Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Καστοριά η Γενική Συνέλευση των εταίρων του Ευρωπαϊκού Έργου Horizon2020 SecureChain που αφορά την ανάπτυξη βιώσιμων εφοδιαστικών αλυσίδων βιομάζας
σε 6 επιλεγμένες Ευρωπαϊκές Περιφέρειες, μεταξύ των οποίων και η Δυτική Μακεδονία, για την οποία Περιφερειακός Επικεφαλής Εταίρος είναι το Cluster Βιοενέργειας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE) σε συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ. Στόχος του έργου είναι η εξασφάλιση της χρήσης της βιομάζας με έναν ενεργειακά αποδοτικό τρόπο, κάτι που θα επιτρέψει στη βιοενέργεια να συμβάλει σημαντικά στην προστασία έναντι της κλιματικής αλλαγής, αλλά και στην ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο της οικονομίας και της απασχόλησης.
Kατά την Γενική Συνέλευση του έργου εξετάστηκε η συνολική πορεία του και ειδικότερα η πορεία υλοποίησης των Κουπονιών Καινοτομίας που έχουν λάβει 21 επιχειρήσεις από 6 Ευρωπαϊκές Περιφέρειες, ενώ το επόμενο διάστημα θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες και θα ολοκληρωθεί η υλοποίησή τους με παράλληλες δράσεις διάδοσης των αποτελεσμάτων τους. Επίσης, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη εργασίας σε 2 μονάδες της περιοχής της Καστοριάς, στην μονάδα βιοαερίου της εταιρείας ΜΑΝΤΜΟΥΑΖΕΛ ΑΒΕΕ και στην εταιρεία ΔΤΣ Α.Ε. που είναι το πρώτο οικολογικό φινιστήριο – βαφείο γουναρικών στον κόσμο.
Παράλληλα, το CluBE αξιοποίησε την παρουσία στη Δυτική Μακεδονία των εταίρων του έργου και των εξειδικευμένων εμπειρογνωμόνων τους για τη διοργάνωση δύο επιπλέον εκδηλώσεων: μια ανοικτή εκδήλωση/συζήτηση στα Γρεβενά για τις Ευρωπαϊκές Καλές Πρακτικές Τηλεθερμάνσεων από Βιομάζα και τις προοπτικές μεταφοράς τους στο Δήμο Γρεβενών τη Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017 και ένα Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για την πιστοποίηση βιομάζας και βιομαζικών καυσίμων στην Καστοριά την Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017.
Στην ανοιχτή συζήτηση στα Γρεβενά, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Γρεβενών, παρουσιάστηκαν παραδείγματα και καλές πρακτικές εφαρμογής τηλεθέρμανσης από βιομάζα σε πόλεις της Σουηδίας, της Ολλανδίας καθώς και περιπτώσεις της Αυστρίας, τις οποίες επισκέφτηκαν στο πρόσφατο ταξίδι τους ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Γρεβενών, κ. Χρήστος Τριγώνης με εκπροσώπους του Cluster, ενώ πραγματοποιήθηκε και παρουσίαση της μελέτης εφαρμογής τηλεθέρμανσης στην πόλη των Γρεβενών από το ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας.
Το Σεμινάριο συνδιοργανώθηκε από το Cluster Βιοενέργειας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE) και το Επιμελητήριο Καστοριάς και πραγματοποιήθηκε από την Γερμανική εταιρεία DIN CERTCO (εταιρεία πιστοποίησης του Γερμανικού Ινστιτούτου Τυποποίησης, DIN και TÜV Rheinland η οποία λειτουργεί, εφαρμόζει και πιστοποιεί διάφορα συστήματα στον τομέα του περιβάλλοντος) και τον Ισπανικό οργανισμό CTFC – Centro Tecnológico Forestal de Cataluña (Ερευνητικό Κέντρο για τον δασικό τομέα, την αγροτική ανάπτυξη και την αειφόρο διαχείριση των βιότοπων). Στο πλαίσιο του σεμιναρίου παρουσιάστηκαν οι απαιτήσεις ποιότητας των ξύλων πέλλετ και μπρικετών ξύλου, κατά DIN EN ISO 17225-2, DIN EN ISO 17225-3, οι απαιτήσεις του Κανονισμού Ξυλείας της ΕΕ και οι απαιτήσεις για τα πέλλετς ξύλου και διασφάλισης ποιότητας κατά τη μεταφορά και αποθήκευσή τους. Επίσης, έγινε εισαγωγή στις απαιτήσεις των πιστοποιητικών PEFC και FSC, που αφορούν τα συστήματα βιώσιμης και φιλικής προς το περιβάλλον διαχείρισης των δασών. Επιπλέον, παρουσιάστηκαν το σύστημα ISCC, για την ανάλυση Βιώσιμης Βιομάζας όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας, από τους αγρότες έως τους εμπόρους βιοκαυσίμων/βιο-υλικών και η ιχνηλασιμότητά τους εντός της αλυσίδας αξίας, το σύστημα ISCC PLUS, το οποίο επιτρέπει να αποδειχτεί η βιωσιμότητα σε μη ρυθμιζόμενες αγορές όπως αυτές των τροφίμων και των ζωοτροφών, καθώς και τεχνικές/χημικές εφαρμογές τους και τέλος, το σύστημα πιστοποίησης RED Cert για τη Βιώσιμη Βιομάζα, τις απαιτήσεις στην αγορά της βιοενέργειας και τις απαιτήσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού της αγοράς τροφίμων και ζωοτροφών.
Κατά γενική ομολογία τόσο η Γενική Συνέλευση των εταίρων, όσο και οι δύο παράλληλες εκδηλώσεις σε Γρεβενά και Καστοριά πραγματοποιήθηκαν με απόλυτη επιτυχία και οι συμμετέχοντες άντλησαν χρήσιμα συμπεράσματα και γνώση πάνω στους τομείς της βιομάζας και της βιοενέργειας.