Κώστας Ποϊραζίδης, τελευταίος πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, λίγο πριν τον καταργήσει η κυβέρνηση της Ν.Δ., τονίζοντας ότι «η φωτιά ήταν στη βορεινή πλευρά, πέρασε (μάλλον πάνω από το φράγμα) στη νότια πλευρά χωρίς να μπορέσουμε να τη σταματήσουμε στο ξεκίνημά της… Αυτό που είναι όμως τραγικό! Είναι η πολύ μικρή ποσότητα που είχε το φράγμα της Λύρας σε εποχή αντιπυρική. Με βάση πληροφόρηση, είχε διαρροές και έχανε νερό».

«Αλλά γιατί δεν επισκευάστηκαν αυτές οι διαρροές ώστε να είναι η λεκάνη του φράγματος πλήρως γεμισμένη ώστε αν χρειαστεί να είναι διαθέσιμο για κατασβέσεις; Η πρόληψη των πυρκαγιών ακριβώς πώς εννοείται; Πόσοι υπεύθυνοι φορείς το ήξεραν αυτό το πρόβλημα και απλώς το προσπέρασαν;» ρωτά ο καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου.
efsyn.gr

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ