Η πρόσφατη είδηση της αεροπορικής ποδοσφαιρικής τραγωδίας συγκλονίζει ακόμη και σήμερα τον κόσμο.>

Aεροσκάφος της πτήσης 2933 με 81 επιβαίνοντες (22 ποδοσφαιριστές – 22 δημοσιογράφοι – 9 μέλη του πληρώματος – 28 άτομα προσωπικό υποστήριξης), συμπεριλαμβανομένης και της βραζιλιάνικης ποδοσφαιρικής ομάδας Chapecoense Real, συνετρίβη στην κεντρική Κολομβία. 

Η ποδοσφαιρική ομάδα της Chapecoense , λίγες ημέρες αφότου πανηγύριζε την ιστορική πρόκριση στο Copa Sudamericana, ακολούθησε τη μοίρα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στις 6 Φεβρουαρίου 1958 και της Τορίνο, στις 4 Μαΐου 1949.

Στις 6 Φεβρουαρίου του 1958,  κόβεται το νήμα της ζωής για 23 ανθρώπους. Ανάμεσά τους οκτώ ποδοσφαιριστές της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, δύο προπονητές, ένα μέλος της διοίκησης και οκτώ δημοσιογράφοι.

Το αεροπλάνο μετέφερε τους «Μπέμπηδες» από το παιχνίδι στο Βελιγράδι με αντίπαλο την Παρτιζάν, όταν σταμάτησε στο Μόναχο για ανεφοδιασμό. Ο παγωμένος αεροδιάδρομος δεν επέτρεψε στον πιλότο να απογειωθεί με την απαραίτητη ταχύτητα με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να συντριβεί.

Ο προπονητής της ομάδας Ματ Μπάσμπι επέζησε, έμεινε δύο μήνες στο νοσοκομείο όμως επέστρεψε και δημιούργησε τη νέα φουρνιά της Μάντσεστε. Δέκα χρόνια μετά, κατέκτησε μαζί τους το Κύπελλο Πρωταθλητριών απέναντι στην Μπενφίκα.

Στις 4 Μαϊου 1949 ηΤορίνο που κυριαρχούσε τότε στο ιταλικό ποδόσφαιρο έζησε την απόλυτη τραγωδία. Το αεροπλάνο που μετέφερε την ομάδα από την Λισαβόνα όπου έδωσε αγώνα με την Μπενφίκα, συνετρίβη στον λόφο Σουπέργκα στο Τορίνο, λίγο πριν την προσγείωση και ενώ επικρατούσε πυκνή ομίχλη.

Από τους 31 επιβαίνοντες δεν επέζησε κανείς. Συνολικά 18 ποδοσφαιριστές, 6 μέλη της διοίκησης και του τεχνικού επιτελείου, 4 μέλη του πληρώματος και 3 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους. Σώθηκαν μονάχα ο Σάουρο Τόμα που δεν είχε ταξιδέψει λόγω τραυματισμού και ο Λουίτζι Τζουλιάνο, ο οποίος δεν είχε προλάβει να βγάλει διαβατήριο.

 

Ο παγκόσμιος αθλητισμός έχει να μετρά κι άλλες αεροπορικές τραγωδίες με θύματα αθλητές. 

Στις 11 Αυγούστου 1979, το Τουπόλεφ που μετέφερε την ποδοσφαιρική ομάδα της Τασκένδης, συνετρίβη σε περιοχή μεταξύ του Μινσκ και της Τασκένδης. Δεν υπήρξε επιζών.

Στις 14 Μαρτίου 1980, 22 μέλη της ερασιτεχνικής ομάδας πυγμαχίας των ΗΠΑ και οι συνοδοί τους, σκοτώθηκαν στο δυχτύχημα που έγινε στην περιοχή Ιλιούτσιν, κοντά στο αεροδρόμιο της Βαρσοβίας. Συνολικός απολογισμός, 87 νεκροί.

Στις 14 Ιανουαρίου 1986 και κατά την διάρκεια του Ράλι Παρίσι-Ντακάρ, συνετρίβη σε περιοχή του Μάλι, το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν ο δημιουργός του αγώνα, Τιερί Σαμπίν, ο Γάλλος πιλότος, Χαβιέ Μανού, ο τραγουδιστής, Ντανιέλ Μπελαβουάν και ακόμη δύο άτομα…

Στις 8 Δεκεμβρίου 1987: 43 ποδοσφαιριστές της Αλιάντσα Λίμα, βρήκαν τραγικό θάνατο στο δυστύχημα που σημειώθηκε, όταν το αεροσκάφος τους συνετρίβη στην θαλάσσια περιοχή της πρωτεύουσας του Περού.

Στις 27 Απριλίου 1993, ένα στρατιωτικό αεροσκάφος της Ζάμπια, συνετρίβη στην θάλασσα, με αποτέλεσμα οι επτά διεθνείς ποδοσφαιριστές που επέβαιναν στο αεροπλάνο να είναι μεταξύ των 30 νεκρών του δυστυχήματος.

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2007, ο διάσημος Βρετανός οδηγός αυτοκινήτου, Κόλιν ΜακΡέϊ, βρίσκει τραγικό θάνατο, όταν συνετρίβη στην Σκωτία, το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε. Νεκροί ανασύρθηκαν από τα συντρίμια, ο πεντάχρονος υιός του ΜακΡέϊ και άλλοι δύο επιβάτες.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2011, ένα αεροσκάφος τύπου Yak-42 συνετρίβη κατά την απογείωση από το αεροδρόμιο του Γιάροσλαβλ (300 χλμ βορειοανατολικά της Μόσχας) με τραγικό απολογισμό 44 άτομα, εκ των οποίων αρκετοί από τους παίκτες της τοπικής Λοκομοτίβ, που εκείνη την εποχή δέσποζε στο χόκεϊ επί πάγου της Ρωσίας.

Τέλος, στις 9 Μαρτίου 2015 και κατά την διάρκεια γυρισμάτων για τηλεοπτικό σόου που προβάλεται στην Αργεντινή, συγκρούονται στον αέρα τα ελικόπτερα που επέβαιναν η Γαλλίδα κολυμβήτρια, Καμίλ Μουφάτ, η συμπατριώτισσα της ιστιοπλόος, Φλοράνς Αρτό και ο -επίσης- Γάλλος πυγμάχος, Αλεξις Βαστέν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here