H Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση των Επιτροπών του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη», αποτελεί το μεγαλύτερο μαθητικό συνέδριο πανελλαδικώς, το οποίο με την ανοδική πορεία των τελευταίων τεσσάρων χρόνων τείνει να διεκδικήσει την ονομασία του «θεσμού». Η μοναδική στο είδος της προσομοίωση με γλώσσα εργασίας τα ελληνικά έχει ως αφετηρία τη Θεσσαλονίκη, όπου και πραγματοποιήθηκε η πρώτη προσομοίωση το 2016. Η διαδικτυακή διεξαγωγή φέτος, όμως, έχει βάση το ίδιο το δωμάτιο κάθε μαθητή, ο οποίος προ(σ)καλείται να μπει στο ρόλο του διπλωμάτη ή δημοσιογράφου και να ταξιδέψει στον κόσμο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το σπίτι του, όπως αναφέρεται και στο σλόγκαν, #HumanRightsfromHome.

Απο την Καστοριά συμμετεχουν δύο παιδια στα προεδρεια των επιτροπων, η Βασιλειάδου Δήμητρα και ο Παύλος Βαενάς.

Το συνέδριο αποτελεί μία νεανική πρωτοβουλία που επικεντρώνεται στους μαθητές αλλά και στην εξοικείωσή τους με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ένα ζήτημα που ενέχει διαχρονική αξία και δεν έπαψε ποτέ να μας απασχολεί σε διεθνές επίπεδο. Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, από την αρχαιότητα,  συνδέονται άρρηκτα τόσο με την κοινωνική όσο και με την πολιτική ζωή των ανθρώπων. Με τα κοσμογονικά γεγονότα και τις μεταβολές που επιδέχεται η καθημερινότητα σε παγκόσμια κλίμακα, ιδιαίτερα τις δύσκολες ημέρες του κορονοϊού, μία ανάσα ευκαιρίας, γνώσης και διαδραστικότητας ξετυλίγεται μπροστά στους μαθητές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι έφηβοι μαθητές καλούνται να συμμετέχουν μέσα από τον υπολογιστή τους, για πρώτη χρονιά, στην μοναδική μαθητική Προσομοίωση των Επιτροπών του ΟΗΕ στην Ελλάδα και να υιοθετήσουν τον ρόλο του διπλωμάτη ή του δημοσιογράφου ανακαλύπτοντας τα δικαιώματά τους ως πολίτες του κόσμου κι επιδιώκοντας την προάσπισή τους. Υπεισέρχονται στη διαδικασία να διερευνήσουν ζητήματα παραβίασης δικαιωμάτων του παιδιού, της γυναίκας, των ΑμεΑ και να διαβουλευθούν με συνομηλίκους για προβλήματα που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα στα άνωθι πεδία.

Με μια γρήγορη ματιά στα νούμερα μπορεί να εκπλαγεί κανείς, καθώς το συνέδριο έχει φιλοξενήσει τα 4 χρόνια υλοποίησής του 2.000 μαθητές και μαθήτριες από τα ελληνικά σύνορα αλλά και την ομογένεια, 250 φοιτητές που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία και διεξαγωγή του και 100 σχολεία. Η επιτυχία αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο σε ένα θαυμάσιο πρότυπο, διδάσκοντα Διεθνούς Δικαίου και σε έναν πραγματικό εμπνευστή που καθοδηγεί τόσο τους μαθητές όσο και τους φοιτητές στην ορθή διεκδίκηση και προάσπιση των δικαιωμάτων τους, την κ. Παρούλα Νάσκου – Περράκη. Το έργο, τα λόγια της και η μεταλαμπάδευση της γνώσης σε νέους και μεγαλύτερους έχουν συντελέσει στο αξιοθαύμαστο επίτευγμα της δημιουργίας ενσυνείδητων πολιτών, οι οποίοι εκπαιδεύονται από τα σχολικά τους χρόνια και προσθέτουν το δικό τους προσωπικό λιθαράκι στη διεθνή κοινότητα με σεβασμό και προσήλωση στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη» συνδυάζει μία οικεία ταυτότητα και φιλικό, νεανικό περιβάλλον με ένα υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο και ποιοτική συνεδριακή εμπειρία, εφόδια τα οποία σαφώς διατηρούνται και μέσω της διαδικτυακής φετινής διαδικασίας. Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές εξοικειώνονται με την νέα τεχνολογική μέθοδο τηλεκπαίδευσης και επικοινωνίας, η οποία ακολουθείται κατά κόρον πλέον και από τα όργανα του ΟΗΕ, αποκτώντας ήδη από τα μαθητικά τους χρόνια σαφή εικόνα της εργασιακής και ακαδημαϊκής πραγματικότητας με την οποία θα έρθουν αντιμέτωποι στο άμεσο μέλλον. Μέσα από την διαδικασία της μελέτης, της έρευνας, της συνεργασίας και του διαλόγου οι μαθητές με την βοήθεια των προέδρων των επιτροπών (φοιτητών) αποκτούν δεξιότητες και ικανότητες που θα βρουν πρόσφορο έδαφος στην μετέπειτα ζωή τους.  Ενώ, παράλληλα, με την προσθήκη στην φετινή διοργάνωση των δύο αγγλόφωνων επιτροπών, αποκτούν δυνατότητα συμμετοχής μαθητές από σχολεία του εξωτερικού κι έτσι το συνέδριο επεκτείνεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Αξίζει να τονιστεί ότι το συνέδριο έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης για τον ΟΗΕ (UNRIC) και φέτος συμπίπτει με την επέτειο των 75 χρόνων του ΟΗΕ, γεγονός που υπογραμμίζει τον επετειακό χαρακτήρα της 5ης έκδοσής του.

Ομαθητής-διπλωμάτης, λοιπόν, καλείται να επαναπροσδιορίσει και να υπενθυμίσει τη σημασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα από το διάλογο, την πειθώ και την άσκηση της διπλωματίας. Αδιαμφισβήτητα, το συνέδριο προσφέρει απλόχερα την ευκαιρία σε κάθε συμμετέχοντα να αναπτύξει τις προσωπικές του δεξιότητες (κριτική σκέψη, επιχειρηματολογία, αντιλογία) αλλά και, συγχρόνως, συμβάλλει στην κοινωνικοποίησή του, διευρύνοντας τον κύκλο γνωριμιών του! Διότι τα δικαιώματα πρέπει να αποτελούν μέλημα όλων μας και η προστασία και θωράκισή τους στόχο και αυτοσκοπό μας,  ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, από τον χώρο του δωματίου!

mathites-se-rolo-diplomati-mrd-to-synedrio-poy-erchetai-sto-domatio-soy0

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here