Με τον τρόμο μίας νέας θεομηνίας και των καταστροφών που ενδέχεται αυτή να προκαλέσει, ζουν οι κάτοικοι στη Θεσσαλία.
Με τον τρόμο μίας νέας θεομηνίας και των καταστροφών που ενδέχεται αυτή να προκαλέσει, ζουν οι κάτοικοι στη Θεσσαλία. Τα μέλη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΕΑ) που επισκέφθηκαν τις πόλεις που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel, διαπίστωσαν, όπως αναφέρει στο Dnews ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ότι οι αποζημιώσεις πρέπει να δοθούν γρήγορα, αφού οι κάτοικοι αλλά και οι επαγγελματίες των περιοχών αυτών, δεν έχουν σπίτι να μείνουν και τα μαγαζιά τους έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές.

«Οι άνθρωποι αυτοί ζουν με τον τρόμο στα μάτια τους», αναφέρει ο κ. Χατζηθεοδοσίου, «για να μην επαναληφθεί η καταστροφή από μία νέα κακοκαιρία, αφού δεν έχουν γίνει τα αντιπλημμυρικά έργα. Υπάρχει ένα κλίμα πανικού στην περίπτωση νέας κακοκαιρίας και ο χειμώνας είναι μπροστά. Οι κάτοικοι της Καρδίτσας έζησαν τον Ιανό και πρόσφατα την κακοκαιρία Daniel. Η ψυχολογία τους είναι πολύ άσχημη. Οι αποζημιώσεις δε από τον Ιανό, δεν έχουν δοθεί σε πολλούς ανθρώπους, που τώρα υπέστησαν νέες καταστροφές. Για αυτό και θεωρώ ότι τα όποια χρήματα δώσει η πολιτεία πρέπει να τα δώσει γρήγορα. Αλλιώς θα υπάρξουν τεράστια προβλήματα», σημειώνει.

Οι εκπρόσωποι του ΕΑΑ, παρέδωσαν βοήθεια ύψους 50.000 ευρώ, σε τρόφιμα, απορρυπαντικά, νερό και αντλίες. Όπως αναφέρει ο κ. Χατζηθεοδοσίου, «στις περιοχές αυτές τα προβλήματα δεν πρόκειται να αποκατασταθούν γρήγορα. Οι τοπικοί παράγοντες μιλούν για ζημιές που θα φτάσουν τα 5 δις, αλλά νομίζουμε ότι το ποσό θα είναι αρκετά μεγαλύτερο.

Σύμφωνα με το ΕΕΑ, σε κάθε νομό της Θεσσαλίας έχουν δηλωθεί από 1100-1500 κατεστραμμένες επιχειρήσεις και μαγαζιά. Υπολογίζεται όμως ότι ο αριθμός αυτός θα ανέβει στις 10.000 και για τους τέσσερις νομούς.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου αναφέρει επίσης ότι «υπάρχουν πολλές ιδιαίτερες περιπτώσεις καταστροφών, που δεν έχουν καταγραφεί σε όσα έχουμε δει και στα Μέσα Ενημέρωσης. Πολλά μαγαζιά καταστράφηκαν. Και τα μηχανήματα που είχαν μέσα οι ιδιοκτήτες τους ήταν παλιά. Για παράδειγμα ένα μαγαζί με έπιπλα που επισκεφθήκαμε. Ο άνθρωπος είχε βιοτεχνία και έκθεση. Η αξία των μηχανημάτων, που είναι πάνω από 15 ετών έχει αποσβεστεί, αφού αυτό προβλέπει ο νόμος μετά τα πέντε χρόνια. Του λέει ο νόμος, «θα σου πάρουμε ίδια μηχανήματα. Αλλά που μπορούν να βρεθούν αυτά τα μηχανήματα. Πως θα αντικατασταθούν αυτά»;

Σε άλλες περιπτώσεις οι μαγαζάτορες ήταν ενοικιαστές. Για να ξαναλειτουργήσουν τα μαγαζιά θα περάσουν 4 μήνες και δεν θα μπορούν οι άνθρωποι αυτοί να καταβάλλουν το νοίκι. Αν ο ιδιοκτήτης κάνει έξωση στους καταστηματάρχες, αυτοί οι άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα διαβίωσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here