Ακόμη μια άκρως επιτυχημένη εκδήλωση, αφιερωμένη στη μνήμη του μεγάλου ευεργέτη του Μορφωτικού Συλλόγου Η ΟΡΕΣΤΙΣ, πραγματοποιήθηκε χθες στο Πολιτιστικό Κέντρο του Άργους Ορεστικού!

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του μεγάλου ευεργέτη, ήταν παρών ο αδερφός του κ. Βασίλης Δούμας, ομότιμος καθηγητής Βιοχημείας στις ΗΠΑ, ο οποίος μέσα στο συγκινησιακό κλίμα που επικρατούσε στην κατάμεστη αίθουσα απηύθυνε τις ευχαριστίες του για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Παρούσα ήταν και η σύζυγος του μεγάλου ευεργέτη κ. Αγγέλα Δούμα η οποία στον χαιρετισμό της διηγήθηκε στο κοινό στιγμές από τον κοινό βίο με τον Δαμιανό Δούμα προκαλώντας μεγάλη αίσθηση! Επίσης παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Άργους Ορεστικού, Παναγιώτης Κεπατσόγλου, οι αντιδήμαρχοι, Αφροδίτη Μπελονάκη, Τιμολέων Ζέζος και Αλέξανδρος Καράτζιος όπως και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Τάσος Ξανθόπουλος.

Για τον μεγάλο ευεργέτη μίλησε ακόμα ο ομότιμος καθηγητής Καρδιολογίας, Δημήτριος Χατσέρας, ο οποίος εμβάθυνε στην προσωπικότητα του εκλιπόντος μεγάλη ευεργέτη. Επίσης στην προσωπικότητα του Δαμιανού Δούμα αναφέρθηκε και ο κ. Κεπατσόγλου, ο οποίος σημείωσε: «Είναι εξόχως ευχάριστο και συγκινητικό το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν καθήκον τους να υπηρετούν το κοινό καλό από οποιοδήποτε μετερίζι. Κάτι τέτοιο αποτελεί παρήγορη σκέψη για το μέλλον ιδιαίτερα σε εποχές δύσκολες, και ενίοτε σκληρές, όπως αυτή που διανύουμε. Άνθρωποι που πορεύονται αδιάκοπα στον δρόμο της ανιδιοτελούς κοινωνικής προσφοράς και έχουν αποβάλει κάθε ψήγμα ιδιώτευσης μας γεμίζουν με αισιοδοξία, ελπίδα και δύναμη για ένα καλύτερο αύριο. Σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων ανήκει και ο αείμνηστος ευπατρίδης Δαμιανός Δούμας, ο οποίος με τη μεγαλοψυχία και τον αλτρουισμό του τίμησε τον τόπο μας αφήνοντας σημαντική υλική και πνευματική παρακαταθήκη. Η αποδεδειγμένη αφοσίωση και αγάπη του για το Άργος Ορεστικό μας τιμά, μας γεμίζει υπερηφάνεια και μας υποδεικνύει τη σημασία αλλά και την αναγκαιότητα των αξιών από τις οποίες πρέπει ο καθένας μας να εμφορείται και να υπηρετεί. Αξίζουν λοιπόν θερμά συγχαρητήρια στον Μορφωτικό Σύλλογο της Ορεστίδος που ανέλαβε την πρωτοβουλία να εκπληρώσει το οφειλόμενο χρέος τιμής προς το πρόσωπο του μεγάλου ευεργέτη και δωρητή Δαμιανού Δούμα. Γιατί, όταν τιμώνται η προσφορά και η ανιδιοτέλεια προσωποποιημένες, τότε η αξία τους γίνεται απτή πραγματικότητα και τρόπος ζωής· τότε τα ιδανικά δεν αποτελούν αντικείμενο θεωρητικών αναζητήσεων αλλά πλάθουν ανθρώπους ικανούς να αλλάξουν τα γκρίζα σοκάκια της ζωής σε ηλιόλουστα ξέφωτα».

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της «Ορεστίδος» κ. Κωνσταντίνος Αδάμ, αφού καλωσόρισε τους εκλεκτούς προσκεκλημένους, ανέφερε μεταξύ των άλλων: «Δεν έχουμε συχνά την ευκαιρία στον τόπο μας να τυγχάνουμε τέτοιων ευεργετικών πράξεων από συμπατριώτες μας, όπως η σήμερον μνημονευόμενη ευεργεσία του αειμνήστου Ιατρού Δαμιανού Δούμα, η οποία μαρτυρεί απέραντη αγάπη για την γενέθλια γη και εκτίμηση για το εύρος της πολιτιστικής προσφοράς του συλλόγου της Ορεστίδος. Ο σύλλογος μας που έτυχε της μεγάλης ευεργεσίας του, αλλά πιστεύουμε και ο κόσμος του Άργους Ορεστικού, τον ενθυμείται πάντα, για το εύρος της δωρεάς του και τις προοπτικές που αυτή άνοιξε για τα πολιτιστικά, κοινωνικά και πνευματικά δρώμενα του τόπου μας.
Την αγάπη για τον γενέθλιο τόπο, και την εκτίμηση του για το πολιτιστικό έργο που επιτελεί ο σύλλογος μας η «Ορεστίδα» σε συνάρτηση με την εκτίμηση που έτρεφε για τον αείμνηστο πρόεδρο της Βασίλη Αβραμίδη, τον οδήγησε στην μεγάλη απόφαση της δωρεάς ενός σημαντικότατου ποσού για την ανέγερση κτιρίου, το οποίο στεγάζει σήμερα τον ιστορικό σύλλογο της πόλης μας, αλλά και τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου μας.
Ο Δαμιανός Δούμας υπήρξε ευπατρίδης, άξιος συνεχιστής της παράδοσης των μεγάλων ελλήνων ευεργετών, οι οποίοι κληροδοτούν στην γενέθλια γη έργα κοινωφελή τα οποία αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.
Η αξία της δωρεάς Δαμιανού Δούμα, αποδεικνύεται κάθε μέρα με την δραστηριότητα που αναπτύσσεται μέσα στο καλαίσθητο και λειτουργικό κτίριο που δεσπόζει στον χώρο της πρώην κλινικής Ζάχου.
Πως λοιπόν είναι δυνατόν, να μην ενθυμείται κανείς καθημερινά τον Δαμιανό Δούμα και όχι μόνο κατά την επέτειο του θανάτου του, όταν καθημερινά η δωρεά του αποτελεί κυψέλη παραγωγής πολιτιστικού και κοινωνικού έργου προς όφελος των πολιτών του Δήμου μας;»
Αναφέρθηκε επίσης σε όλους όσους συνέβαλλαν στην πραγματοποίηση της δωρεάς Δούμα, στη σύζυγο του Αγγέλα Δούμα, στον αδελφό του Βασίλειο Δούμα, στον τότε Δήμαρχο Νικόλαο Τοτονίδη, για την βοήθεια του στην άρση όλων των γραφειοκρατικών δυσκολιών και προβλημάτων καθώς και στην σύνταξη της μελέτης του κτιρίου και υλοποίηση του έργου, στον Ομ. Καθηγητή Καρδιολογίας κ. Δημήτριο Χατσέρα, ο οποίος είχε την ευθύνη επίβλεψης των εργασιών ανέγερσης του κτιρίου και στον Δήμαρχο κ. Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου για την συνεχή φροντίδα στα θέματα συντήρησης του κτιρίου.
Κλείνοντας ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της αποψινής λαμπρής καλλιτεχνικής εκδήλωσης.

Την εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Δαμιανό Δούμα πλαισίωσαν η μικτή χορωδία του Μορφωτικού συλλόγου Η ΟΡΕΣΤΙΣ, η οποία απέδωσε τραγούδια μαζί με τον διεθνούς φήμη σολίστα Σταύρο Σαλαμπασόπουλο υπό την διεύθυνση του Ντίνου Ταμβάκη.

Ακολούθησε η Κιθαριστική Ορχήστρα Δυτ. Μακεδονίας & Καστοριάς, υπό την Δνση του Ισίδωρου & Γιούλας Αντωνίου, με σολίστες τους καταξιωμένους κιθαριστές Γιώργο Γκόλγκαρη, Στέλιο Γκόλγκαρη και Ηλία Διαμαντάκη. Μάλιστα το κοινό καταχειροκρότησε όρθιο πολλές φορές τους κιθαρίστες για την απίστευτη ερμηνεία των κομματιών που επέλεξαν να παρουσιάσουν κατά την εκδήλωση.
Αμέσως μετά ερμήνευσε ένα τραγούδι με έντονη συγκίνηση, η ανιψιά του Δαμιανού Δούμα, Δέσποινα Πολίτη, στη μνήμη, όπως η ίδια είπε, του πιο αγαπημένου θείου της που έφυγε νωρίς.

Την εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ρεσιτάλ του διακεκριμένου Τενόρου Σταύρου Σαλαμπασόπουλου τον οποίο συνόδευσε στο πιάνο ο Ντίνος Ταμβάκης. Ο γνωστός τενόρος μάγεψε το κοινό με την ερμηνεία του σε γνωστά ξένα και ελληνικά κομμάτια κερδίζοντας το πιο θερμό χειροκρότημα και μαγεύοντας το κοινό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here